Toners, Serums, Exfolianten, Boosters, Moisturizers…

05:11 - 03:06
luistertijd 05:11 - leestijd 03:06

Paula’s Choice expert tips over skincare layering

Toners, Serums, Exfolianten, Boosters, Moisturizers…

Er zijn allerlei cosmeticaproducten verkrijgbaar voor een mooiere en gezondere huid. Maar waarom zijn er eigenlijk zoveel verschillende soorten? Het zou toch veel makkelijker zijn om alles in één product te stoppen?!

Fleur van Norden, productspecialist bij Paula’s Choice, legt uit hoe dit werkt en geeft tips over skincare layering.

Niet altijd effectiever

Een alles-in-één-product klinkt misschien efficiënter in gebruik, maar is niet per se effectiever. (Actieve) ingrediënten hebben nu eenmaal veel “ruimte” nodig in een product, dus hoe meer ingrediënten in een formule, des te lager ook de concentratie van ieder ingrediënt is. Dit komt logischerwijs de effectiviteit van een product niet ten goede.

NB: Het is echter niet zo dat uitsluitend de concentratie van een ingrediënt de effectiviteit van een product bepaalt. Verpakking (een potje.. of toch maar liever een pompje) en de combinatie van verschillende goede ingrediënten in een formule spelen ook een grote rol bij de effectiviteit van een product.

Laagje voor laagje…

We krijgen vaak de vraag of een huid wel zoveel ingrediënten in één keer aankan. In 99% van de gevallen zijn er géén producten binnen je huidverzorgingsroutine die elkaars werking in de weg staan en je kunt ze dus rustig in laagjes over elkaar aanbrengen. Vergelijk het maar met voedsel dat je eet: of je nu eerst je groente, dan je aardappels en als laatste je vlees eet, of dat je alles samen of afwisselend in je mond stopt, je lichaam haalt in alle gevallen dezelfde goede voedingstoffen uit je voeding die het nodig heeft.

Layeren of mengen

Huidverzorgingsproducten werken dus ook als je ze in laagjes over elkaar aanbrengt, maar je kunt er ook voor kiezen om je serum te mengen met je moisturizer (in dat geval een moisturizer zonder SPF, omdat je de zonnefilter natuurlijk niet wilt verdunnen) en in één keer aan te brengen. Een ander voordeel van meerdere producten gebruiken, is dat je ze ook veel beter kunt afstemmen op jouw huidtype. Dat is huidverzorging op maat!

Texturen en persoonlijke voorkeur

Het gaat meer over welke texturen goed samenwerken voor jouw huidtype en wat je persoonlijke voorkeur is. Sommige mensen vinden het fijn om even te wachten tussen verschillende stappen, anderen brengen het liefst alles zo snel mogelijk achter elkaar aan. Het mooie is: dat mag allemaal.

Misschien vraag je je af of je AHA of BHA exfoliant wel effectief blijft als je te snel daarna andere producten aanbrengt? Zolang je exfoliant geformuleerd is met een goede pH-waarde werkt het zoals het moet en hoef je je geen zorgen te maken over verminderde effectiviteit. Op de website van Paula’s Choice vind je exfolianten met de juiste pH-waarden (tussen 3 en 4).

Uitzonderingen op de regel

Voor het aanbrengen van huidverzorging gelden een aantal uitzonderingen op bovengenoemde regel:

Voortaan een stukje sneller

Nu je weet dat je niet hoeft te wachten met aanbrengen tussen verschillende producten zou dit je dagelijkse huidverzorgingsroutine een stukje makkelijker en sneller moeten maken. Misschien ga je nu ook meer experimenteren met het combineren met aanvullende doelgerichte producten die indrukwekkende resultaten kunnen geven op bijvoorbeeld puistjes, pigmentvlekken en rimpels. Wat je persoonlijke voorkeur ook is qua laagjes of mixen, uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je een mooiere en gezondere huid krijgt!

Als je meer wil weten over hoe je het beste een huidverzorgingsroutine kunt samenstellen kun je op de website van Paula’s Choice terecht.

Leestip! Ga voor meer uitgebreide uitleg over producten ook naar deze artikelen op BeautyJournaal in het merkdossier.

Lees ook