Uitgelegd met behulp van de evolutietheorie

01:48 - 01:05
luistertijd 01:48 - leestijd 01:05

Uitgelegd: Waarom stress uiteindelijk dodelijk is

We hebben allemaal – in meer of mindere mate – wel eens last van stress. Het lijkt een fenomeen te zijn dat er vandaag de dag in deze drukke en hectische samenleving ook wel een beetje bij hoort. Iedereen probeert veel spreekwoordelijke bordjes in de lucht te houden, werk en privé te combineren en ondertussen ook nog een sociaal leven op te bouwen.

Maar stress is alles behalve een modeverschijnsel en zeker niet iets van de laatste jaren. Wist je dat stress al sinds de evolutie een belangrijke rol speelt in het voortbestaan van de mensheid? Of beter gezegd: in het voortbestaan van mens en dier? Want ook dieren ervaren stress.

Stress is dodelijk

Hoewel we stress vaak associëren met topmanagers, bestuurders en andere geslaagde zakenmensen, is stress volgens de evolutietheorie juist een middel om de zwakkeren van de sterkeren te onderscheiden. Stress is namelijk dodelijk, waardoor mensen en dieren met teveel stress uitsterven.

In het volgende filmpje legt Eric Edmeades, oprichter van Wildfit, het evolutionaire doel van stress uit aan de hand van een groep chimpansees op een apenrots en maakt hij de vertaalslag naar stress in de hedendaagse samenleving.

Belangrijk om te beseffen is dat we de basisprincipes van de evolutie niet kunnen veranderen, hoezeer we zelf door de eeuwen heen ook geëvolueerd zijn. Of met andere woorden: teveel stress is en blijft nog steeds dodelijk en zo ervaart je lichaam het ook.

Leestip: Klik hier om te lezen hoe chronische stress je hersenen en zelfs je DNA kan beïnvloeden.

Lees ook