Hoe overleef je de koude wintermaanden?

08:28 - 05:05
luistertijd 08:28 - leestijd 05:05

Acht tips tegen griep

Winter: het ergste seizoen van het jaar. Niet alleen zit je binnen in huis opgesloten, maar je vecht daar ook tegen vage ziektes, je eet en drinkt toch altijd weer net iets te veel, en maakt je druk over familiebezoekjes tijdens de feestdagen. Plat gezegd: tijdens de winter voel je je waardeloos.

Om de beste manier te vinden om de koude wintermaanden zonder ziektes door te komen, hebben we diverse onderzoeken doorgespit en spraken we met dokter Paul Grewal, internist en assistent medisch professor. Het resultaat… tips die je helpen om te voorkomen dat jij het hele winterseizoen hoestend en proestend onder een dekentje op de bank zit.

Tip 1: Kleed je warm aan

Kou vatten heeft niets te maken met een verlaging van je lichaamstemperatuur, zo blijkt. Dr. Grewal legt uit: “Het griepvirus verplaatst zich efficiënter bij lagere temperaturen. De kerntemperatuur van je lichaam is nog steeds hetzelfde, maar je neus en handen zijn kouder, waardoor het virus zich makkelijker kan verspreiden.”

Niet alleen verspreidt het griepvirus zich sneller bij lagere temperaturen, het vormt ook een soort beschermlaag waardoor het lastiger uit te roeien valt. Met je handen en neus als de typische lichaamsdelen die bacteriën verzamelen en verspreiden, is het dus verstandig deze bad boys lekker warm te houden.

Tip 2: Droge lucht is niet beter

Virussen zijn dol op droge lucht. Het is namelijk het vocht in de lucht dat de virussen als het ware ‘vangt’ en naar de grond dwingt. Koude lucht met een lage luchtvochtigheid (zoals in de winter vaak het geval is), vormt een broedplek voor virussen.

Deze combinatie van koude en droge lucht is in het bijzonder desastreus voor je voorhoofdsholten. Binnen in je neus zitten namelijk duizenden en duizenden kleine haartjes, die we de cilia noemen en die ongewenste indringers buiten houden door ritmisch heen en weer te bewegen. Koude en droge lucht vertraagt deze cilia en droogt ze uit, waardoor je voorhoofdsholten verstopt raken.

Maar wat kan je hier tegen doen? Dr. Grewal is een groot voorstanden van neti neusspoelkannetjes, een ayurvedische methode om je neus en holten te spoelen. Je kunt ook proberen te neuriën. Dit verhoogt namelijk het stikstofoxide (NO) gehalte in je neus, hetgeen een sterk antibacterieel effect heeft. Dus laat je collega’s maar lekker zeuren en neurie er op los. Je gezondheid staat op het spel!

Tip 3: Recyclen is goed, maar niet als het om bacteriën gaat

Nu de koude, droge lucht buiten op standje ‘virus verspreiden’ staat, is het verstandig alle bacteriën binnenshuis op te sluiten. En dat is precies wat we doen wanneer we de kachel aanslingeren, zonder een raam open te zetten.

Ondanks dat de hogere temperatuur binnenshuis de virussen verzwakt, is de kans nog steeds vrij hoog dat het luchtcirculatiesysteem in je kantoor/school/huis/gym/winkelcentrum/overal de beestjes heen en weer slingert van Janice, naar Bob naar jou en terug. En dat een paar keer per minuut.

En omdat je waarschijnlijk je baan kwijtraakt wanneer je midden in de winter op kantoor een raam wagenwijd open zet, kan je beter aan je eigen weerstand werken. Dr. Grewal adviseert om regelmatig je handen te wassen, waarbij hij benadrukt dat het vooral de warmte van het water is dat bacteriën doodt en niet de zeep. En in plaats van automatenkoffie te drinken, kan je beter een kop groene thee maken. Dit geeft je immuunsysteem een flinke boost.

Of… neem een kauwgumpje. Xylitol, de zoetstof die je in veel kauwgum tegenkomt, heeft een antibacterieel effect. Zolang je maar niet gelijktijdig neuriet, groene thee slurpt en kauwgum kauwt. Kans is vrij groot dat je dan wel snel buiten op straat in de kou staat.

Tip 4: Neem vitamines die wél werken

Laat vitamine C – of ander derivaat dat belooft je immuunsysteem een boost te geven – maar lekker staan. In tegenstelling tot de algemene opvattingen, doet vitamine C weinig om verkoudheid te voorkomen of behandelen. Ga één stapje verder in het vitamine alfabet en je vindt de echte immuunsysteem held: vitamine D. Niet alleen goed voor je botten, maar ook voor je auto-immuniteit op celniveau. En het goede nieuws… je lichaam produceert zelf vitamine D wanneer je een paar minuten in de zomerzon bent.

Het slechte nieuws? Het is winter! De zon is niet krachtig genoeg om het vitamine D proces in gang te zetten. Voordat je nu je koffers pakt voor een enkele reis naar de zon, probeer vitamine D uit voedsel te halen, zoals vis. Of slik supplementen met vitamine D3.

 

Tip 5: Haal de griepprik

Ben jij niet zo van het handen wassen of vitamines slikken? Dan is de griepprik iets voor jou. Veel mensen slaan de griepprik over, omdat ze niet begrijpen hoe een score van 59% – wat op school een mager zesje zou zijn – een wereldwijd succes valt te noemen.

Griep is nu eenmaal anders dan andere virussen, waarvoor vaccins bestaan. Varkens in Oeganda, vogels in Tokyo en je grootmoeder in Utah worden allemaal getroffen door een andere variant van het griepvirus. Dit virus is in staat om te reizen over continenten en tussen mensen en dieren. Dit betekent dat een internationaal team van wetenschappers moet zien uit te dokteren, welke griepvariant de komende zes tot negen maanden zal overheersen en deze variant vervolgens moet proberen te imiteren. Dat is ook de reden dat je de griepprik ieder jaar opnieuw moet halen.

Doe jezelf dus een plezier en haal de griepprik. En wanneer jezelf beschermen tegen de griep nog niet voldoende motivatie is, doe het dan voor de jonge kinderen, senioren en mensen met een verzwakt immuunsysteem om je heen. De griepprik is het minst effectief voor de mensen die hem het hardst nodig hebben, dus zorg dat je hen niet aansteekt door zelf gezond te blijven.

Tip 6: Weg met die over-the-top eetgewoonten tijdens de feestdagen

De winter is het seizoen van de feestdagen. Maar terwijl jij nog een extra lepel jus opschept, is je middel niet het enige dat uitzet. Zelfs je genen raken min of meer ontstoken tijdens de wintermaanden, doordat ze overuren draaien om infecties tegen te gaan. En dat is slecht nieuws, aangezien ontstekingen vaak gelinked worden aan vervelende ziektes.

Dr. Grewal adviseert om veel anti-inflammatoire voedingsmiddelen op te nemen in je eetpatroon, zoals olijfolie, groene bladgroenten, noten en vette vissen.

Wat je beter kunt laten staan? Alles wat je lekker vindt, natuurlijk. Frituur, bewerkt vlees, geraffineerde koolhydraten en frisdrank. Deze voedingsmiddelen kunnen een toch al verzwakt immuunsysteem een behoorlijke dreun verkopen.

Het is wellicht een schrale troost, maar een gematigd alcoholgebruik is juist goed voor je immuunsysteem. Je kunt dus tenminste nog een paar biertjes nemen bij je zalm met kool salade.

 

Tip 7: Raak niet in paniek bij teveel family time

Stress hoort bij de feestdagen. Of het nu is omdat je op je tong moet bijten wanneer je oom de zoveelste politieke beschouwing geeft, of omdat je wordt platgetrapt tijdens het doen van last minute kerstinkopen.

Stress verzwakt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Ons advies: calm down!

Tip 8: Kom in beweging

Hoewel de winter natuurlijk het perfecte seizoen lijkt voor een winterslaap, ben jij geen beer en heb je beweging nodig.

De vraag of je wel of niet moet sporten wanneer je ziek bent, is een lastige. Volgens Dr. Grewal geeft een gematigde work out je een gezonde hormoonboost en versnelt het het proces van de verspreiding van immuuncellen door je lichaam. Als vuistregel geldt dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Heb je een griepje en voelt een rondje hardlopen als een te grote opgave? Doe het dan vooral niet.

Bron

Lees ook