Veel beter voor je huid, toch?

05:18 - 03:11
luistertijd 05:18 - leestijd 03:11

Vier de feestdagen alcoholvrij & in stijl

Ooit was ik in Parijs te gast van Guerlain. Na de presentatie van een gezichtscrème werd er een lunch aangeboden, die er niet om loog. Wat me vooral opviel, was hoeveel wijn er werd gedronken. Omdat ik aan de ziekte van mateloosheid lijdt en toen nog niet in herstel was daarvan, deed ik flink mee. Eerst was er champagne, toen was er witte wijn, vervolgens kwam het rood en daarna om het af te leren werden de cognacglazen vol geschonken.

Laten we het over iets leukers hebben

Op dat moment nam de Engelse dame, die schuin tegenover me zat, en al die tijd water had gedronken en had gezwegen, het woord. ‘Weet je wat alcohol ook met je doet?’, vroeg ze zonder het antwoord af te wachten. ‘Alcohol zorgt voor een verminderde hydratatie van de huid en bevordert daardoor rimpels. Alcohol berooft je lichaam van vitamine A, een essentiële vitamine voor de celvernieuwing. Als je er veel van drinkt, krijgt je huid een grauwe, grijze uitstraling en rode vlekken in je gezicht.’ Ze haalde diep adem en zei toen: ‘Maar laten we het over iets leukers hebben. Over de crème van Guerlain. Want die hebben we straks hard nodig.’

Maat houden is een lastige

Ik moest aan de woorden van de Britse dame denken toen de feestdagen in zicht kwamen en ik een onderwerp zocht voor deze column. En toen dacht ik: dit is Beautyjournaal, een site die helder over beauty is, waarom kom ik dan niet met een een aantal tips voor non-alcoholische dranken, die naadloos aansluiten bij al het lekkers dat op tafel komt? En die derhalve een stuk beter zijn voor je huid? Want maat houden tijdens de feestdagen is traditioneel gezien een lastige. Naast dat het niet goed voor je lijf en je huid is, die alcoholische versnaperingen, voel je je er ook zo verrot door the morning after.

Een alcoholvrije revolutie

Nu denk je bij non-alcoholische spijsbegeleiders meteen aan Jip & Janneke bubbelsap van de Hema, maar de laatste tijd heeft er op dat gebied een ware revolutie plaatsgevonden. Befaamde wijnhuizen, zoals het Spaanse Torres, komen tegenwoordig met alcoholvrije wijnen, die er niet om liegen, zoals de Natureo, waarbij volgens een speciaal procédé de alcohol uit deze witte Muscat is verwijderd.

Hierbij zijn de mineralen en anti-oxidanten behouden gebleven. Geurend naar perzik, vlierbloesem en citrusfruit is deze wijn milddroog en heeft een verfrissende smaak van groene appels (voor nog geen 8 euro per fles te bestellen bij gall&gall).

 

Pure dominantie en een mond vol

Ook heel mooi (en heel rood) is de Cabernet Sauvignon van Mouroj. Alles wat voor een reguliere Cabernet Sauvignon geldt, geldt ook voor deze alcoholvrije variant.

Je proeft ceder en vanille, kersen, pruimen en zwarte bessen. En een vleugje mint. Dit is de koning van de druiven. En dat proef je.

Pure dominantie. Een mond vol. Maar zonder alcohol. Blijft al dat wild in je buik ook een beetje rustig. (8 euro bij Slijterij het Fust)

 

Van ’s werelds grootste champagnekenner

Komen we bij de alcoholvrije champagne. Daar is geen twijfel over mogelijk. Dan moet je de Richard Juhlin Rosé nemen, een elegante wijn, die door zorgvuldige rijping in eikenhouten vaten een zachte, echte champagne-smaak heeft.

En die de naam draagt van niet zomaar iemand, maar van ’s werelds grootste champagnekenner. Richard Juhlin heeft meer dan 8500 Champagnes geproefd en staat daarmee in het Guinness Book Of Records. Daarnaast schrijft hij voor belangrijke bladen als Spectacle du Monde, la revue de Champagne en Wine International.

Als hij zijn naam geeft aan een alcolvrije champagne kun je er gevoeglijk van uitgaan dat dit geen Jip & Janneke bubbels zijn! (15,95 euro bij TijdvoorAlcoholvrij.nl )

Het klinkt als een contradictie

En tot slot voor bij de koffie alcoholvrije hard liquor. Bestaat die dan? Ja, die bestaat. Het klinkt als een contradictie, alcoholvrije sterke drank, maar geloof me als ik zeg dat de spirits van het Engelse drankenmerk Seedlip qua beleving en smaak niet onder doen voor een mooie gin. Het recept is gebaseerd op wat Engelse apothekers rond 1600 in kleine koperen ketels fabriceerden en verkochten als ‘herbal remedies’. Er zijn twee smaken.

Spice 94. Een drank die een aardse, houtachtige geur heeft en als bestanddelen o.a. grapefruit en kardamon heeft.

En Garden 108. Deze geurt naar bloemen en kent rozemarijn, tijm, hooi en munt als ingrediënten. De flessen zijn in Nederland alleen te bestellen op de Engelse site. Of ze dan op tijd zijn voor de Kerst kan ik niet garanderen. Maar dan zorgen ze in ieder geval voor een goed en alcoholvrij begin van het nieuwe jaar.  (27,99 Britse ponden per fles).

Rest me je een zalig, maar sober Kerstfeest en een katervrij nieuwjaar te wensen!

Lees ook