Zoenen is veel gezonder dan je denkt!

03:33 - 02:08
luistertijd 03:33 - leestijd 02:08

Vanmorgen kreeg ik een mailtje van een bedrijf dat me iets wilde verkopen. De aanhef was: recept voor een gelukkiger leven? Doe elke dag iets nieuws. Ik wil elke dag hetzelfde doen. Zoenen.

Oorlogen ontketenen

Je kunt vreselijke dingen met je mond doen. Hele oorlogen ontketenen. Maar je kunt ook zwijgen en zoenen. Een dag niet gezoend, is een dag niet geleefd. En dan heb ik het niet over die achterlijke Nederlandse traditie om drie kussen op de wang te geven (buitenlanders begrijpen dat nooit, waardoor je altijd eindigt met een zoen op de mond).

Prostituees doen alles, behalve dat 

En ik heb het ook niet over zuigzoenen, want daar kun je dood aan gaan, zoals laatst bleek toen de 17-jarige Julio Macias Gonzales na een zuigzoen van zijn vriendinnetje een bloedprop in zijn halsslagader kreeg en overleed.

Ik heb het over het meest intieme dat mannen en vrouwen, mannen en mannen, vrouwen en vrouwen met elkaar kunnen doen.  Want prostituees doen alles, behalve dat. Dan heb ik het over wat met een vreselijk puberaal woord tongzoenen heet.

Het is nog goed voor je ook 

Niets kan me meer opwinden dan zoenen. Vrijen zonder zoenen is als een ei zonder zout, als Hennes zonder Maurits. En het is nog goed voor je ook. En dat is geen natte vinger-werk (ook lekker by the way), maar wetenschappelijk bewezen.

Geen wereldschokkende aantallen

In de eerste plaats verbrand je calorieën als je zoent. Het zijn geen wereldschokkende aantallen (2 tot 6 calorieën per minuut), maar als je een uurtje flink door zoent (en tijd bestaat niet meer als je er helemaal in zit), dan is dat toch een half glas wijn of een half handje M & M’s. Dat is toch wat!

Goed werkend immuunsysteem 

Belangrijker is dat zoenen goed is voor je immuunsysteem. Zo is het een uitstekend ‘medicijn’ tegen het Cytomegalovirus, een soort herpesvirus, dat  ‘slaapt’ en geen symptomen laat zien, zolang de drager een goed werkend immuunsysteem heeft. In dat stadium zijn er geen gezondheidsrisico’s verbonden aan de infectie. En ironisch genoeg versterkt zoenen dat stuk van het immuunsysteem, waardoor het virus geen vat kan krijgen op mensen.

30 gezichtsspieren 

Zoenen zorgt ervoor dat je gezichtsspieren sterk blijven en niet verslappen. Tenslotte gebruik je 30 gezichtsspieren als je aan het tongen bent (bah, wat een vreselijk werkwoord is dat toch!).  Wetenschappelijk onderzoek heeft bovendien uitgemaakt dat door zoenen de stof oxytocin wordt aangemaakt in je lichaam, een natuurlijke rustgever, en dat het endorfine–niveau aanmerkelijk toeneemt en endorfine is de feel good stof in je lichaam. Daarmee is meteen verklaard dat ik na het zoenen en vrijen vaak met een gelukzalige glimlach op mijn gezicht in slaap val.

Met hart en ziel 

Het aller-allerbelangrijkste is dat je met iedereen slap kunt ouwehoeren met die mond van je, dat je seks kunt hebben op de automatische piloot, maar dat je zoenen, echt zoenen, met hart en ziel doet.

En omdat ik graag alles met hart en ziel doe, houd ik waarschijnlijk zo van zoenen.

xxx*

*Tijdens de Middeleeuwen ondertekenden mensen officiële documenten met een ‘x’ om er vervolgens een zoen op te geven. Zo is de ‘x’ een afkorting voor een kus geworden.

 

Lees ook