Artsen Claudia van der Lugt en Frodo Gaymans geven hun mening

11:43 - 07:01
luistertijd 11:43 - leestijd 07:01

Geeft de combi van Botox en Dysport minder masker effect?

We zien gelukkig al tijden dat het een trend is om cosmetisch medische middelen minder zwaar in te zetten, en beter te doseren om een natuurlijker resultaat te krijgen en geen gezichtjes meer die niet onder zouden doen voor een wassen beeld in Madame Tussaud.

Botox is een prachtige stof waarmee heel indirect een groot resultaat geboekt kan worden: rust in het gezicht, waardoor innerlijke vermoeidheid niet meer opvalt, en op termijn ook überhaupt gaat wegvallen omdat je uitgeruste gezicht een positieve uitwerking heeft op hoe je je gaat voelen: beter dus!

Schermafbeelding 2016-08-08 om 18.27.45

Living in the fast lane, en je ziet helemaal niets!

Maar er kleeft ook gevaar aan die uitwerking: verslaving. Meer willen, omdat het effect zo gaaf is, en het gevoel zo lekker. Minder spierspanning ontspant simpelweg, en weten dat je in the fast lane leeft, maar dat niemand het aan je kan zien, kan ook heel erg lekker zijn.

Toch is ook bekend dat als je de ene spiergroep ontspant, de andere juist harder gaat werken. Omdat het brein nu eenmaal gewend is om signalen ook naar de mimische spieren te sturen. Praten gaat verbaal, maar ook non-verbaal.

Platgelegde spiertjes veroorzaken op andere plekken juist rimpels

Dermatoloog Shino Aquilera in Fort Lauderdale, Amerika deed wat stof opwaaien door te vertellen dat hij meerdere soorten Botox met elkaar combineert om een natuurlijker effect te verkrijgen. Hij vertelt: “The human face is meant to move when you talk to people. What I see from years of doing this is that some are so frozen in all facial areas, they start recruiting other muscles to show the gestures that they used to show. And they start getting lines and wrinkles in other places.”

Dysport meest sterk

Vooral met het Botox middel Dysport had hij dit in de gaten: het voorhoofd bij vrouwen werd wel heel erg bevroren in beweging. Het spoorde hem ertoe aan om Dysport alleen nog in de glabellar lijnen te gebruiken en voor de kraaienpooitjes, en Botox in het voorhoofd.

Minder is beter, als je ouder wordt

Ook besloot hij om oudere vrouwen juist minder Botox te gaan geven. “As patients get older, they start losing fat and tissue on the forehead, which supports the frontalis muscle. What happens is they require less and less Botox in this area. And if the frontalis has dropped so much that the brows are below the brow bone, we cannot hit the frontalis anymore with any neurotoxin, unless we volumize the forehead.’

Aguilera ontdekte dit bij toeval bij zichzelf, als 47-jarige. Hij had een fronslijn op zijn voorhoofd die hij behandelde met Botox, maar daarna zag hij dat zijn neusbrug juist breder werd en dat er lijntjes overheen gingen lopen. Alsof zijn voorhoofd naar beneden zakte. En als zijn Botox was uitgewerkt, werd de neusbrug ook weer wat smaller.

Te brede, uitzakkende neusbrug

Hij besloot te experimenteren met Voluma (Allergan) waarmee hij volume terugbracht in zijn voorhoofd, voordat hij dan Botox inspoot, en dat gaf het gewenste resultaat: geen uitzakken van de neusbrug.

Tot slot geeft hij ook aan dat hij Xeomin gebruikt als vorm van Botox, maar alleen bij cliënten die niet tegen Botox of Dysport kunnen. Xeomin werkt minder lang.

Maar goed, dat is in Amerika. Wat is de situatie in Nederland? We vroegen het aan de artsen Frodo Gaymans van Kliniek Dokter Frodo en Claudia van der Lugt van kliniek Alizonne, beiden zeer ervaren met het gebruik van injectables.

Zijn zij ook voorstander van het combineren om het bevroren gezicht en lijnen op andere plekken te voorkomen?

Claudia van der Lugt legt ons uit dat er verschillende Botuline toxines op de markt zijn:

Wat is het verschil tussen al die Botox-producten?

‘Alle producten zijn Botuline toxines type A, maar ze verschillen in het gehalte aan

drs Claudia van der Lugt kliniek Alizonne lr

arts Claudia van der Lugt van Alizonne

transporteiwitten waarin de toxine is ingepakt. Botox heeft het hoogste gehalte, Azzalure iets minder en Neomin bevat geen transport eiwitten. De spierverlammende werking berust op het Botuline toxine maar door de transporteiwitten is er een verschil in de snelheid van migratie van het product in weefsel.

‘Dat betekent dat Xeomin, zonder enige transporteiwitten, een snellere verspreiding heeft en sneller door het immuunsysteem wordt geïnactiveerd. Een voordeel is dat de start van de werking iets sneller is maar ook dat de spierblokkade van iets kortere duur is.

Claudia vertelt dat ze sinds 1997 werkt met Botox, dat ze in 2008 Xeomin erbij heeft genomen en in 2010 ook  Azzalure in haar behandelpakket heeft.

Botox ‘zet hard in’

‘Het grootste verschil wat ik gemerkt heb is dat Botox nogal hard inzet. Daarmee bedoel ik dat de spierblokkade vanaf 1 tot 2 weken voor 100% intreedt en dit effect treedt bij Azzalure wat geleidelijker optreedt, wat cliënten als prettiger ervaren. Natuurlijk is het afhankelijk van de ingespoten units, want in principe kun je met alle Botuline toxines hetzelfde effect bereiken. De injectie met Azzalure is ook minder gevoelig (=pijnlijk) dan een Botox injectie.

Gebruik je zelf ook verschillende Botuline Toxines in combinatie bij 1 cliënt?

‘In principe is het niet nodig verschillende producten bij dezelfde cliënt te gebruiken. Met correcte dosering van 1 product kun je op alle gewenste locaties hetzelfde effect bereiken. Juist omdat er verschillende transporteiwitten in de verschillende producten zitten, kan dit theoretisch een verschillende immuunreactie oproepen. Ook is het zo dat alle producten een unieke neutralisatie periode hebben die enkele weken kan verschillen. Juist daar maak ik soms gebruik van.

Combinaties van Botox en Azzalure bij sterk ontwikkelde voorhoofdspier

‘Ik heb een voorkeur om bij mannen, die vaak een zeer sterk ontwikkelde voorhoofdspier hebben, de voorhoofdsregio met Botox te behandelen en de lijnen tussen de wenkbrauwen te behandelen met Azzalure voor een wat gematigder effect zodat er geen “frozen expressie” ontstaat. Dit voer ik in dezelfde behandelsessie uit. De Botox blijkt in deze combinatie met Azzalure een gelijktijdige uitwerking te hebben waardoor het gelaat, qua mimiek, niet uit de pas loopt.

Spieren blijven niet gelijktijdig uitgeschakeld – de een gaat weer sneller werken dan de ander

Ook pas ik deze techniek toe bij andere cliënten die al langere tijd een toxinebehandeling laten uitvoeren. Je ziet regelmatig dat de lijnen tussen de wenkbrauwen nog voldoende onderdrukking hebben, terwijl het voorhoofd of juist de kraaienpootjes weer fors opspelen. Om dan enkelvoudige regio’s weer te behandelen zorgt ervoor dat zij na een maand weer terug moeten komen voor de andere regio. Juist dan maak ik gebruik van Xeomin in de wenkbrauw regio, die snel inzet en iets sneller uitwerkt, en ik pas Azzalure toe op de regio’s waar een sterke spierdynamiek is.

‘Mijn ervaring is dat als je een cliënt langere tijd in behandeling hebt, je een betere blueprint krijgt van de anatomische verdeling van motorische units. Daarmee bedoel ik het volgende:

De spiertjes in het gelaat hebben 2 verschillende aanhechtingspunten: de oorsprong (origo) en de aanhechting (insertie). Bewezen is dat juist op die plaatsen de meeste motorische activiteitspuntjes zitten waar een Botuline toxine op ingrijpt. Maar dit verschilt per persoon en ook per gelaatsspier. Als je na enkele toxinebehandelingen bij dezelfde cliënt merkt dat telkens dezelfde regio sneller weer actief is dan andere regio’s kun je ervoor kiezen om de spiertjes met de hoogste expressie van motorische units te behandelen met Botox voor een wat egaler en geleidelijker effect. Een hogere dosering van hetzelfde product geeft niet hetzelfde effect en brengt meer risico’s mee.

Waarom niet eenvoudig meer product inspuiten? De risico’s bij overdosering….

‘De ingespoten Botuline Toxine moet zich hechten aan de aanwezige motorische units. Indien je een overmaat inspuit, met de gedachte dat het dan langer werkt, schiet je mis. De overtollige toxinemoleculen die zich niet kunnen hechten, omdat alle motorische units reeds bezet zijn, zullen migreren naar aangelegen spiertjes die juist niet deze onderdrukking moeten hebben.

Als een dominospel met ongelijke stenen

‘Het toepassen van botuline toxines is  gelijk aan een dominospel met ongelijke stenen. De arts moet het aantal stenen kennen, hun plaats en afstand tot de buurman, maar ook rekening houden met hun valrichting en de zwaartekracht (verspreidingsneiging). Als dat eenmaal goed in kaart gebracht is, kan een combinatie van verschillende Botuline toxine merken tot een heel mooi resultaat leiden-

Daarmee gezegd hebbende is mijn boodschap dat cliënten niet moeten shoppen voor een goedkope “Botox” inspuiting maar bij hun eigen arts moeten blijven. Deze arts kent jouw spiermotoriek op een gegeven moment en kan maatwerk toepassen. Je laat je haar toch ook niet elke keer door een andere kapper knippen?

Ook cosmetisch arts Frodo Gaymans is niet van mening dat het per definitie mooier of zinvol is om meerdere merken te gebruiken voor een natuurlijker resultaat.

‘Om een mooi en natuurlijk resultaat te krijgen is het belangrijk om zeer precies te doseren.
Bij het geven van trainingen leer ik beginnende cosmetisch artsen om een standaard dosering portret drs frodo gaymanste gebruiken. Deze “standaard-dosering” wordt door de fabrikant opgesteld, waarvan is aangetoond dat het bij de meeste mensen een goede verbetering geeft en dat het veilig is.

Het juiste effect creëren kost tijd

‘In principe begint elke cosmetisch arts zo met het leren van de Botox behandeling. In een leerproces van enkele jaren kan de cosmetisch arts (door schade en schande 🙂 beter inschatten hoeveel eenheden botuline toxine er nodig zijn om een bepaalde spier – een beetje te verzwakken –  sterk te verzwakken – volledig stil te leggen.

Natuurlijk en lang houdbaar, gaat niet samen bij Botox

Frodo geeft aan dat bij de behandeling met botuline toxine wel een vervelende tegenstrijdigheid bestaat, ‘omdat de meeste cliënten een mooi subtiel resultaat willen hebben dat lang aanhoudt’ en zo werkt het dus niet. Hoe sterker de dosis, hoe minder natuurlijk het effect. Hoe subtieler de dosis, hoe natuurlijker het effect.

‘Uiteindelijk moet de cliënt dus een keuze maken tussen mooi/natuurlijk of langdurig.
Er zijn ook cliënten en/of artsen die het juist erg mooi vinden om volledig rimpelloos door het leven te gaan, die wanen zichzelf langdurig mooi.

Combinaties maken, klinkt als interessant-doenerij

Wat Gaymans betreft klinkt het combineren van verschillende soorten botuline toxines meer als interessant-doenerij dan dat het echt een verschil maakt. Hij beaamt wel dat rimpelvorming bij oudere cliënten beter eerst behandeld kan worden met aanvulling van volumeverlies. Die rimpels worden ook niet veroorzaakt door repeterende spierbeweging. Het is raadzaam om dan terughoudend te zijn met Botox.’

Lees ook