Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

04:38 - 02:47
luistertijd 04:38 - leestijd 02:47

Je haarkleur vervaagt sneller dan je denkt (deel 2)

Vorige week kon je lezen wat je vooral niet moet doen, wanneer je je gekleurde haar mooi wilt houden. Van te warme styling tools gebruiken tot je haar te vaak wassen met agressieve shampoos. Maar de lijst is helaas langer dan het vorige artikel wellicht deed vermoeden. Daarom deze week deel 2 in deze reeks.

Je haar rood kleuren

“Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe haarkleur en je rood overweegt… think again,” adviseert Beverly Hills kapper Maddison Cave. “Hoewel rood erg stijlvol en glamorous is, zijn het de kunstmatige rode pigmenten die het snelst vervagen.”

Vergeten een leave-in product te gebruiken voordat je naar buiten gaat

Nelson Chan, celebrity stylist en oprichter van Nelson j Natural Salon in Beverly Hills, legt uit dat activiteiten in de buitenlucht, zoals wandelen en buitensporten, je haarkleur net zo snel kunnen vervagen als de hitte van styling tools. Gebruik dus altijd een leave-in product dat je haarschubben sluit en op die manier de kleur ‘insluit’, voordat je voor geruime tijd naar buiten gaat. Je kunt dit gemakkelijk zelf maken, aldus Chan. “Mix 100 gram citroensap, een halve theelepel kokosolie en 25 gram van je favoriete conditioner. Deze mix breng je aan voordat én nadat je de zon in gaat, om je haarkleur mooi te houden. Of… voordat je een styling tool gebruikt.”

Geen zin om zelf te mixen? Lancaster heeft een vergelijkbaar kant-en-klaar product, dat je haarlokken voorziet van een UV-filter, dat droog haar door de zon voorkomt en je kleur intact houdt. Shop de Lancaster Sun Beauty Multi Protective Spray hier online.

Je haar wassen met (te) warm water

Zelfs wanneer je de perfecte shampoo gebruikt, dan nog is water een belangrijke factor die bijdraagt aan het vervagen van je haarkleur. En daarbij is het goed om te onthouden: hoe kouder het water, hoe minder schadelijk voor je haar.

Producten op basis van alcohol gebruiken

Vooral stylingproducten met alcohol als een belangrijk ingrediënt (te herkennen aan het feit dat alcohol dan vrij hoog staat op de INCI-lijst) kunnen je haar droog maken, waardoor je haarkleur sneller vervaagt.

Geen zonbeschermingsproduct voor je haar gebruiken

“De zon produceert schadelijke UVA- en UVB-stralen. Deze zijn niet alleen slecht voor je huid, maar kunnen ook je haar verbranden en beschadigen, waardoor de kleur sneller vervaagt,” verklaart Jim Markham, celebrity stylist en oprichter van ColorProof. Om je haarlokken en je haarkleur te beschermen, kun je je haar eerst nat maken en daarna zonbescherming voor je lichaam door je haar kammen, of gebruik een mengsel van 2 theelepels zink met 170 gram kokosolie, voordat je de zon in gaat of een duik neemt in het zwembad. Liever een kant-en-klaar product? Probeer dan Kérastase Bain Chroma Captive Shampoo. Dit product voorkomt dat je gekleurde haar vervaagt en bevat bovendien een UV-filter.

Je haar niet nat maken voordat je een duik neemt

“Menselijk haar is een van de meest absorberende materialen die er bestaan,” zegt Carruthers. “Vergelijk het met een spons. Wanneer je een droge spons onderdompelt in chloorwater, dan zuigt deze spons zich helemaal vol met dit chloorwater.

Wanneer je echter een natte spons in chloorwater onderdompelt, dan is de spons al verzadigt en is er geen ruimte meer om chloorwater te absorberen.” Daarom is het verstandig om je haar goed nat te maken met schoon water, voordat je een duik neemt in een zwembad vol met chloorwater.

Geen speciale shampoo voor chloor en zout gebruiken

Zeker in de zomermaanden is het verstandig om regelmatig een speciale shampoo voor chloor en zout te gebruiken, zoals de Collistar Aftersun Rebalancing Cream Shampoo. Dergelijke shampoos verwijderen de mineralen van hard (zwem-)water, chloor en zout en voorkomen dat je haar groen wordt van het chloor.

Normaalgesproken is eens per week voldoende, maar mocht je nu een echte waterrat zijn, verhoog de frequentie dan naar twee tot drie keer per week.

Shampoo met pigmenten gebruiken

Shampoos met kleurpigmenten veranderen uiteraard de kleur van je haar, daar zijn ze ook voor bedoeld. Helaas is dit vooral een quick fix, die vaak leidt tot minder gewenste resultaten. Het kleuren van je haar kan je toch nog altijd het beste aan je kapper overlaten.

Bron

Lees ook