Scheikundig verklaard...

02:24 - 01:26
luistertijd 02:24 - leestijd 01:26

Gaan haarproducten met siliconen en kokosolie wel samen?

Een lezeres stelde de volgende vraag:

Vandaag bij de kapper overkwam me iets raars en ik begrijp er nog steeds helemaal niets van. Thuis gebruik ik regelmatig kokosolie om mijn droge haarpunten minder pluizig te maken. En dat werkt super; ik heb nog nooit zo’n goed product ontdekt! In ieder geval… er was niets aan de hand totdat de kapster een product op siliconenbasis aanbracht in mijn haar. Voornamelijk cyclomethicone en dimethiconol. Daarna kon ze zelfs mijn haar niet meer doorkammen, vooral daar waar ik altijd kokosolie gebruik. Mijn kapster kon de knipbeurt niet afmaken, omdat mijn haar plotseling zo onhandelbaar was geworden.

Weten jullie of er een reactie optreedt tussen kokosolie en siliconen? Mijn kapster beweert dat ze dit probleem regelmatig tegenkomt.

Hydrofoob

Een verklaring zou gelegen kunnen zijn in het feit dat kokosolie de haarpunten hydrofoob heeft gemaakt. Dit betekent waterafstotend (letterlijk: watervrezend), waardoor de watermoleculen niet meer worden opgenomen door het haar. Dit heeft tot gevolg dat het siliconenproduct niet goed over het haar wordt verspreid (daar is immers ook water voor nodig), maar juist ‘neerslaat’ in de punten. Door deze overdosis siliconen wordt het haar extreem zwaar in de lengte.

Kationische ingrediënten

Een andere verklaring kan nog zijn dat de kapster siliconenproducten met zogenaamde kationische ingrediënten heeft gebruikt. Dit zijn oppervlakte-actieve stoffen, hetgeen betekent dat de stof de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen, waardoor de vloeistof gemakkelijker een schuim vormt. Kationische ingrediënten hebben een positieve elektrische lading op molecuulniveau. Extreem beschadigde haarpunten hebben daarentegen een negatieve lading, waardoor het haarproduct en de beschadigde haarpunten elkaar als het ware als de plus en de min van een magneet aantrekken.

Bottom-line…

Hoogstwaarschijnlijk is het probleem veroorzaakt door een combinatie van factoren en ‘bijten’ siliconen en kokosolie elkaar niet. Het is de moeite waard om te onderzoeken wanneer het probleem zich exacte voordoet, of het ook bij andere siliconenproducten optreedt etc.

Wil je weten wat je nog meer met kokosolie kunt doen?

Bekijk dan ook het volgende filmpje, voor 11 superslimme en eenvoudige toepassingen van dit wonder der natuur.

Bron

Lees ook