BeautyJournaal’s Shop Redactie favorieten
Bergman Beauty Care Time Stop Day & Night Rebuilding Cream
Plant a Seed for Life
The Body Shop is in 1976 opgericht door Anita Roddick in Engeland. Nu 40 jaar later is the Body Shop uitgegroeid tot meer dan 1980 winkels in 50 verschillende landen. The Body Shop is altijd voorstander geweest van dierproefvrije producten. Deze kernwaarde staat nog steeds centraal en alle producten of ingrediënten zijn nooit op dieren getest.
Bij aanschaf van de nieuwe Oils of Life huidverzorging ondersteun je The Body Shop om samen met WORLD LAND TRUST 1 miljoen zaadjes in Cerro Bianco, Equador te planten om de lokale biodiversiteit te beschermen. Een mooi initiatief.
Zou de Oils of Life serie net zo mooi zijn? Schoonheidsspecialiste Su Chen van Beautyinstituut Su Chens en haar collega Joyce testen het uit.
Oil of Life serie
De serie van Oils of Life die wij uitproberen, bestaat uit een lotion, facial oil, revitaliserende dagcrème en een ‘sleeping’ cream (nachtcrème). De kracht van de producten schuilt in de zaadoliën. Er zijn drie krachtige zaadoliën uit verschillende werelddelen bij elkaar gebracht
Zwarte komijnzaadolie bevat een zeer hoge concentratie antioxidanten (uit Egypte)
- Cameliazaadolie bevat een hoge concentratie onverzadigde vetzuren (uit China)
- Rozenbottelzaadolie rijk aan omega 3 en 6 (uit Chili)
Revitalising Essence Lotion is een lotion op basis van bi-phase. Dit houdt in dat er een tweefasen component in is verwerkt op basis van olie en water. Dit geeft een verfrissend gevoel na het reinigen zonder dat het een vette waas achterlaat. Gebruik: schud de fles voor gebruik, zodat de olie en het water goed door elkaar mengen en breng een paar druppels op je handpalm of op een wattenschijfje, elke ochtend en avond voor je de olie aanbrengt.
Revitalising Facial Oil is een olie die licht en snel absorbeert met een niet plakkerige uitwerking op de huid. Het maakt de huid onmiddellijk zijdezacht. Gebruik: één tot twee druppels aanbrengen op de hand en licht inmasseren, elke ochtend en avond voor de crème.
Revitalising Cream is een vochtinbrengende crème die helpt de huid te voeden, zonder dat het een vettig gevoel geeft. Het vochtverlies vermindert met 21% en de versteviging verbetert na het eerste uur. Gebruik: breng het elke ochtend of avond aan ter grootte van een erwt. Masseer de crème met opwaartse bewegingen over je gezicht en halsstreek.
Revitalising Sleeping Cream is, zoals de naam al zegt, een nachtcrème. Naast de drie krachtige zaadoliën (Zwarte komijn, Rozenbottel en Camelia) zijn er nog diverse krachtige essentiële oliën in verwerkt:
- Lavendelolie uit Frankrijk, dat bekend staat om de kalmerende eigenschappen
- Rosemary Leaf Olie uit Tunesië helpt de schade herstellen die aangericht wordt door vrije radicalen en verbetert de teint
- Geranium Olie uit Zuid-Afrika bevordert een stralende huid
- Kamille Olie uit Centraal-Europa heeft een kalmerende werking
- Marjoleinblad Olie uit Mediterrane landen is gebruikt voor de geur van het product
- Orange Peel Oil uit Zuidoost-Azië revitaliseert de huid. Lavandin olie (een zijtak van lavendel) uit de Provence stimuleert de elastine en collageen van de huid
Gebruik: masseer de crème met opwaartse bewegingen over je gezicht en halsstreek.
Eerste indruk
Lees ook
De Oils of Life serie is mooi verpakt. Het ruikt allemaal erg lekker en weldadig.
De huid van Joyce is erg vochtarm. Bij gebruik van een vette/volle crème geeft haar huid een reactie in de vorm van puistjes. We waren samen dan ook heel benieuwd wat de oliën in deze lijn voor effect zouden geven op de huid van Joyce.
Hoe zijn de producten in gebruik?
Na de reiniging gebruikt Joyce de Revitalising Essence Lotion. Door de twee fasen (olie en water) voelt haar huid direct zacht aan.
De Facial Oil is gemakkelijk in gebruik, omdat het in een flesje met pipetje zit. Na enkele druppels in de hand warm gemaakt te hebben, wordt het aangebracht. De olie voelt heerlijk aan op Joyce haar huid. Joyce merkt gelijk dat haar huid bovendien gevoed aanvoelt. Een deel trekt wel in de huid, maar er blijft ook een restantje olie achter.
De Revitalising Cream voor overdag voelt als een lekker volle crème. Je hebt hier maar weinig van nodig, aangezien de facial oil een klein vettig laagje op de huid legt. Het smelt goed in elkaar en het smeert gemakkelijk uit. Als basis voor de make-up is het prima. Joyce gebruikt altijd een foundation. Door de basis is haar foundation makkelijk aan te brengen. Er moet wel extra afgepoederd worden, anders gaat de huid van Joyce in de loop van de dag glimmen door de olie in de producten.
In de avond hetzelfde ritueel…
Lees ook
Maar na de facial oil volgt dan de workout met de Twin-Ball Revitalising Facial Massager. Deze work-out zorgt voor een goede doorbloeding. Bekijk ook het volgende filmpje:
Na de work-out breng je de Sleeping Cream aan. De Sleeping Cream is minder vol dan de Revitalising Cream voor overdag. Dat is jammer, want persoonlijk vindt Joyce dat een nachtcrème vol aan mag voelen.
Conclusie na enkele weken gebruik
Na een paar weken ziet de huid van Joyce er beter uit. Goed gevoed en doorbloed. Mooier egaal. Ondanks de switch naar andere producten heeft ze geen irritaties opgelopen. Joyce merkt dat haar droogtelijntjes langs de ogen minder zijn. Haar huid voelt lekker gevoed en zacht aan.
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
13 reacties
Beste Juno en maris,
Ik zou nog even terugkomen op de kritische vragen van jullie. Het heeft even geduurd aangezien één van de expert lekker op curaçao lag.
Op alcohol denat, ik heb iemand een backround check (zij werkt in een laboratorium waar producten worden gemaakt) laten doen op de vraag waarom dit erin zit. Alcohol denat is een benaming van alle alcoholen wat in een product kan zitten. Het wil niet zeggen dat het gelijk slecht is. Dit is weer afhankelijk of het harde of zachte alcohol is. Zachte alcohol hydrateert de huid terwijl harde alcohol juist vocht onttrekt. Hoog waarschijnlijk zit in één van de grondstoffen alcohol en misschien is er wel wat toegevoegd (wie zal het zeggen). Waarom het in de lotion zit, kan ik helaas niet achter komen. Mijn lab expert denk dat het voor de bindingsmiddel is omdat het een 2 phase component is.
Arganolie: Dit was iets nieuws voor mij. Ik ken arganolie alleen op naam en dat het in haar producten zit. Maar dat je het kan gebruiken voor de huid en 100% natuurlijk ben ik even op onderzoek uitgegaan.
Arganolie is inderdaad een 100% huidvriendelijke olie. Wat geplukt, gepeld, geperst in een flesje gaat. Maar wat doet het in de huid. Want naar mijn weten kan je huid alleen verbeteren als je dieper in de huid werkt door peptiden. Arganolie is voor de short term erg prettig. De olie bevat hetzelfde structuur als de vetzuren in de barrièrelaag. Door dezelfde herkenning voelt het direct prettig aan en geeft je de huid een comfort gevoel. Ook verbeterd het de opname van werkstoffen. Alleen het blijft op de hoornlaag liggen. Dieper in de huid trekt het niet. Daarom is het niet bewerkt en kost het niet veel om het te maken. Producten die dieper in de huid werken en daadwerkelijk je huid(cellen) verbeteren moeten huidvriendelijk gemaakt worden met bio-techniek. Dat zorgt ervoor dat producten duurder worden.
Dermathologisch getest zegt inderdaad niks! Dit houd in dat het op de INCI lijst mag en dat het ‘veilig’is. Daarom is klinisch testen beter (dat gaf ik ook aan) Dit zijn testen op mensen. Vanuit deze rapporten zie je wat het gedaan heeft voor de huid en of de claims echt kloppen.
beste maris en juno ik even verder onderzoeken op de punten die jullie aangeven! Op beide reactie kom ik nog op terug! (Wil t nu goed uitzoek en ga contact opnemen met wat experts die meer kennishebben in de ingredienten en productie)
Bedankt voor jullie kritisch oogpunt
Su Chen,
Of de alcohol denat ‘natuurlijk’ is of niet is niet belangrijk. Alcohol denat is gewoon een uitdrogende alcohol, voor mij hoort dat niet thuis in een goede lotion. Ik geef niet de voorkeur aan natuurlijke ingrediënten, dat heb ik niet gezegd. Ik vind juist dat wanneer er ‘natuurlijke’ ingrediënten gebruikt worden (hier zaadoliën) mensen vaak niet meer kritisch naar een product kijken. Dat vind ik eigenlijk ook een beetje het geval in dit artikel. De nadruk wordt op de oliën gelegd (overigens ook niet zo bijzonder, zijn oude bekenden :-)). Dat er een hoog percentage alcohol denat in zit, bekende allergenen, idd o.a. linalool en geraniol, wordt niet vermeld. Dan ga ik liever voor een doodgewone goede koudgeperste olie. Ik bedoel, wanneer ik een gezonde appel wil neem ik ook geen genoegen met appelmoes 🙂
Dat de producten dermatologisch getest zijn zegt natuurlijk niets, dat is een loze term zonder kaders.
Hmmm ik weet niet hoor ?! Om een voorbeeld te noemen, die arganolie die ik gebruik is koudgeperst en daarna in het flesje gestopt. Daar is voor de rest niets aan bewerkt (denk en hoop ik ) . Dus geen houdbaarheidsmiddelen, anti klontermiddelen etc. En dat is ook niet nodig, volgens mij. Gewoon bewaren op een donkere plek ( en sommige oliën in de koelkast ). Dan zijn ze een half jaar of zo houdbaar. Prima toch, langer hoeft niet. Gewoon geen mega grote hoeveelheden ervan kopen. Maar ik zal eens kijken of er klinische testen bestaan van argan olie. Farmaceutische industrie zal dat niet zo snel doen waarschijnlijk, wat hebben zij aan een enkelvoudige olie die net zo goed is als hun supersonische middeltjes die tig keer zo duur zijn ?!
Of ben ik nou heel wantrouwend ?
Beste maris, graag gedaan!
Het is inderdaad opvallend dat t per olie scheelt. Maar ook logisch. Elke huid is anders en heeft andere behoeftes. Belangrijk is dat je weet wat jouw huid tekort komt en t aanvult met de juiste producten. Zo houd je jouw huid in balans en kan jij jouw huid ondersteunen (tegen huidveroudering) Daarnaast heeft ieder eigen merk een eigen filosofie en wordt t op hun eigen formule gemaakt. Daarom zit er zoveel verschil in oliën/merken.
Bij 100% pure oliën moet je niet letterlijk nemen! 100% bestaat helaas niet. Er zal wel een hoge persentage van die bepaalde olie/ingrediënten/werkstoffen inzitten. Vergeet niet dat t bewerkt moet worden naar huidvriendelijk. Er moeten stoffen ingaan voor houdbaarheid, tegen oxidatie (klonteren van olie), behoud van kwaliteit etc.
Denk maar zo: een aloeveraplant pluk je ook niet en breng je t direct op de huid. Die moet ook bewerkt worden zodat de juiste hoeveelheid, werking en samenstelling daadwerkelijk de huid hydrateert (Moist) en kalmeert
Su chen, wat gebeurt er dan met die100 % natuurlijke oliën als ze huidvriendelijk worden gemaakt ?
Beste Juno,
Bedankt voor je feedback. Het gaat wel om koudgeperste zaadoliën. Ook zijn deze producten verpakt in donker flesje voorbehoud van de werkzame ingrediënten.
Ik had wellicht de volledige ingrediëntenlijst in kunnen verwerken, maar heb de hoofdingrediënten wat deze lijn zo bijzonder maakt uitgelicht.
Over jouw reactie van alcohol denat. Er zit inderdaad in bij de lotion. Maar ik kan helaas ook niet achter komen welke alcohol denat het is. En waarom het in het product zit. Alchol denat kan worden gebruikt als oplosmiddel voor verspreiding van de geur. Of het de echte schadelijke stof is of gebaseerd is op natuurlijk graanalchol weet ik niet. Deze antwoord zijn jullie van mij verschuldigd. Ik kom hier nog op terug.
Linalool en Geranoil staat ver achter in de lijst. Dit houdt in dat er maar een heel kleine percentage erin zit. De producten zijn dermathologisch getest. Dit houdt eigenlijk in dat het simpelweg huidvriendelijk is. Anders zou het ook niet verkocht worden.
Dat mensen voorkeur geven aan meest natuurlijke olie/ingredienten etc hoor ik wel vaker. Maar wisten jullie dat de meeste huidirritaties ontstaan door natuurlijke ingredienten/olieen of stoffen. Dit komt doordat het niet bewerkt is naar huidvriendelijk. Fijn dat het natuurlijk is, maar hogere kans dat het irritatie geeft!
Juno, welke olie/ oliën gebruik jij ?
Su Chen, dank je wel voor je uitleg ! De facial oil werkt natuurlijk vergelijkbaar met gewoon 100% pure oliën. Wel opvallend is dan altijd dat de ene olie veel beter in je huid trekt als de andere olie.
Je uitleg over hoe je de olie in moet masseren vond ik ook erg fijn.
Beste Maris,
Na aanleiding van jouw eerste reactie:
De lotion moet je inderdaad zien als een na reiniging. Door de olie in het water voelt het aangenaam aan. Lekker zacht en niet te vet.
De facial oil is een booster. Geeft de huid net het beetje extra. Erg fijn als je huid wat vochtarm en tekenen vertoont van de eerste lijntjes. Joyce had geen vetgevoel erna. Op haar huid trekt het snel in (let wel op elke huid is natuurlijk anders. Dus bij ieder kan het anders uitpakken)
De revitalising cream is inderdaad een moisturizer (geeft snel effect op vochtarme huid) en de Revitalising sleeping cream is meer hydraterend. (langer termijn voor droogte lijntjes)
Maris, hier ook zo. Gewoon pure olie, niet zo’n exotische cosmetica mix.
Juno, volgens mij denken nog altijd veel mensen dat de Body Shop alleen maar puur natuur producten verkoopt. En om die reden zullen veel mensen de producten aanschaffen waarschijnlijk ?? Helaas inderdaad zitten er best ook veel irriterende stoffen in hun producten zoals die alcohol denat , maar ook allerlei geurstoffen ( linalool, geraniol etc etc ).
Ik blijf maar gewoon bij mijn puur natuur oliën. Ik heb net een klein flesje kukui olie besteld, ik ben benieuwd !
Ik verbaas me er vaak over hoe makkelijk mensen overstag gaan bij producten die plantaardige oliën bevatten. Volgens mij zijn koudgeperste, dus ongeraffineerde oliën het meest werkzaam. Bij bovenstaande producten is dat niet duidelijk. Het zal best lekker spul zijn bij ’n droge huid, maar is t beter dan zonnebloemolie van de supermarkt (wat ook niet veel meer zal doen dan n droge huid ‘vetten’ denk ik)? Goede oliën zijn lichtgevoelig en zitten daarom in donker glas, zie ik ook niet bij bovenstaande producten (of zie ik dat verkeerd?).
Jammer dat in dit artikel de ingrediëntenlijsten niet meegenomen zijn, dus even op de site gekeken. Ik ben afgehaakt toen ik zag hoe veel alcohol denat er in de lotion zat. Het lijkt altijd heel wat, de Body shop. Voor mij is t toch altijd n beetje gebakken lucht.
Dank je wel voor je review en het filmpje !
De lotion en de facial oil, moet ik die een beetje zien als een soort serum ? Of is de lotion de reiniger ( en moet je die er dan dus afhalen met een wattenschijfje of water ) ? En de olie dan een soort serum ?
En de rivitalising crème neem ik aan de moisturizer ?