Foute praktijkvoorbeelden uit Amerika

12:00 - 07:12
luistertijd 12:00 - leestijd 07:12

12 dingen die je nagelsalon liever geheim houdt

Je nagels leveren big business op voor nagelsalons. Je besteedt per bezoek waarschijnlijk tussen de 15 en 45 euro voor een manicure of een pedicure – de fooi niet meegerekend – dus die wekelijkse of maandelijkse bezoekjes tikken opgeteld aardig aan. Geen wonder dat het een miljoenenindustrie is.

Zoals je je kunt voorstellen, is het geld dat jij besteedt aan deze little luxuries (het is natuurlijk geen eerste levensbehoefte) erg belangrijk voor de salons. Zij zullen er dan ook alles aan doen om jou terug te laten komen voor meer behandelingen. En soms betekent “er alles aan doen” niet alleen een excellente service, hygiëne en techniek; het kan ook betekenen dat de kantjes er vanaf worden gelopen en de ‘leek’ voor de gek wordt gehouden om kosten laag te houden. In dit artikel worden voorbeelden uit de Amerikaanse praktijk besproken.

Het is niet onze bedoeling je de stuipen op het lijf te jagen…

…maar wat bedoeld is als een momentje van ontspanning kan soms plotseling omslaan in je grootste nachtmerrie. Denk bijvoorbeeld aan ziektes en infecties. En natuurlijk… elk jaar ondergaan miljoenen vrouwen wereldwijd een manicure behandeling en er zijn nog nooit levensbedreigende situaties ontstaan, toch is het naïef om te denken dat jou niets kan overkomen. Nagelsalons die niet goed zijn schoongemaakt kunnen resulteren in een broedplek voor bacteriën en daarmee voor jou een hele gevaarlijke plek om te ontspannen.

Vandaar dat we in dit artikel de 12 grootste geheimen van nagelsalons voor je op een rij hebben gezet.

Je loopt altijd risico op infectie

Podiatrist Dr. Robert Spalding, auteur van het boek ‘Death by Pedicure’ schat in dat “tegenwoordig ongeveer een miljoen nietsvermoedende klanten met bacteriële-, virus- en schimmelinfecties hun nagelsalon verlaten.” En het maakt niet uit naar welke salon je gaat, er is altijd een risico op infecties.

Dr. Spalding legt uit dat onderzoek aantoont dat “75 procent van de nagelsalons in de Verenigde Staten de staatsrichtlijnen voor desinfecteren niet opvolgt, hetgeen betekent dat desinfecteervloeistof niet op de juiste manier wordt gebruikt, instrumenten niet goed worden schoongemaakt en goedkopere (imitatie-)producten worden gebruikt om de kosten te drukken. Het probleem is dat de klant met zijn blote ogen niet kan zien of instrumenten op de juiste wijze zijn schoongemaakt of gesteriliseerd.”

Nagelsalons sturen geen klanten weg

Net zoals andere bedrijven zullen nagelsalons geen betalende klanten wegsturen. Dit betekent dat ook klanten met nagelinfecties of voetschimmel gewoon worden behandeld in de stoel naast je, in plaats van dat zij naar een arts worden verwezen die het probleem adequaat kan oplossen.

Dr. Spalding geeft aan dat het grootste gevaar ligt in “het overdragen van infecties van de ene klant op de ander. En met miljoenen klanten met een verzwakt immuunsysteem – bijvoorbeeld door diabetes, HIV, kanker en hepatitis – zijn er velen vatbaar voor infecties,” aldus de dokter.

Flesjes en potjes worden verdund of verwisseld

In haar lange geschiedenis als nagelexpert, is Jin Soon Choi – nagelstyliste van vele Amerikaanse celebrities – regelmatig salons tegengekomen, die dure flesjes en potjes nagelverzorgingsproducten navullen met een veel goedkopere variant. Op die manier kan de salon een hoge prijs in rekening brengen voor het gebruik van prestige producten, terwijl je in werkelijkheid gewoon voor de gek wordt gehouden.

Op vergelijkbare wijze worden potjes nagellak die beginnen te klonteren vaak verdund met nagellakremover. Dit komt de kwaliteit van de lak niet ten goede, waardoor de nagellak sneller chipt en je minder lang plezier hebt van je manicure. Jin adviseert dan ook om altijd je eigen nagellak mee te nemen naar de salon. Daarvan weet je zeker dat deze niet is verdund en er altijd hygienisch mee is omgegaan.

Geen bloed betekent nog niet geen wondje

Beschadigingen van de huid kunnen zowel microscopisch klein zijn, als duidelijk zichtbaar. Dr. Spalding: “Vaak komen klanten al met huidbeschadigingen de salon binnen, bijvoorbeeld door nagelbijten, insectenbeten of gespleten nagelriemen. Ook gebeurt het dat de beschadigingen in de salon ontstaan, tijdens het verwijderen van eelt, het terugduwen van de nagelriemen. Soms zal een wondje bloeden en soms ook niet. Maar ondanks dat er geen bloed zichtbaar is, betekent dit nog niet dat er geen bacteriën de huid kunnen binnendringen.”

Om een voorbeeld te geven: Wanneer je tijdens het nagelvijlen een brandend gevoel op je vingertoppen hebt, dan is de bovenste huidlaag al beschadigd en staat de deur wagenwijd open voor infecties.

All inclusive.. of toch niet?

Veel salons houden de extra kosten geheim, zegt Jin Soon Choi. Zo worden nagelversterkers en base coats vaak extra in rekening gebracht, maar daar kom je pas achter wanneer je afrekent. Een kwaliteitssalon zal altijd een all inclusive prijs rekenen. Het kan dus geen kwaad om hier vooraf navraag naar te doen om verrassingen achteraf te voorkomen.

 

Niet alle desinfecteervloeistoffen zijn 100% effectief

“Sommige micro-organismen zijn eenvoudig te bestrijden en anderen niet,” zegt Dr. Robert Spalding. En helaas komt hij in de dagelijkse praktijk ook “veel verwarring tegen over de exacte definitie van het woord steriliseren.”

Hij vertelt dat veel nagelstylisten in de veronderstelling zijn dat hun instrumenten gesteriliseerd zijn, terwijl ze eigenlijk geen clou hebben, aangezien niet alle desinfecteervloeistoffen krachtig genoeg zijn om virussen te doden. En omdat nagelstylisten vaak niet informeren naar de medische achtergrond van klanten, kunnen ze dus ook niet weten hoe ze hun instrumenten voor specifieke virussen moeten ontsmetten.

“Dit zijn medische achtergronden waar nagelstylisten en pedicures niet voor zijn opgeleid. Je kunt ze dat niet kwalijk nemen. Ze zijn niet getraind of gediplomeerd om te werken in de aanwezigheid van bloed of om een chirurgisch steriele omgeving te onderhouden,” aldus Dr. Robert Spalding.

Een autoclaaf is de enige manier om écht te steriliseren

Veel salons gebruiken Barbicide, UV licht of andere chemische oplossingen om instrumenten te steriliseren. Dit is overigens conform internationale standaarden, maar volledig steriel is het niet. De enige manier om bacteriën en infecties volledig te bestrijden, is met behulp van een zogenaamde autoclaaf. “Dit is een apparaat dat instrumenten steriliseert met hoge druk en stoom, hetgeen 100% van alle organismen doodt,” zegt Dr. Spalding. In de Verenigde Staten zijn er echter momenteel nog maar twee staten – Texas en Iowa – waar een autoclaaf wettelijk verplicht is gesteld.

Hoe kom je erachter of jouw nagelsalon een autoclaaf gebruikt? En je dus 100% beschermd bent? Vraag de salonmanager hoe de instrumenten worden gedesinfecteerd. “Let vervolgens goed op de verpakking van de instrumenten,” adviseert Dr. Spalding. “De kleur van de verpakking verandert, wanneer de inhoud op de juiste wijze is gesteriliseerd in de autoclaaf. Een goede salon zal de instrumenten dan ook in het bijzijn van de klant uit de (gesealde) verpakking halen.”

Het maakt wel degelijk uit wanneer je je benen scheert

Scheer nooit je benen, voordat je naar de pedicure gaat. Volgens Jin Soon Choi maakt het pedicures niets uit of je haar op je benen hebt. Bovendien maakt scheren je huid vatbaarder voor infecties, aangezien het je poriën wagenwijd openzet. En dan hebben we het nog niet eens over de kleine sneetjes en schaafwondjes die je met het blote oog meestal niet kunt zien. “Voel je dus niet bezwaard om met stoppels naar een salon te gaan,” zegt Choi.

Sommige tools kunnen nu eenmaal niet worden gereinigd

 In de autoclaaf kun je alleen metalen objecten desinfecteren. Tools zoals puimsteen, nagelvijlen, nagel buffers en tenenspreiders moeten eigenlijk na gebruik meteen worden afgewassen om het verspreiden van bacteriën te voorkomen. En het is maar de vraag of dat gebeurt. Je doet er dus verstandig aan je eigen tools mee te nemen. Just in case de nagelsalon het niet zo nauw neemt met hygiëne. Wanneer je bijvoorbeeld witte restjes op een nagelvijl ziet zitten, dan betekent dit dat deze ook bij je voorganger is gebruikt.

Voetenbadjes zijn niet je vriend

Bubbelbadjes voor de voeten zien er wellicht onschuldig uit, ze zijn een bron van microben en bovendien lastig schoon te maken. Ondanks dat de meeste nagelsalons hun voetenbadjes wel desinfecteren, worden hier door onderzoekers (van bijvoorbeeld het Amerikaanse Centers for Disease Control en Prevention) nog regelmatig bacteriën in aangetroffen die zweertjes en uitslag kunnen veroorzaken. Bovendien worden deze kwalen vaak niet gelinkt aan een bezoek aan de nagelsalon, aangezien het – na een ‘slechte’ pedicure – soms wel vier maanden kan duren voordat zweren en uitslag aan het licht komen.

Het is niet nodig (al) je eelt te laten verwijderen

Veel salons proberen je over te halen om eelt te laten verwijderen. Vaak is dit een extra service die ook extra in rekening wordt gebracht. Maar Skyy Hadly, nagelstyliste en eigenaar van As U Wish Nail Spa, zegt dat het verwijderen van eelt niet altijd nodig is: “Wanneer je regelmatig sport, dan kan je zelfs beter je eelt helemaal niet verwijderen. Ben je geen sporter, dan is het voldoende om je voeten goed te weken en daarna te scrubben. Maar ook alleen als het eelt dik en oncomfortabel wordt.” Wil je toch eelt laten verwijderen? Kies dan voor een scrub of een chemische eelt remover (peelingstof). Laat de pedicure nooit het eelt van je voeten knippen of schaven. “Dit leidt er alleen maar toe dat het eelt dikker terug komt,” aldus Skyy Hadly.

Die laatste uitspraak vinden wij prikkelend, wij hebben hier nog nooit van gehoord, dat wanneer je je voeten met de eeltschaaf behandelt, het eelt dikker terugkomt. Wij zijn juist van mening dat het risicovol is om peelingstof te gebruiken. Zeker als je diabetes hebt is dit af te raden, maar anders ook omdat de peeling door werkt in de huid, waardoor je voetranden weken lang kunnen vervellen. Heel vervelend. Bron

Note van BeautyJournaal!

Ons testvrouw Esther Kalkman, tevens nagelstyliste met een eigen salon, geeft nog een paar goede tips om zelf het kaf van het koren te scheiden:

Lees ook