Voorgoed van kleine hardnekkige vetophopingen af

10:16 - 06:10
luistertijd 10:16 - leestijd 06:10

Vrouwen vertellen ons steeds vaker hoe moeilijk het is om kleine vetrolletjes weg te krijgen. Niet met dieet, niet met sporten. Op de buik, onder de beha, op de heupen, aan de binnenkant van de bovenbenen, onder de billen, rond de knieën, het kipfiletje aan de bovenarm, en vetopslag onder de kin.

En zeker naarmate je ouder wordt is drastisch diëten ook niet aan te raden omdat je ook in je gezicht mager wordt. Dat volume komt nooit meer terug. Met minder volume ga je er alleen maar ouder uitzien.

Er is sinds enkele jaren een fantastische methode om deze kleine probleemzones serieus aan te pakken. En dan bedoelen we ook echt serieus, met FDA approval op zowel veiligheid als bewezen werkzaamheid. Kortom: een goede investering. Het heet Coolsculpting. Een methode om vetcellen zodanig te koelen dat ze verschrompelen en nooit meer terugkomen. De medische term is cryolipolyse.

Ook de Consumentenbond zegt: ‘Het loont….’

Vorig jaar heeft de Consumentenbond er al aandacht aan besteed (bekijk hier het filmpje nog eens). De testende journaliste kon niet anders dan concluderen dat een Coolsculpting behandeling echt loont. Haar uitstulpende buikje was eindelijk weg, haar broeken zaten weer lekker. En dat zonder snijden, zuigen, verdovingen en teveel pijn.

Veilig, effectief en simpel

Wendy van Mourik is directeur van de Coolsculpting Kliniek Nederland. Ze kwam in 2012 voor het eerst met de methode in aanraking en was meteen enthousiast. ‘Coolsculpting is een veilige en effectieve methode om op een simpele manier en met weinig ongemak van kleine hoeveelheden vet af te komen. Het is een uitstekend alternatief voor liposuctie,’ stelt ze.

Wendy werkte vele jaren OK-assistent en later als OK-manager bij bekende privé-klinieken in Nederland. Met Coolsculpting heeft ze wat ons betreft echt de uitvinding van de 21ste eeuw binnengehaald

Wendy van Mourik, directeur Coolsculpting Klinieken Nederland

Hoe werkt het precies?

In de wandelgangen horen we vaak dat de vetcellen bevroren worden. Toch is dat geen juiste voorstelling. Wendy legt uit: ‘ Vetcellen gaan kapot als de vetcel voor langere tijd gekoeld wordt op een temperatuur tussen de 2 en 4 graden Celsius. Om die temperatuur te bereiken is tijd maar ook koude nodig. Vetcellen liggen immers in een tot 37 graden verwarmde huid.

De vetrol wordt in een applicator vacuüm gezogen die een temperatuur heeft van tien graden onder nul. We koelen de vetcellen dus met een vriestemperatuur. Dat doen we een uur lang dan. Dat heeft de huidrol de meest ideale temperatuur bereikt. Je huid bevriest dus niet. Het is allemaal precies uitgemeten. Langer dan 60 minuten koelen geeft geen beter of groter effect.’

Wat gebeurt er in de huid met die gekoelde vetcellen?

‘Na 50 minuten, in de laatste tien minuten van dat uur, gaan de vetcellen kristalliseren. Ze krijgen een andere vorm, ze worden kneedbaarder. Het lichaam detecteert dat er iets aan de hand is met die cellen en geeft ze de opdracht tot celdood. Ze sterven dus en worden daarna door het lymfatisch systeem afgevoerd.’

Hoe ziet je huid er na afloop uit en hoe voelt het?

‘De behandeling zelf is een vreemd gevoel, alsof iemand hard aan je huid trekt. De huidrol is vacuüm getrokken in de applicator. Dat gevoel blijft ook, maar neemt in intensiteit sterk af omdat je huid door de koeling vanzelf gevoelloos wordt. Dat merk je na 5 minuten. Daarvoor kan het branderig aanvoelen, alsof je een ijsklontje op je huid legt.’

De volgende dag kun je gewoon weer naar je werk. De huid voelt nog verdoofd aan.  Je hebt een beurs gevoel op de behandelde plaats, alsof je je gestoten hebt. Het verdoofde gevoel kan 3 tot 4 weken aanhouden.

Vervelend is het gevoel van de massage direct na de behandeling. De huidrol is een soort butterstick zoals we dat noemen: heel koud en rood. Die gaan we door drukmassage 2 minuten verwarmen. Zo worden de vetcellen nog meer gekrenkt. Vergelijk het maar met wintertenen in een warm bad. Uit onderzoek blijkt dat de massage extra helpt om het effect te vergroten.’

Krijg je geen bloeduitstortingen?

‘Nee over het algemeen niet. Door de kou sluiten de haarvaatjes. Alleen de armen en bovenbenen zijn er iets gevoeliger voor. Dit zal met de viscositeit van de haarvaatjes te maken hebben. In principe gaan de vaatjes dicht door de kou, maar op armen en benen heb je er iets meer. Er kan tot 3 dagen een zuigzoenachtig effect zichtbaar zijn.’

 

Wanneer zie je resultaat?

‘Na 6 tot 8 weken en proces kan doorwerken tot 14 weken na behandeling. Je kunt dan ook weer een nieuwe behandeling ondergaan.

Met 1 behandeling per plaats is er al resultaat. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de grootte van het oppervlak. De cliënttevredenheid is zeer hoog mits je voldoende behandelingen geeft. Met Coolsculpting bereik je echt serieus resultaat.

Bij elke behandeling wordt 20% tot 30% van de vetcellen verwijderd. Als je iets voller bent zal de focus meer liggen op het reduceren van volume. Wanneer je slank bent gaat het vaak meer om het verwijderen van de laatste, storende randjes.’

Is het effect blijvend?

‘Ja, vetcellen die weg zijn, komen niet meer terug. Je maakt tot de leeftijd van 18 tot 20 jaar vetcellen aan. Die hoeveelheid blijft daarna stabiel. Ze kunnen wel groter worden, zich vullen als je aankomt. Als je afvalt dan slinken ze weer. Maar je houdt nog altijd dezelfde hoeveelheid.

Dat is ook meteen het verschil tussen afvallen en Coolsculpting, omdat je bij de laatste ook echt vetcellen weghaalt, je wordt en blijft dus slanker in dat gebied.

Daarbij moet ik wel zeggen dat Coolsculpting geen methode is om af te slanken. Het gaat echt om kleine deelgebieden die je op een andere manier niet weg krijgt of wilt krijgen, omdat je niet teveel wilt afvallen. We behandelen mensen tot een BMI van 30.

Je moet het ook niet als een vrijbrief zien om daarna weer de patattent op te zoeken. Als je toch aankomt, is het resultaat van de behandeling minder zichtbaar.’

Waarom is hardnekkig vet zo moeilijk weg te krijgen?

‘Iedereen heeft eigen probleem gebied en het is vaak hormonaal gerelateerd. Bij vrouwen in de overgang verandert het lichaam, terwijl ze bijvoorbeeld niet anders eten of sporten. Ze krijgen een vollere buik, een beha-rand. Na de zwangerschap van een tweede kind kan de buik toch aanzienlijk veranderen. Ik heb dit zelf ook laten behandelen en het resultaat is prachtig, mijn buik is weer zoals hij tien jaar geleden was. En bij de binnenkant bovenbeen zien we dat het overschot niet weg te trainen is, Coolsculpting haalt het weg.’

Bij welke vetopslag problemen werkt het niet?

‘ Coolsculpting heeft geen effect op zogeheten visceraal vet. Vet dat dieper in de buik ligt, rondom de organen. Zie je dat vooral bij mannen. Ze hebben dan een bolle buik.

Voor het welslagen van de methode is het belangrijk dat we een huidvetrol echt beet kunnen pakken. Omdat deze in de applicator gebracht moet worden.

En dat betekent ook dat wanneer er te weinig vet is, een behandeling ook niet kan plaatsvinden, ook vind je zelf wel dat er een vetrolletje zit.’

En hoe zit het met de billen?

‘De billen behandelen we niet. De applicator kan daar niet in de anatomische lijn van het lichaam op gezet worden, en dat is wel belangrijk voor het welslagen. De bil heeft een ronde vorm, de applicator niet. Bovendien is de bil vooral spier en die kun je niet behandelen. De rol onder de billen kunnen we wel goed behandelen.’

Zijn er contra indicaties?

‘We behandelen niet in de volgende gevallen:

Mensen die bloedverdunners slikken en/of veel Ibuprofen innemen, krijgen extra voorlichting. Deze middelen remmen een ontstekingsreactie af, terwijl wij die met de behandeling iets stimuleren om de werkzaamheid te verhogen. In hun geval kan het resultaat iets langer op zich laten wachten.’

Kunnen cliënten een garantie op het resultaat van hun behandeling krijgen?

‘Wanneer er geen of ongewenst resultaat is, geven we altijd de garantie dat we er samen uitkomen. Zodat de klant ten alle tijden tevreden de kliniek verlaat.’

Wat is de nieuwste ontwikkeling?

De Coolmini, een kleine applicator waarmee we dus gebiedjes zoals de onderkin, de bovenarmen, en het vet rond de knieën kunnen behandelen. We boeken daar nu mooie resultaten mee.’

Er zijn veel copycats van Coolsculpting in de markt nu, hoe weet je wat goed is?

Er komen steeds meer cryolipolyse apparaten op de markt die de werking en resultaten van Coolsculpting beloven. Echter is al die apparatuur niet FDA approved en ben je dus niet verzekerd van de kwaliteit die Coolsculpting waarborgt. Deze aanbieders verlaten zich op eigen onderzoek.

Lees er in dit blog meer over zodat je weet waar je aan toe bent.

Een Coolsculpting behandeling kost € 650 euro. Bij afname van meerdere behandelingen wordt er een staffelkorting gegeven. Ga hier naar de website voor meer informatie.

*******************

Note van beautyJournaal: we lezen regelmatig dat mensen pijnklachten krijgen, houdt hier rekening mee, en lees er hier meer over.

Lees ook