‘Eindelijk weer vrij bewegen’

09:58 - 05:59
luistertijd 09:58 - leestijd 05:59

Tussen de 400.000 en 500.000 mensen in Nederland lijden onder overmatig zweten vanuit de oksels. De aandoening heet hyperhidrosis axillaris en het treft voornamelijk mensen tussen de 18 en 50 jaar. Hormonen kunnen een rol spelen, maar  vaak is  de oorzaak niet te achterhalen. Overmatig zweten is sociaal gezien een zeer lastige aandoening.

Miradry het beste alternatief voor Botox

Tot nu werden vooral Botox en laserbehandelingen ingezet om de aandoening te verminderen. Botox legt de werking van de zweetkliertjes lam, laser probeert de kliertjes uit te schakelen. Ook het wegschrapen van de kliertjes werd gedaan, maar dat is net zoals laser een pijnlijke behandeling. Botox werkt meestal goed, hetzij tijdelijk en soms moet het een aantal keren per jaar herhaald worden.

Een levenlang vrij van heftig zweten

Dermatologe Annigje Jensma, verbonden aan Esthetisch Centrum Jan van Goyen

Miradry is momenteel een van de snelst groeiende en meest succesvolle medisch cosmetische behandelingen. Het is uitvoerig getest en heeft een FDA-approval.

Dermatologe Annigje Jensema, verbonden aan het Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam, legt uit: ‘Met ultrageluid(magnetron)golven worden de zweetkliertjes kapot gemaakt.

Het effect is blijvend. Meestal kun je na 1 behandeling al voor 80% van het overmatig zweten af zijn, sterker nog: je transpireert haast niet meer onder je armen, en met het verschrompelen van de kliertjes verdwijnt ook een groot deel van de transpiratiegeur. En nog een leuke bijkomstigheid: de haargroei neemt af.’

Zonder natte oksels voor de klas

Mensen die overmatig zweten ondervinden hier grote hinder van. Zichtbare natte plekken in kleding en een sterke transpiratiegeur. Vooral voor mensen met representatieve functies is dit zeer lastig. Of ze nou voor de klas staan of als advocaat werken. ‘ Maar ook voor jonge mensen is het in hun sociale verkeer lastig’, legt Jensema uit.

Al zestien jaar zweetaanvallen

De 31-jarige Anissa heeft het al sinds haar 16e en kan het als tegenzit zo’n vijf zweetaanvallen per week hebben. ‘Dan loopt het met straaltjes langs mijn lichaam,’ vertelt ze in het Esthetisch Centrum Jan van Goyen waar Jensema haar zal behandelen.

Nooit zonder vestje

‘Je leert er mee omgaan, maar het blijft belastend,’ vertelt ze. ‘Ik moet altijd donkere kleding aan, het moet katoen zijn en mag niet te strak zitten. Ik heb ook altijd vestjes aan. Ik heb al zoveel kleren weg moeten gooien. De geur gaat er niet meer uit, de kleren zitten vol vlekken van de chemische reactie tussen deodorant en het okselzweet. Ik loop ook altijd met vochtige doekjes in mijn tas om mijn oksels te verfrissen.’ Bij Anissa neemt de transpiratie toe als ze spanning ervaart, maar ook als ze zich inspant.

Een behandelscherm geeft precies aan hoe er gewerkt moet worden.

Minder zweet, minder geur

Miradry pakt zowel de zweet- als de geurverspreidende klieren aan. De dermatologe legt uit: ‘De zweetklier is de eccriene klier, en heeft een directe uitgang naar het okseloppervlak. Hij maakt het vocht aan.

De apocriene klier, die talg aanmaakt, heeft zijn uitgang via de haarfollikel. En deze klier zorgt samen met de bacteriën die in de oksel leven, voor de zweetgeur.’

Hoe de magnetrongolven werken

Het bijzondere van magnetrongolven is dat ze op vocht  reageren. In tegenstelling tot laser dat alleen op pigment werkt. En zweetklieren bevatten vocht. Sterker nog, het meeste vocht in de huid zit rond de zweetklieren. Ze bevinden zich in dermis, boven de vetlaag.

Tot 60 graden Celsius verwarmd

Verdovende creme

Terwijl de okselhuid van Anissa wordt ingesmeerd met een verdovende crème en rooster met viltstift wordt aangebracht waarover de Miradry kop de geluidsgolven zal verspreiden, legt Jensema uit: ‘De golven gaan door de huid heen, op zoek naar vocht en ze stoppen automatisch ter hoogte van het vetweefsel, omdat daar geen vocht in zit.

Het weerkaatst vervolgens terug in het gebied rond de zweetklieren, waar de huidlaag tot 60 graden Celsius verwarmd wordt. De huid zelf wordt aan de buitenkant gelijktijdig gekoeld, daar zorgt de Miradry automatisch voor. En de koeling vindt ook nog 20 seconden na elke verhitting plaats.’

Als de verdovende crème is ingewerkt en het raster getekend is, krijgt Anissa nog kleine prikjes verdoving met lidocaïne en adrenaline. Ze zal niets merken van de warmteprikkels en dat klopt ook. Het apparaat wordt door Jensema zorgvuldig over het huidoppervlak bewogen. Het trekt de huid vacuüm, soms maakt dat een licht sopperig geluid.

Afkoelen met icepacks

Anissa ligt geduldig met haar armen omhoog. Na een klein uurtje is de behandeling klaar en krijgt ze icepacks onder haar armen tegen de warmte-stuwing. Ze zal al dolblij zijn als ze 30% minder zweet, maar de waarheid zal volgens Jensema nog mooier zijn.

Zeer tevreden patiënten

Over een getekend raster gaat de Miradry kop bewegen

‘Uit de officiële studies blijkt dat de gemiddelde zweetproductie na 1 behandeling met 82% is afgenomen en dat leidt tot een tevredenheidspercentage van 92%. We behandelen tegenwoordig op iets hogere energieniveau’s waardoor we al een zweetreductie van boven de 90% kunnen bereiken. En dit is blijvend, want zweetkliertjes die weg zijn komen nooit meer terug, ze groeien niet meer aan. De zweetklieren worden maar eenmalig, en wel in de embryonale fase, aangelegd.’

Soms een tweede behandeling

Bij de klassieke hyperhidrose patiënten blijkt dat 3 op de 10 nog baat hebben bij een tweede behandeling. Ze behalen na een eerste behandeling een zweetreductie van 40% tot 50%, en dit kan na de tweede behandeling ook tot 80% – 90% oplopen.’

Bewegingsvrijheid vergroot

Miradry kop zuigt vacuum op de huid

Jensema benadrukt dat de behandeling uitermate tevreden patiënten oplevert.

‘Mensen worden veel zelfverzekerder. Ze hoeven niet meer bang te zijn voor hun kleding en voor sterke transpiratiegeur. Het deodorantgebruik kan geminimaliseerd worden. Je bewegingsvrijheid neemt enorm toe.’

De methodiek is uitvoerig getest en heeft ook een goedkeuring van de Amerikaanse FDA. Het is een veilige methode. Hoewel het niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars, hebben enkele patiënten toch een gedeeltelijke vergoeding weten te krijgen.

Ook wordt momenteel door dermatologen aan een richtlijn voor hyperhidrosis gewerkt en dit kan er wellicht toch leiden tot een vergoedingssysteem in de nabije toekomst. Maar wie hier echt onder lijdt, moet daar zeker niet op wachten.

De kosten

Een eerste behandeling kost 1500 euro, een tweede behandeling is 1000 euro. Als je dit afzet tegen Botox-behandelingen, waarvoor je op jaarbasis al snel 1200 euro kwijt bent, en dat jaarlijks opnieuw, is dit een veel efficiëntere en effectievere behandeling.

Ook Anissa overwoog Botox, maar ze is blij dat Miradry nu ook in Amsterdam wordt aangeboden.

Vanaf 18 jaar

De huid is na afloop gezwollen

De behandeling mag vanaf 18 jaar gegeven worden. Het wordt afgeraden bij zwangerschap, borstvoeding, borstkanker, hartfalen en het dragen van een pacemaker, legt de arts uit.

Hersteltijd

De herstelperiode is redelijk kort. De huid kan tot enkele dagen warm blijven, daarom moet ook thuis doorgegaan worden met het gebruik van icepacks. De huid kan rood blijven door het vacuümzuigen, de zwelling verdwijnt na maximaal twee weken. Een op de drie patiënten ervaart een doof gevoel in het okselgebied. Dit kan tot acht weken aanhouden. In sporadische gevallen kan bij mensen met een donkere huid een periode hyperpigmentatie zichtbaar zijn. Maar ook dit trekt weg.

Bevrijd gevoel

Na een klein uurtje geduldig met haar armen omhoog te hebben gelegen  is de dermatologe klaar met de oksels van Anissa. De huid ziet er  rood en gezwollen uit. Ze krijgt icepacks onder haar armen tegen de warmtestuwing. Het is haar ontzettend meegevallen, vertelt ze opgelucht. En ze kijkt uit naar een leven zonder vestjes, zonder zwarte kleding en zonder straaltjes zweet die langs haar lichaam lopen. Bevrijd – dat is het doel.

Na 4 weken…

Als we haar na vier weken nog eens bellen, is ze heel enthousiast. Het verbrande huidgevoel de eerste paar dagen na de behandeling vond ze erg vervelend, maar pijnstilling hielp redelijk. Ze heeft ook nog een beetje last van een spiertje in de rechter arm, waardoor strekken minder makkelijk gaat (dit kan twee maanden duren), maar wat is haar leven veranderd, zegt ze.

Je lichaam opnieuw leren vertrouwen

‘Ik moet echt een andere relatie met mijn lichaam opbouwen. Ik heb geen zweetaanvallen meer, en dat is echt wennen. Ik check mijn oksels ook regelmatig erop, maar ze zijn droog. Ook deodorant hoef ik nog nauwelijks te gebruiken. Natte doekjes in mijn tas, deo in mijn tas, het hoeft niet meer. Ik moet mijn lichaam echt opnieuw leren vertrouwen.’

‘Ik kan weer naar andere kleding kijken, ik kan zelfs weer synthetische materialen dragen. Er gaat een nieuwe wereld voor me open. Ik ga binnenkort kleding kopen van het allermooiste, dunste katoen. Waarin ik normaal binnen no time natte plekjes zou hebben. Maar nu niet meer.’


Dit artikel is in samenwerking met Esthetisch Centrum Jan van Goyen tot stand gekomen.

Lees ook