De veelzijdige eigenschappen van urea

04:20 - 02:36
luistertijd 04:20 - leestijd 02:36

Nederlandse vrouwen zijn niet de meest trouwe gebruikers van bodyproducten voor een zachte huid. Maar, als je het wilt gebruiken is dat vaak om 1 specifieke reden: een droge huid. Het ziet er niet mooi uit, want dof, en het voelt ook niet lekker aan, want schraal.

In de menopauze

Het is opvallend hoe droog je huid wordt als je eenmaal de menopauze leeftijd bereikt. In rap tempo wordt je huid valer en zie je hem verslappen en verrimpelen met hele fijne lijntjes als je de huid samentrekt.

Eczeem, psoriasis en diabetes

Maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Natuurlijk is er erfelijkheid tot een droge en ruwere huid, maar ook ziekten zijn van invloed, zoals eczeem, psoriasis en bijvoorbeeld diabetes.

Tekenen van een droge huid en de huidbarrière

Het is niet alleen esthetisch van belang om je droge huid te behandelen, maar ook praktisch, omdat een droge huid gaat jeuken. De huidbarrière is niet meer intact en dit kan tot nog meer schade lijden: verdere uitdroging, jeuk dus, schilfering en zelfs barstjes.

De droge huid zie je vooral op armen en benen, en op de voeten rond de hielen. En op de handen, met name ook rond de knokkels en in de handpalmen.

Hielen: dikkere huid, weinig huidvet

Op de hielen moet een droge huid niet verward worden met eelt. Dat is een duidelijk zichtbare verharde laag op de huid. Droge hielen hebben vaak geen eelt, maar wel kloofjes. De huid op de hielen moet van nature dik genoeg zijn om de druk tijdens het lopen en rennen op te vangen. Lees er hier meer over.

Gebrek aan natural moisturizing factors

Concreet kun je stellen dat een droge huid een gebrek heeft aan Natural Moisturizing Factors. De huid droogt hierdoor uit, de barrière verzwakt, en het proces dringt door tot in de diepere huidlagen, waar vervolgens ook de vochtregulatie het gaat laten afweten. De kanaaltjes die vochtvervoer verzorgen, de aquaporines, verzwakken.

Laten we de interne en externe factoren nog eens overzichtelijk op een rij zetten:

Externe factoren: vanuit de omgeving zoals koude of droge of juist hete lucht, weersinvloeden, en zonlicht. Maar ook verkeerde huidverzorging zoals te grondige reiniging, verzorgende producten die te uitdrogend werken en medicatie zoals tegen acne bijvoorbeeld en antibiotica.

Interne invloeden bestaan uit erfelijkheid, je huidkleur – een donkere huid -, hormonale invloeden – met name testosteron en oestrogeen beïnvloeden het vocht- en vetgehalte van de huid. En je leeftijd: naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid talg- en zweetklieren af. Hierdoor neemt ook het vochtvasthoudende vermogen van de huid af. Een drogere huid vertoont eerder fijne lijntjes. Tel daar ook bij op dat de epidermis dunner wordt.

De eigenschappen van urea

Er is 1 stof die wonderen doet bij een droge huid en dat is Urea. Deze stof maakt onderdeel uit van je natural moisturizing factors en zit dus van nature in je huid. Urea heeft twee mooie eigenschappen: het bindt zowel vocht in de bovenste huidlaag, en het is in staat om dode huidcelletjes los te maken, waardoor ze makkelijker loslaten en de zachtere huid die daaronder zit, tevoorschijn kan komen. Dode huidcellen gaan nogal ruw aanvoelen als ze te lang op de huid blijven zitten. Urea heeft een uitzonderlijk goede verdraagzaamheid op de huid, zelfs op de meest gevoelige huid. Ook worden jeukklachten verlicht.

Eucerin UreaRepair PLUS

Eucerin heeft een complete lijn voor de droge huid waarin de stof de hoofdrol speelt. Er is een UreaRepair PLUS Body Crème 5% Urea, UreaRepair PLUS Body Lotion 10% Urea, UreaRepair PLUS Handcrème 5% Urea, UreaRepair PLUS Voetcrème 10% Urea en een UreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea. Ze zijn geschikt voor alle gevoelige huiden, ook die met eczeem. Alle producten zijn parfum- en kleurstofvrij.

BeautyJournaal gaat enkele van deze producten testen en doet binnenkort verslag. Stay tuned. En mocht je de producten willen bestellen, via deze link kom je bij diverse webshops uit.

Lees ook