En hebben mannen een andere ooglidcorrectie nodig? Paula Roossink vertelt…

08:31 - 05:06
luistertijd 08:31 - leestijd 05:06

Bovenooglidcorrectie.

Sinds 1 januari 2017 zit de bovenooglidcorrectie weer in het basispakket, mits onder strenge voorwaarden. Bovenooglidcorrecties zijn een van de meest uitgevoerde behandelingen. Ze geven ook een spectaculair anti-aging resultaat in het gezicht. Plastisch chirurg Paula Roossink van het Medisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam vertelt over de verschillende mogelijkheden, voor boven- en onderoogleden. Leuk!

Bovenooglidcorrectie

Zware oogleden

‘’Vaak komen mensen met de vraag voor een ooglidcorrectie omdat ze last hebben van zware oogleden,’’ zegt Paula. Het probleem is dat er vaak er te veel huid drukt op de wimpers. Hierdoor krijg je uiteindelijk hoofdpijnklachten. Ook kan er sprake zijn van een oogspiertje dat minder goed werkt. In beide gevallen wordt de pupil langzaam maar zeker steeds meer bedekt, waardoor je dus automatisch minder zicht krijgt.

Vergoeding van bovenooglidcorrectie, maar onder strenge voorwaarden

Vanaf 1 januari 2017 zijn de regels voor de vergoeding van bovenooglidcorrecties veranderd. De ingreep is weer opgenomen in het basispakket, maar let wel, er zijn nog altijd strenge eisen om voor vergoeding in aanmerking te komen.

50% bedekking van je pupil

‘’De belangrijkste eis is toch wel dat 50% van je pupil bedekt moet zijn, dus dat je nog maar minder dan 7 millimeter ruimte hebt om te kijken’’ vertelt de plastisch chirurge. Aangezien dit maar heel weinig voorkomt, zal van de tien mensen die naar mij doorgestuurd worden er uiteindelijk maar 1 voor vergoeding in aanmerking komen. Het is wel belangrijk je dit te realiseren.’

Functionele of cosmetische verbetering

Paula Roossink verdeelt haar cliënten in twee groepen. Zij die het echt nodig hebben omdat ze serieuze problemen hebben, en zij die hun oogvorm om cosmetisch esthetische redenen niet mooi vinden. ‘’Beide groepen help je, want ook al gaat het niet om een functionele verbetering, een cosmetische verbetering, is óók een verbetering. Het is een hele dankbare ingreep, en ook een van de leukste om te doen omdat het weinig complicaties kent en mensen altijd tevreden zijn.”

 

Mannen

Mannen doen ook steeds vaker een bovenooglidcorrectie, maar meer voor het cosmetische aspect. Maar bij mannen speelt nog iets anders een rol, waarbij de ingreep toch een andere aard kan krijgen. “Mannen hebben vaak een lagere stand van de wenkbrauwen, en dan moet je meer doen dan alleen een correctie van het overhangende ooglid. Er is dan ook een (endoscopische) voorhoofdslift nodig”, zegt Paula.

Bekijk hier een film die BeautyJournaal maakte over de voorhoofdslift:

Vrijwel altijd mooi resultaat, en géén andere blik

Het is een relatief simpele ingreep maar wel met goed resultaat. ‘’Je krijgt geen andere blik na de ingreep, sommige mensen zijn er nog weleens bang voor dat ze er dan heel verschrikt uit zien maar dat is niet zo. Je krijgt juist een frisse blik, een opener oogopslag weer. Het ziet er eigenlijk uit alsof je op je vakantie geweest bent en weer helemaal tot rust bent gekomen. Vaak kunnen mensen niet eens duiden wat je hebt laten doen, maar zien ze wel globaal dat je er beter uitziet.”

Onderooglidcorrectie

Nooit vergoed

Onderooglidcorrecties is een geheel ander verhaal dan de bovenooglidcorrecties. ‘’Dit soort ingrepen zijn altijd cosmetisch, dus dat wordt nooit vergoed door de zorgverzekeraar’’ verteld Paula. Het geeft namelijk geen klachten, je kan er nooit een gezichtsveldbeperking van krijgen dus dan is het eigenlijk per definitie cosmetisch.

Soorten onderooglidcorrecties

De onderooglidcorrecties worden in het beginstadium bij Jan van Goyen met fillers gedaan. Er zijn 3 situaties die in aanmerking komen voor een onderooglidcorrectie:

Vochtwallen

Hoewel wallen meestal een combinatie van vet en vocht zijn, kan er ook van alleen vocht sprake zijn. Dit zie je dan vooral in de ochtend, en dat zakt in de loop van de dag weg. Dit valt niet te opereren.

Bekijk hier een film over een onderooglid correctie:

Tien jaar plezier van je ooglidcorrectie

De ooglidcorrectie is de meest uitgevoerde ingreep en ook een hele dankbare omdat de resultaten vrijwel altijd spectaculair zijn. Je ziet er opgefrist uit, en je uitstraling wordt echt jaren jonger. Het effect houdt ook zeker tien jaar aan, zegt de chirurge. “Als je eerste ingreep vergoed was, betekent dat overigens niet dat de tweede ingreep ook vergoed zal worden. De regels daarvoor verschillen per zorgverzekeraar. Het kan zijn dat er een gedeelte wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Maar het kan net zo goed volledig worden afgewezen of juist volledig worden vergoed.”

Een ingreep van een half uur 

De ooglidcorrectie is een van de meest voorkomende ingrepen. Elke operatiedag heeft de chirurge wel een of twee patiënten hiervoor. Het is een kleine ingreep die een half uur duurt. Wanneer onder en boven gedaan moeten worden, gaat er meer tijd in zitten, en krijg je een volledige narcose.

Verdovingen en narcose

‘’Bovenooglidcorrecties zijn altijd alleen onder lokale verdoving, ook wanneer je alleen een onderooglidcorrectie doet is dit bijna altijd onder lokaal, tenzij mensen het echt niet aandurven. Bij een boven én onder ooglidcorrectie gaan mensen vaak wel onder narcose omdat ze het anders te lang vinden duren.’’

 

Snelgenezend litteken

Na de ingreep heb je uiteraard een klein litteken maar omdat de huid op deze plek heel dun en goeddoorbloed is geneest dit heel snel en wordt het litteken precies in de plooit gelegd. Je ziet er dus maar weinig van. ‘’Bij sommige mensen moet je het litteken wat doortrekken naar de zijkant, daar is de huid wat dikker en dan is het litteken wat langer zichtbaar.’’ Na een week kan je het camoufleren met make-up als je dit wilt en na een paar weken is het littekentje eigenlijk nauwelijks meer zichtbaar. Wat dat betreft is dit een goede ingreep.

Herstelproces: geen druk in je hoofd

‘’Je moet een week rustig aan doen, dat houdt in je niet mag bukken of tillen’’, vertelt Paula Roossink. “Er mag geen druk in het hoofd opgebouwd worden, omdat de kans bestaat dat er een vaatje knapt, en daar krijg je een blauw oog van. Sporten mag dus ook niet in de eerste week. Daarnaast komen er kleine hechtpleistertjes op het litteken en deze moeten een week blijven zitten.”

Hoe zie je eruit de eerste week? 

‘’De eerste 2 dagen wordt het dik, er komt dan een zwelling en dat neemt in de 2 dagen daarna weer af.’’ Na een week worden de hechtingen eruit gehaald en dan zie je altijd nog een zwelling, maar deze is wel al minder dan aan het begin. In de loop der weken verdwijnt het litteken en ziet de huid eromheen al vaak rustig uit.

Wanneer kun je weer werken?

Per persoon wisselt het ook wel. ‘’De een gaat de dag na de ingreep alweer aan het werk en de ander sluit zicht een week lang op in huis, wij adviseren om ieder geval een weekend vrij te nemen en daarna kan je op zich wel weer gaan werken’’ zegt Paula.

Ooglidcorrecties zijn dus relatief simpele ingrepen die een heel mooi resultaat opleveren. Je kan een ingreep ondergaan wanneer je last hebt van te veel aan huid rondom de ogen waardoor je zicht minder wordt. Of je wilt een ooglidcorrectie om je ogen mooier te maken. Het kan allemaal! Maar let wel goed op de eisen waaraan je moet voldoen als je de ingrepen vergoed wilt hebben.

Bekijk hier nog een film over een gecombineerde oogwenkbrauwlift:

 

 

Lees ook