Heeft zij een vitamine tekort of toch het ASIA syndroom, plastisch chirurg Frank Niessen legt uit..

02:58 - 01:46
luistertijd 02:58 - leestijd 01:46

Een jonge lezeres vertelt ons dat ze een jaar geleden haar borsten heeft laten vergroten. En ze ontwikkelt steeds meer vage klachten. Of het door de implantaten komt, weet ze niet. Ze legt haar vraag voor aan onze plastisch chirurg Frank Niessen:

‘Mijn klachten zijn vaag: sinds zes maanden last van een prikkelbare darm, sinds drie maanden ben ik constant misselijk, en moet ik medicijnen gebruiken tegen het overgeven. De maag-darm-lever specialist kan niet vinden.

Als ik me ’s nachts op mijn buik draai, gaan mijn borsten pijn doen, ook gedurende de dag heb ik vaak stekende pijn in mijn borst en brandende oksels en een pijnlijk borstbeen en schouderblad.

Waar ik voorheen 6x per week aan fitness deed, kan ik nu nog maar halve dagen werken en slaap ik extreem veel. Mijn huisarts neemt me niet serieus vind ik, die zegt gewoon: ‘Je maakt je druk om niets, je borsten voelen soepel aan’.

dr Frank Niessen

Plastisch chirurg dr Frank Niessen vertelt:

Dit is een heel vervelende situatie. De klachten die je beschrijft zien we wel vaker bij patiënten met implantaten, maar bewijzen dat het ook daadwerkelijk aan de implantaten ligt, kunnen we niet. Er is geen waarde in het bloed die we kennen en die aangeeft dat je klachten ASIA klachten zijn. De klachten kunnen bijvoorbeeld ook passen bij een vitamine D of B12 tekort, of bij de overgang. Maar dat laatste speelt bij jou nog geen rol.

Het lichaam maakt altijd een kapsel aan rondom iets lichaamsvreemds zoals een borstimplantaat. Dat is een immuunreactie. Het is niet onlogisch te verwachten dat zo’n reactie ook systemisch kan zijn. Dat je het dus op meerdere plekken in je lichaam ervaart. Toch duurt het vaak enkele jaren voordat er klachten in het hele lijf optreden, bij jou is het relatief snel.

In het VUmc bij de afdeling Interne Geneeskunde nemen ze je klachten serieus. Je kunt daar een afspraak maken. Lijken je klachten op ASIA klachten, dan is ons advies om de implantaten te verwijderen en geen nieuwe implantaten te nemen, immers welke inhoud een implantaat ook heeft, het houdt een lichaamsvreemde buitenkant. Je kunt overwegen je borsten te verstevigen middels lipofilling, mits je over voldoende extra vet beschikt.

Met vriendelijke groet,

Dr. Frank Niessen

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

 

Lees ook