Is dit de nieuwe anti-aging oplossing?

03:56 - 02:22
luistertijd 03:56 - leestijd 02:22

Doorbraak: Wetenschappers creëren kunstmatige huid

Wetenschappers hebben een polymeer op basis van siliconen ontwikkeld, dat toegepast kan worden als een extra laagje huid, waardoor een tijdelijk verstrakkend effect optreedt. Is dit de nieuwe anti-aging oplossing?

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology, het ziekenhuis van Massachusetts, Living Proof en Olvio Labs werkten samen aan dit project, dat heeft geresulteerd in een nieuw materiaal dat niet alleen rimpels glad strijkt, maar ook een verregaande hydratatie van de huid belooft.

Maar het gaat nog een stapje verder. Het materiaal komt ook handig van pas als langdurige bescherming tegen UV-straling, bij het afleveren van medicatie aan de huid en bij het behandelen van verschillende huidaandoeningen, zoals dermatitis en eczeem.

Wallen en hangende oogleden weer in vorm

Bij het testen van het nieuwe materiaal op proefpersonen bleek dat het materiaal in staat is om ‘eye bags’ (wallen) en hangende oogleden weer in vorm te krijgen en bovendien de huid hydrateert.

Professor en onderzoeker Daniel Anderson.

“Het is een onzichtbaar laagje dat als het ware een barrière vormt, de huid cosmetisch verbetert en mogelijkerwijs ook heel gericht en plaatselijk medicatie kan afgeven aan de huid. Deze drie elementen samen maken het in potentie een geschikt materiaal om toe te passen bij mensen,” zegt Daniel Anderson, professor aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT), tevens lid van het MIT Koch Institute for Integrative Cancer Research en Institute for Medical Engineering and Science (IMES).

Meer dan 10 jaar onderzoek

Uitgangspunt voor het onderzoek wat het feit dat de huid met de jaren zijn elasticiteit verliest. De onderzoekers besloten daarom ruim 10 jaar geleden op zoek te gaan naar een beschermende ‘coating’ die deze elasticiteit kan nabootsen. Hiervoor onderzochten zij meer dan 100 polymeren, allemaal gebaseerd op de chemische stof siloxane. Kenmerk van deze stof is dat het zich laten samenstellen tot een netwerk met specifieke eigenschappen, ook wel cross-linked polymer layer (XPL) genoemd.

Uit deze ruim 100 polymeren selecteerden ze de polymeren die de juiste eigenschappen hadden om te voldoen aan de esthetische en functionele eisen die ze stelden aan de coating. Tijdens het testen ontdekten de onderzoekers dat de best functionerende XPL’s in staat waren om in hun oorspronkelijke vorm terug te keren, nadat ze meer dan 250% waren opgerekt. Dit komt overeen met de natuurlijke huid, die tot ongeveer 180% kan worden opgerekt.

“Het creëren van een materiaal dat zich gedraagt als de menselijke huid is erg moeilijk,” zegt Barbara Gilchrest, dermatoloog en een van de auteurs van het onderzoeksrapport. “Velen hebben dit al geprobeerd, maar de materialen waarin dit heeft geresulteerd waren niet flexibel, comfortabel, niet-irriterend of in staat mee te bewegen met de huid en daarna weer in de oorspronkelijke vorm terug te keren.”

Bekijk ook het volgende filmpje:

De resultaten lijken veelbelovend

Het resultaat van het recente onderzoek is een XPL die in twee stappen wordt aangebracht: eerst een polysiloxane (poly = meerdere, polysiloxane = meerder siloxanen) component, gevolgd door een katalysator van platimum dat een sterk laagje creëert, dat tot wel 24 uur op zijn plaats blijft zitten. Beide laagjes worden aangebracht als in de vorm van een crème, waarbij het eindresultaat niet zichtbaar is met het blote oog. Naast dat het de huid elastischer maakt, zorgt het materiaal ook voor minder vochtverlies van de huid, in vergelijking met huid die is ingesmeerd met een high-end moisturizer. Geen van de proefpersonen ondervond irritatie door het materiaal.

De komende periode zullen ook medische toepassingen van het nieuwe materiaal worden onderzocht.

Bron

Lees ook