Juist in groeispurt neemt verbranding in ruste af

01:22 - 00:49
luistertijd 01:22 - leestijd 00:49

Uit een nieuwsbericht van BBC blijkt dat er een nieuwe verklaring is gevonden dat er onder pubers zo’n stijging van het aantal obesitas gevallen is. Een studie die gepubliceerd werd in de International Journal of Obesitas blijkt dat 15-jarigen zo’n 500 kcal per dag minder verbranden dan 10-jarigen. Je kunt dit vergelijken met een stevig uur beweging per dag.

De meeste calorien worden door het lichaam verbruikt om de basisfunctionaliteiten van hart, hersens, lever en nieren actief te houden. Uit een tienjarige studie onder 279 kinderen blijkt nu dat die verbranding in ruste in de puberteit sterk afneemt. Het klinkt tegenstrijdig omdat in deze periode een groeispurt wordt doorgemaakt, waardoor je denkt dat er meer energie opgebruikt zal worden, toch gebeurt dit pas weer rond het 16e levensjaar.

Tel daar bij op dat vooral meisjes in de puberteit een sterk verminderde zin in sporten hebben, en gewichtstoename licht op de loer.

Momenteel is eenderde van de kinderen in de leeftijd 10-11 jaar te dik of zelfs obese in Engeland.

Deze leeftijdsgroep wordt ook nog eens heftig blootgesteld aan reclames voor junkfood en suikerhoudende producten via hun smartphones en iPads. De roep om nog strengere regulering van reclame voor ongezond voedsel wordt steeds groter, en terecht, het is gewoon misdadig.

Lees ook