Een goede nachtrust is belangrijker dan je denkt

01:59 - 01:11
luistertijd 01:59 - leestijd 01:11

Onderzoek toont aan: slapen is het nieuwe bewegen

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen een structureel (te) korte nachtrust en gezondheidsklachten, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroertes, overgewicht en depressie. Met uiteindelijk vroegtijdig overlijden tot gevolg.

Voor deze studie is gebruik gemaakt van ‘cohortonderzoek’, een onderzoeksmethode waarbij de onderzoekers kijken naar de ontwikkeling van factoren in een bepaalde periode in de tijd. In dit geval werden de deelnemers meer dan een jaar gevolgd, waarbij de deelnemers bij de start van het onderzoek werden ingedeeld in twee groepen, te weten ‘korte slapers’ en ‘normale slapers’.

5 miljoen deelnemers en 153 studies

In totaal hebben meer dan 5 miljoen mensen meegedaan aan het onderzoek, dat daarnaast bestond uit het vergelijken van materiaal uit 153 studies. De belangrijkste bevinding is dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen kort slapen en een verhoogd risico op gezondheidsklachten als diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroertes en overgewicht. Bij een nachtrust van minder dan 6 uur neemt het risico op genoemde ziektes zelfs lineair toe bij afname van de duur van de nachtrust. Of in andere woorden: halvering van je nachtrust is een verdubbeling van de risico’s.

Nader onderzoek naar psychosociale aspecten

De relatie tussen weinig slaap en depressies kon echter niet worden aangetoond in het onderzoek. Hiervoor is nader onderzoek nodig, dat zich vooral richt op de psychosociale kant van een korte nachtrust en weinig slaap.

Slapen is het nieuwe bewegen

In afwachting van de resultaten van dit psychosociale onderzoek, kunnen we alvast stellen dat een goede – en vooral lange – nachtrust bijdraagt aan een goede gezondheid. Daarmee lijkt niet alleen gezond eten en regelmatig sporten zijn vruchten af te werpen, mocht je iets aan je gezondheid willen doen. Slapen is het nieuwe bewegen. Welterusten!

Klik hier om naar het onderzoek te gaan.

Lees ook