Simpel in zijn eenvoud

02:45 - 01:39
luistertijd 02:45 - leestijd 01:39

Breng je leven in balans… met een pot knikkers!

Word jij wel eens wakker met het gevoel dat je leven niet in balans is? Wens jij wel eens dat je meer tijd had? Tijd om te reizen, te sporten of meer tijd door te brengen met vrienden en familie?

Van hot naar her

In de vluchtige en gehaaste moderne samenleving rennen we continu van hot naar her en vergeten we soms waar het echt om draait. Te druk met onze to-do-lists, waardoor de tijd als zand door onze vingers glipt. Maar hoe vinden we dan de tijd om de écht belangrijke dingen te doen, zonder dat dit aanvoelt als nog iets extra’s erbij? Nog een extra proces om je druk over te maken…

Pot met knikkers

Met behulp van een doorzichtige pot of vaas en knikkers in verschillende kleuren kan jij een heuse ‘zen meester’ worden en je leven weer in balans brengen. Klinkt dat te eenvoudig? Dat klopt, want het is ook kinderlijk eenvoudig. Hier volgen de verschillende stappen:

  1. Stel prioriteiten: Schrijf 5 thema’s op die voor jou belangrijk zijn, zoals vriendschap, gezonde voeding, spiritualiteit of carrière.
  2. Wijs aan ieder thema een bepaalde kleur knikker toe.
  3. Maak een lijstje met activiteiten die je kunt ondernemen en die bijdragen aan de voor jou belangrijke 5 thema’s. Denk aan: stappen met vrienden (vriendschap), fruit eten (gezonde voeding), een meditatiesessie volgen (spiritualiteit), een belangrijk rapport afronden (carrière) etc.
  4. Vul je pot: Iedere keer dat je een activiteit van je lijst onderneemt, vul je de pot met een knikker in de kleur die correspondeert met het bijbehorende thema.
  5. Breng balans aan: Bekijk na ongeveer een week of alle kleuren in gelijke mate aanwezig zijn in de pot. Zo niet, dan is het nodig om vaker een activiteit ‘van een andere kleur’ te doen.

Naast balans ook focus

Wees je ervan bewust dat het soms nodig kan zijn om een periode te focussen op een of meerdere van de vijf thema’s, bijvoorbeeld wanneer je net aan een nieuwe baan begint, of aan een nieuwe relatie. De pot zal dan tijdelijk een overheersende kleur knikkers krijgen.

Van belang is daarbij dat dit een bewuste keuze is die je aan het begin van de betreffende periode neemt. En dus geen plotseling inzicht, wanneer je na afloop van de periode aan de hand van de knikkers de balans opmaakt. Op die manier blijf je altijd ‘in control’ en bovendien de regisseur van je eigen leven.

Bron

Lees ook