In gesprek met plastisch chirurg Marlon Buncamper

09:48 - 05:53
luistertijd 09:48 - leestijd 05:53

De schaamlipcorrectie, in gesprek met chirurg Marlon Buncamper van Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam

De snip en de wig

Er zijn twee technieken om toe te passen bij het verkleinen van schaamlippen: de snip en de wig. Bij de snip worden uitstulpingen op gelijke hoogte weggesneden. Dit is tevens de meest toegepaste techniek. Bij de wig wordt er een een ‘wigje’  uitgehaald. Het wordt ook wel de Butterfly genoemd. 

Zijn genitaliën lastig om te opereren, het is immers een altijd warm en vochtig gebied.

Het herstelproces gaat inderdaad langzamer en hechtingen kunnen makkelijker doorscheuren. Tegelijkertijd is het ook een heel goed doorbloed gebied, en dat versnelt het helingsproces dan toch weer. Je ziet ook dat een vrouw die tijdens de bevalling is ongeknipt heel snel geneest in dat gebied. Dit  lichaamsdeel zijn gewend om met veel bacteriën om te gaan, dat scheelt ook weer. 

Het herstelproces neemt toch wel 3 tot 4 weken in beslag en loopt op tot zo’n drie maanden voordat het echt weer helemaal goed voelt. Het zitten is moeilijk, je moet heel onderuit gezakt zitten, fietsen gaat niet, strakke kleding dragen is lastig, sporten…

Alle bewegingen trekken namelijk ook aan je labia. Urine die er over heen komt, het is een open wond. Daar moet je allemaal rekening mee houden.

Welke risico’s er aan verbonden zijn? Er kan een verminderd gevoel in de schaamlippen optreden. Je moet ook oppassen niet te veel weg te halen anders sluit de vagina goed meer, waardoor er droogheid kan optreden, of de clitoris bloot komt te liggen, want ook onprettig is. Nee, het is echt niet zomaar ‘snip snip weg…’je moet goed weten wat je doet. Als patiënt, maar ook zeker als arts.

Op onze vraag of het aantal ingrepen in dit gebied toeneemt, kan Marlon Buncamper niet bevestigend antwoorden. ‘Nee, het gaat in golfbewegingen en wat de triggers daarvoor zijn, weten we niet.’

Lees ook