Dagelijks staat onze huid bloot aan vele externe invloeden. Paula’s Choice expert Fleur van Norden legt uit hoe antioxidanten huidschade kunnen tegengaan.

03:52 - 02:19
luistertijd 03:52 - leestijd 02:19

Paula’s Choice expert tips over antioxidanten

In dit artikel geeft Fleur van Norden, productspecialist bij Paula’s Choice, uitleg over nut en noodzaak van antioxidanten in huidverzorging.

Dagelijks staat onze huid bloot aan vele externe invloeden die ongemerkt onze (huid)cellen beschadigen en dus leiden tot (huid)veroudering. Denk hierbij aan UV-straling, milieuvervuiling, roken, slechte voedingsgewoonten, maar ook het gebruik van verkeerd geformuleerde huidverzorgingsproducten leidt tot irritatie en ontstekingsreacties.

Shop hier alle anti oxidant serums

 

Schade door vrije radicalen

Vrije radicalen zijn veelal de veroorzakers van deze schade. Dit zijn vrijgekomen deeltjes die ontstaan door een reactie van een stof met de huid of het lichaam. Dit alles vindt plaats op celniveau (een molecuul is opgebouwd uit atomen, welke weer zijn opgebouwd uit protonen, neutronen en elektronen). Elektronen komen in een stof voor in paren. Een (instabiele) stof kan na aanraking met de huid of het lichaam een elektron verliezen. Als dat gebeurt is deze stof als het ware uit balans en wordt het een vrije radicaal. Deze zal als een ongeleid projectiel op zoek gaan naar een nieuwe elektron en ‘steelt’ deze weg bij een ander molecuul in de huid, bijvoorbeeld bij collageen, huid-identieke stoffen of antioxidanten die aanwezig zijn in de huid.

Kettingreactie

Er ontstaat zo een kettingreactie van vrije radicalen en goede stoffen in de huid worden afgebroken met schade en huidveroudering tot gevolg. En ja, ook de zuurstof die we continue inademen zorgt voor ‘oxidatie’ van ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan topsporters die meer dan gemiddeld zuurstof innemen en dus veel meer bescherming nodig hebben van antioxidanten (vitaminepreparaten).

Shop hier alle anti oxidant serums

 

Maar we vechten terug

Antioxidanten zijn stoffen die oxidatieve schade tegengaan. Als een soort Pacman gaan ze vrije radicalen te lijf en neutraliseren deze. Dit zorgt ervoor dat de huid weer beter kan functioneren en dat natuurlijke herstelprocessen kunnen plaatsvinden (de meeste antioxidanten werken kalmerend op de huid). Antioxidanten zijn dus echt de ‘guardian angels’ van je huidcellen.

Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks aanbrengen van antioxidanten op je huid haar tot rust brengt, de huid een betere weerstand geeft tegen aanvallen van vrije radicalen en huidveroudering tegengaat. Ze helpen zelfs om in combinatie met gebruik van een product met zonnefilter je huid beter te beschermen tegen de schadelijke invloeden van UV-straling.

Shop hier alle anti oxidant serums

 

Wat is dan de beste antioxidant?

Dat antwoord is simpel: Er bestaat niet een wonderantioxidant. Er zijn ontzettend veel goede antioxidanten! Er bestaan zowel goede natuurlijke als goede synthetische antioxidanten. Een aantal voorbeelden van krachtige antioxidanten zijn: groene thee extract, druivenpit extract, resveratrol (komt ook voor in rode wijn;) en vitamines A (retinol), C (ascorbic acid) en E (tocopherol).

Kortom, antioxidanten zijn een essentiële stap in je dagelijkse huidverzorgingsroutine en Paula’s Choice heeft een aantal hele fijne serums met antioxidanten.

Shop hier alle anti oxidant serums

 

Lees ook