Zeker in de zomerzon!

04:23 - 02:37
luistertijd 04:23 - leestijd 02:37

Je haarkleur vervaagt sneller dan je denkt (deel 1)

Nu het volop zomer is, is het de hoogste tijd om wat extra aandacht te besteden aan het onderhouden van je haarkleur. Daarom delen we in dit artikel de meest verrassende manieren waarop je je gekleurde lokken kunt ruïneren, zonder het in de gaten te hebben. Want… een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Je haar iedere dag stylen

Andrew Carruthers, hoofd educatie voor styling tool fabrikant Sam Villa, waarschuwt dat de hitte van styling tools de moleculen van je gekleurde lokken kunnen aantasten: “Met de introductie van styling tools met hogere temperaturen de afgelopen jaren, zagen we ook het sneller vervagen van de kleur dramatisch toenemen, ” aldus Carruthers en hij adviseert om op zoek te gaan naar tools met een speciale stand voor gekleurd haar.

Je haar te vaak wassen

Omdat de ingrediënten in haarkleuring je haar kwetsbaarder maken voor water, is het verstandig om je haar niet te vaak te wassen. Maddison Cave, kapster bij Rita Hazan Salon in New York: “Probeer je haren hooguit om de dag te wassen, of eens per drie dagen wanneer je haar niet zo snel vet wordt. En gebruik droogshampoo tussen de wasbeurten door om je haren op te frissen.”

Agressieve shampoo gebruiken

Nelson Chan, celebrity stylist en oprichter van Nelson j Natural Salon in Beverly Hills, legt uit dat shampoos en conditioners met sulfaten en zouten een aanslag zijn voor je gekleurde haar. “Kies voor sulfaatvrije shampoos, of speciale shampoos voor gekleurd haar. Vaak zijn de shampoo-en-conditioners in één ook een goede keuze. Of mix zelf je shampoo met je conditioner om een milde cleanser te maken. Hoe minder het product schuimt, hoe beter het is voor gekleurd haar.”

Geen hittebeschermer gebruiken

Jim Markham, celebrity stylist en oprichter van ColorProof, benadrukt dat een hittebeschermer een absolute must is wanneer je aan de slag gaat met (hete) styling tools. “Door de hitte raken de haarschubben oververhit, waardoor je haar op den duur pluizig, droog en beschadigd raakt.” Gebruik daarom altijd een hittebeschermer om het vervagen van je haarkleur tegen te gaan en je lokken mooi te houden. Probeer bijvoorbeeld de Sassoon Illuminating Oil.

Geen conditioner gebruiken voordat je het zwembad in duikt

John Barrett, celebrity stylist, legt uit dat het verstandig is om – voordat je een duik neemt in een zwembad vol met chloorwater – een conditioner in je haar aan te brengen.

“Doordat je je haar nat maakt met de conditioner, is je haar niet meer in staat om het chloorwater te absorberen. Op deze manier voorkom je dat het chloor uit het zwembadwater je haarkleur vervaagt.”

Je haar niet ‘sealen’ voordat je het wast

“Naast het vermijden van agressieve shampoos en conditioners, is het verstandig om kokosolie in je haarpunten aan te brengen, voordat je je haar wast. Op deze manier ‘seal’ je je haar en voorkom je dat water en shampoo je haarkleur vervaagt,” adviseert Chan.

Nooit een haarmasker gebruiken

Haarstylist Ricardo Rojas adviseert om je haar – nadat je het hebt blootgesteld aan zon en/of chloor – te voeden wanneer het op zijn kwetsbaarst is. “Ik gebruik bij mijn klanten gedurende de zomermaanden tenminste eens per drie weken een voedend jasmijn of kokosolie haarmasker.”

Wanneer je niet genoeg tijd hebt voor een haarmasker, probeer dan eens de Moroccan Argan Oil, dat rijk is aan arganolie. Dit product heeft hetzelfde effect als een voedend haarmasker, maar gebruik je in een mum van tijd. Simpelweg aanbrengen op vochtig of droog haar en daarna je haar in model brengen zoals je gewend bent.

Niet het chloor uit je haar spoelen voordat je het laat drogen

“Chloor moet je uit je haar verwijderen voordat het opdroogt, omdat het chloor zich aan je haar hecht wanneer het opdroogt en zich dan veel lastiger laat verwijderen,” zegt Carruthers. Spoel dus na een duik in het zwembad je haar altijd na met schoon water, voordat het ook maar de kans krijgt om op te drogen.

Bron

Lees ook