In gesprek met plastisch chirurg Marlon Buncamper

09:48 - 05:53
luistertijd 09:48 - leestijd 05:53

De schaamlipcorrectie. Het is toch nog maar een jaar of tien geleden dat het taboe rond verfraaiing van de vagina doorbroken werd. Dat er openheid kwam over de anatomie van een van de meest meest fascinerende lichaamsdelen. Een anatomie die net zo divers is als het karakter van de mens.

De wonderlijke anatomie van de vagina

Nee, geen vagina ziet er hetzelfde uit. De Engelse kunstenaar Jamie McCartney  heeft dat ooit prachtig gevangen in zijn kunstwerken The Great Wall of Vagina waarvoor hij afdrukken maakte van de vagina’s van 400 vrouwen uit verschillende landen en culturen. Het was een openbaring om te zien hoe verschillend de vrouwelijke genitaliën eruit zien. Maar ook een steuntje in de rug voor vooral jongere vrouwen die denken dat er iets mis is met de vorm van hun vagina omdat het niet overeenkomt met de nogal eenvormige (vaak gephotoshopte) plaatjes ervan in pornografie bijvoorbeeld.

Het is goed te weten dat er zoveel vormen zijn, maar het is net zo goed om te weten dat er vormen zijn die toch als dermate afwijkend beschouwd kunnen worden, dat je er iets aan kan laten doen. Als je binnenste schaamlippen echt veel groter zijn dan de buitenste, waardoor er pijnklachten ontstaan en ander ongemak. 

The Great Wall of Vagina, met vagina afdrukken, van kunstenaar Jamie McCartney

En de moderne tijd zou de moderne tijd niet zijn, als ook dit lichaamsdeel een anti-aging behandeling zou kunnen krijgen. Uitgezakte huid door leeftijd, bevallingen, de zwaartekracht, die weer gelift kan worden, waardoor je kruis er ook in strakke kleding weer plat uitziet.

We spraken met plastisch chirurg Marlon Buncamper, werkzaam bij esthetisch centrum Jan van Goyen in Amsterdam die correcties aan de ‘ labia’ (de schaamlippen) en aan de venusheuvel uitvoert.

Lees op de volgende pagina verder over de anatomische klachten van vrouwen..

Lees ook