Hoe zit dat eigenlijk?

05:08 - 03:04
luistertijd 05:08 - leestijd 03:04

Feiten en fabels over water drinken

Het is een veel gehoorde uitspraak: “Je moet ten minste twee liter water drinken per dag.” Of nog zo’n uitspraak: “Van water drinken krijg je een mooie huid.” Maar is dat eigenlijk wel waar? En moet je extra water drinken als het warm is buiten, zoals de afgelopen dagen? BeautyJournaal duikt in de materie en zet de feiten en fabels over water drinken voor je op een rij.

Om maar met de belangrijkste te beginnen: Moet ik 2 liter water per dag drinken?

Nee, dit is een fabel. Je lichaam heeft vocht nodig en niet per se water. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen (vocht lost de voedingsstoffen op zodat ze door de darmen kunnen worden opgenomen), het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur. Zonder vocht kan een mens maar een paar dagen overleven en pasgeboren baby’s nog korter.

Je krijgt vocht binnen via:

  Maar hier staat dat ik 1,5 tot 2 liter moet drinken?!

Dat klopt, maar dat hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum tellen mee om aan deze hoeveelheid te komen. Dus: water, thee, koffie en zuivel.

Mijn lichaam bevat toch ook vocht?

Inderdaad. Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Baby’s bestaan zelfs voor 75% uit vocht. Vrouwen hebben minder vocht in hun lichaam omdat ze over het algemeen meer vet hebben dan mannen. Vetweefsel bevat geen vocht. Het vocht zit verdeeld over het hele lichaam: ongeveer 65% zit in cellen en weefsels, de rest in de ruimtes tussen de cellen en in het bloed.

De truc zit er nu juist in dat deze percentages in balans moeten worden gehouden. Je lichaam doet dat voor een groot deel al zelf. Als je te veel vocht verliest, scheidt het bijvoorbeeld minder urine uit of je krijgt een dorstgevoel waardoor je meer gaat drinken. Wat aan vocht het lichaam verlaat moet wel weer aangevuld worden; daar moet je je lichaam een handje helpen.

Je verliest dagelijks vocht via:

De hoeveelheden kunnen sterk variëren. Wel moet je dagelijks minimaal 500 milliliter aan urine produceren om je afvalstoffen goed te kunnen afvoeren. Voor ouderen is dat ongeveer 700 milliliter, omdat de nierfunctie afneemt.

Wanneer heb ik meer vocht nodig?

Je hebt meer vocht nodig als:

Hoe merk ik dat ik te weinig heb gedronken?

Als je te lang niets drinkt, kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden, zoals dorst, sufheid, minder zweten, minder plassen, minder elasticiteit van de huid of flauwvallen door verlaging van de bloeddruk. Voor ernstige uitdroging is verwarring een aanwijzing, omdat vooral de hersencellen gevoelig zijn voor ernstige uitdroging.

Er bestaat dus duidelijk een relatie tussen vocht en de conditie van je huid, maar de stelling “Van water drinken krijg je een mooie huid” moeten we wel nuanceren. Wanneer je te weinig drinkt, zal je dat merken aan minder elasticiteit van de huid; er is dan al sprake van uitdroging. Krijg je echter al voldoende vocht binnen, dan zal nog meer drinken, niet bijdragen aan een nog mooiere huid.

Kan ik ook teveel drinken?

Ja, dat klopt. Te veel water is ook niet goed. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Het vocht dat ze niet kunnen verwerken hoopt op. Vooral je hersenen hebben last van deze vochtophoping. Dit wordt ook wel waterintoxicatie genoemd.

Aqualert

We kunnen ons voorstellen dat het je nu een beetje duizelt van de liters en milliliters en dat je geen zin hebt om dit op dagbasis allemaal bij te houden. Geen probleem! De handige App Aqualert helpt je een handje. Hij houdt voor je bij hoeveel je drinkt, wanneer je te weinig drinkt en wanneer teveel. Klik hier om de App te downloaden.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook