En met deze groei komen nieuwe toepassingen

02:58 - 01:46
luistertijd 02:58 - leestijd 01:46

Botox markt groeit mee met vergrijzing

De markt voor botox (botulinum toxin) kunnen we gerust al huge noemen. Toch wordt deze markt nog iedere dag groter en groter, mede omdat door een beter begrip van de potentie van botox ook de verschillende toepassingen toenemen. En omdat we met z’n allen ouder worden.

Tijdens de Fall Clinical Dermatology Conference, die begin oktober in Las Vegas plaatsvond, gaf Dokter Susan Weinkle een seminar over nieuwe toepassingen van botox, waarbij ze opmerkte dat de behandeling met botox type A momenteel de meest toegepaste behandeling is, met meer dan twee miljoen behandelingen per jaar.

“Op dit moment is 13% van de bevolking 65 jaar of ouder,” legt de cosmetisch dermatologe uit Florida uit. “Rond 2030 zal dit percentage zijn toegenomen tot 20%. Dit betekent dat de markt voor botox ook groeit.”

Grote gelijkenissen tussen beschikbare botox varianten

Dokter Weinkle vertelde haar publiek dat het belangrijk is om in gedachten te houden dat de huidige drie beschikbare botox varianten – Botox (Allergan), Dysport (Galderma) en Xeomin (Merz) – qua karakteristieken erg op elkaar lijken: “We moeten inzien dat ze sterker op elkaar lijken dan dat ze van elkaar verschillen,” legt ze uit. “Hierdoor wordt het vooral belangrijk om te begrijpen hoe een dosis van de ene soort zich verhoudt tot een dosis van de andere soort.”

Dr. Susan Weinkle, cosmetisch dermatologe in Florida.

Botox kan meer dan lijntjes en rimpels gladstrijken

Volgens Dokter Weinkle is het mogelijk botox in te zetten voor doeleinden die verder gaan dan de doeleinden waarvoor het is goedgekeurd, namelijk het verbeteren van lijntjes en rimpels: “Het is bijvoorbeeld mogelijk om botox te gebruiken als neuromodulator in de behandeling van patiënten met een tic of spasme in het gezicht. Ook patiënten die regelmatig tandenknarsen, kunnen gebaat zijn bij een botox injectie in de kauwspier.”

Andere toepassingen zijn onder meer het verlichten van pijn bij postherpetische neuralgie (een zeer pijnlijke aandoening in de zenuweinden van de huid), het versnellen van wondgenezing en het behandelen van spieraandoeningen, zoals een tenniselleboog en aanhoudende nek- of schouderpijn. Botox kan ook worden ingezet bij het behandelen van migraine. Laatstgenoemde behandeling werd in 2010 door de Amerikaanse Food and Drug Administration al goedgekeurd.

“Er wordt momenteel ook gedacht aan het inzetten van botox om de talgproductie te reduceren en poriën te verkleinen,” zegt Dokter Weinkle. “Dit kan een uitkomst zijn voor patiënten met acne en rosacea.”

Topische botox toekomstmuziek?

Gelet op deze ontwikkelingen verwacht Dokter Weinkle dat we in de nabije toekomst nieuwe injectables en aangepaste varianten van botox producten zullen zien. Zo is toepassing van een topische botox gel inmiddels in een vergevorderd onderzoekstadium, aldus Weinkle.

Bron

Lees ook