Is Botox de nieuwe Prozac?

03:15 - 01:57
luistertijd 03:15 - leestijd 01:57

Botox als remedie tegen depressie?

Allerlei zeer wetenschappelijk en scheikundig klinkende brain drugs worden ingezet bij de behandeling van een zware depressie: selectieve serotonine heropname remmers, tricyclische antidepressiva, neuropinephrine heropname remmers, atypische antipsychotica etcetera. Maar is het gebruik van een stof die de gezichtspieren verlamt wellicht ook een optie?

Strijkt Botox alleen rimpels glad?

Botox, het rimpels gladstrijkende medicijn dat wordt verkocht door fabrikant Allergan (wat een belangrijke rol heeft gespeeld bij de verkoop van het bedrijf aan Actavis), is een van de favorieten van de medicijnindustrie. Het is goedgekeurd voor gebruik bij ooglid spasmen, bepaalde soorten nekpijn, incontinentie en – meer recent – migraine. En… Botox bevindt zich momenteel in een vergevorderd stadium van onderzoek om ook te worden ingezet voor de behandeling van depressies.

Een analyse van de beschikbare gegevens tijdens de jaarlijkse conferentie van de American Psychiatric Association in Toronto, ondersteunt de gedachte dat Botox injecties in het gezicht depressieve buien kunnen verlichten.

Uitgebreid literatuuronderzoek

De resultaten werden gepresenteerd door Ajay Parsaik, arts bij het Univeristy of Texas Medical Center. Hij verrichte literatuuronderzoek en spitte ruim 639 wetenschappelijke artikelen en studies over dit onderwerp door. 625 artikelen bleken totaal niet relevant te zijn, 6 waren incompleet en 3 waren simpelweg een kopie van een ander artikel. Zo bleven er 5 artikelen over om nader te bestuderen, waarvan drie een meta-analyse bevatten en een relatie werd gelegd tussen de gegevens uit deze drie onderzoeken.

Een beperkte opbrengst, maar wel met een consistente lijn

Een zeer belangrijke conclusie die hieruit kan worden getrokken is dat er nog niet genoeg gegevens beschikbaar zijn over het gebruik van Botox als remedie tegen depressie. Maar de drie overgebleven studies laten wel een redelijk consistent beeld zien, namelijk een afname van de zogenaamde depressie score met 9.8 punten. Acht keer zoveel patiënten ervoeren een afname van hun depressie vergeleken met de controlegroep. En de patiënten kwamen 4.6 keer vaker in remissie, waarbij de symptomen helemaal verdwenen.

Van fronsen word je verdrietig

Er wordt aangenomen dat de behandeling werkt omdat onze gevoelens en emoties daadwerkelijk verbonden zijn met de spieren in ons voorhoofd. Of nog simpeler: van fronsen word je verdrietig.

Vervangt Botox voortaan Prozac?

Gebaseerd op de beschikbare gegevens kan nog niet met zekerheid worden gesteld dat Botox de nieuwe Prozac is. Daarvoor is momenteel te weinig informatie beschikbaar. En er zijn andere aandachtspunten… Om maar iets te noemen: een naald in iemands gezicht steken, kan een behoorlijk placebo effect opleveren. Zo vroeg één van de artsen tijdens de conferentie of we voortaan ook borstimplantaten en penisvergrotingen gaan vergoeden, simpelweg om mensen gelukkiger te maken.

Aan de andere kant, wanneer een relatief onschuldige ingreep depressie kan behandelen, is dat dan geen betere optie dan urenlange praatsessies bij een psycholoog, of het innemen van antidepressiva (met alle bijwerkingen van dien)? Het is eenvoudig om in te zien waarom Botox een aantrekkelijke optie lijkt.

Naar verwachting publiceert Allergan volgend jaar een uitgebreide studie naar de effecten van Botox bij depressie.

Bron

Lees ook