Is dit de ultieme ontspanning voor lichaam en geest?

10:37 - 06:22
luistertijd 10:37 - leestijd 06:22

Floaten

Schermafbeelding 2015-09-22 om 23.04.45

Corine gaat floaten: Is dit de ultieme ontspanning voor lichaam en geest?

Stress is de veroorzaker van veel lichamelijke en geestelijke klachten. Het is zelfs ‘een wereldwijde epidemie’ als je de Wereldgezondheidsorganisatie mag geloven. We kennen het allemaal en zijn ook allemaal op zoek naar manieren om met stress om te gaan en het liefst te verlagen. Van yoga tot meditatie. Van een goed glas wijn op zijn tijd tot vroeg naar bed; mijn eigen twee favoriete stressverlagers. Maar wist je dat je ook van stress af kunt komen door te drijven in een bad met zout water? Ik niet.

Ik was dan ook enorm nieuwsgierig toen ik een uitnodiging kreeg om bij het FloatCenter in Amsterdam te komen floaten, zoals het drijven in zout water ook wel wordt genoemd. Zou dit echt iets doen voor lichaam en geest? Of is het ‘gewoon’ een leuke beleving.

Rob Koene, eigenaar van FloatCenter Nederland en tevens mijn gastheer, is hier duidelijk over: “Floaten is als ontspanningsvorm een groeiend fenomeen in Nederland. Door te floaten bereik je de diepste ontspanning die je ooit zult ervaren.”

Hoe gaat floaten in zijn werk?

Het komt er op neer dat je drijft op ruim 30 cm zout water in een speciaal daarvoor ontwikkelde floatcabine, de zogenaamde Ocean FloatRoom. In deze vierkante ruimte – ongeveer zo groot als het kleinste kamertje in je huis – kan je net rechtop staan. Dat geeft niet, want floaten doe je uiteraard liggend. Mijn Ocean FloatRoom is versierd met LED-lichtjes in het plafond. Net een sterrenhemel op een heldere nacht. Schitterend!

Float Room

Dobberen als in de Dode Zee

Rob legt uit dat de beleving van floaten ongeveer gelijk is aan dobberen in de Dode Zee; door het zoutgehalte hoef je geen enkele inspanning te verrichten om te blijven drijven. Het water en de temperatuur in de FloatRoom is gelijk aan je lichaamstemperatuur – een aangename 38 graden die als een warme deken om je heen valt – waardoor je geen verschil voelt tussen het gedeelte van je lichaam boven en onder water. Hierdoor denken de hersenen dat je zweeft. Elke spier is in de gelegenheid om totaal te kunnen ontspannen, de zwaartekracht heeft even geen grip meer op je lichaam.

Geen prikkels meer, maar rust…

In de FloatRoom worden naast de zwaartekracht, ook andere prikkels, zoals geluid en licht uitgesloten. Helaas… die schitterende sterrenhemel gaat straks dus uit. Hierdoor is het mogelijk de diepste vorm van ontspanning te bereiken, ook wel Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) genoemd. Dit is een toestand die je in de huidige, gejaagde maatschappij nog maar lastig kunt bereiken. Zelf kan ik niet eens meer voor de geest halen wanneer ik voor het laatst helemaal niets heb gedaan, laat staan dat er geen enkele prikkel was.

Effecten van floaten wetenschappelijk aangetoond

Rob vertelt me dat de effecten van floaten wetenschappelijk zijn aangetoond in diverse internationale studies. Volgens deze onderzoeken is floaten dé manier om in korte tijd tot diepe ontspanning te komen en werkt het vele malen beter en sneller dan andere ontspanningsvormen zoals biofeedback, yoga en meditatie. Mensen met langdurige fibromyalgie (weke delen reuma), depressie en angst voelen al na slechts 12 behandelingen significante verbetering.

Andere effecten van floaten:

Sfeerbeeld FloatCenter 2

Ook de stijlvol ingerichte massagekamer draagt bij aan het ultieme gevoel van ontspanning.

Genoeg gepraat, ik wil floaten…

Na deze een rondleiding door het FloatCenter en uitleg over floaten, mag ik het eindelijk zelf ervaren. Vóór het floaten krijg ik nog een zogenaamde Tuina massage, een eeuwenoude Chinese massagetechniek (‘tui’ is Chinees voor ‘duw’ en ‘na’ voor ‘grijp’). Deze massage maakt je spieren losser, waardoor je daarna tijdens het floaten makkelijker in een diepe ontspanning komt. Mijn masseuse Cerise verstaat de kneepjes van het vak en weet feilloos de stijve spieren in mijn schouders en nek te vinden. Die hebben al veel te lang geen aandacht gehad, merk ik nu.

Zout! Schrale plekjes dek je af met Vaseline

Voordat ik de FloatRoom betreed, spoel ik me eerst af in mijn eigen stijlvol ingerichte kleedkamer met regendouche. Schrale plekjes en wondjes op mijn lichaam dek ik op aanraden van Rob af met een laagje vaseline om te voorkomen dat het zoute water in de wondjes bijt. Want zout is het water zeker. In de 750 liter water die de FloatRoom rijk is, is 400 kg speciaal Epsom zout (‘bitterzout’) opgelost. Scheer dus ook nooit vlak voor het floaten je benen!

Duisternis….

Ik stap mijn FloatRoom binnen en doe het licht uit. Totale duisternis. Door het hoge zoutgehalte is drijven een koud kunstje, dat had ik om eerlijk te zijn niet verwacht. Ik heb even een paar minuutjes nodig om de juiste houding te vinden en te wennen aan de omgeving. Je ligt toch in een blootje (want floaten doe je naakt) ergens in een vreemde stad in een grote bak zout water.

Stop met denken

Het is om die reden dat je tijdens je allereerste floatsessie meestal nog niet de absolute Flotation REST ervaart, dat volgt pas in de tweede of derde sessie. De truc is om het niet te hard te proberen, dat werkt juist averechts, merk ik tijdens het floaten. Ik probeer niet teveel na te denken en me te concentreren op iets eenvoudigs zoals de warmte van het water. Het eerste kwartier speelt er op de achtergrond nog zacht een muziekje dat me doet denken aan een chique loungebar. Wanneer het muziekje vanzelf uitgaat, heerst er absolute stilte en zijn alle externe prikkels weggenomen.

Tijd en ruimte vervagen

Na een tijdje dobberen merk ik plotseling dat ik mijn besef van tijd en ruimte kwijt ben, een vreemd en tegelijkertijd bijzonder gevoel. Terwijl ik rationeel weet hoe groot de FloatRoom en hoe diep het water is, heb ik het gevoel dat ik in een oneindige ruimte zweef. Door de exact uitgebalanceerde temperaturen voel ik geen verschil tussen boven en onder water.

Ook kan ik niet reproduceren hoe lang ik me al in de FloatRoom bevind. Ik weet dat als de muziek weer aangaat, de floatsessie van een uur voorbij is en dat ik dan de FloatRoom moet verlaten, zodat het water kan worden gefilterd.

Ik douche en kleed me aan. Ik probeer een glas water op te tillen. Wat is dat zwaar!! Ik ben me ineens zeer bewust van de zwaartekracht.

Sfeerbeeld FloatCenter 1

Rechts mijn eigen badkamer (inclusief badjas en verzorgingsproducten, dus laat je spullen maar thuis…) en de ingang naar de FloatRoom.

Oorspronkelijk alleen voor de top van de top

Je zou verwachten dat een activiteit die zoveel gunstige effecten heeft al decennialang wordt toegepast onder een breed publiek. Dat is echter niet het geval. Rob legt me na mijn floatsessie uit dat de ontstaansgeschiedenis van het floaten eigenlijk verrassend kort is: “In 1962 ontdekte NASA de effecten van gewichtloosheid op lichaam en geest. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw is dit in Amerika opgepakt voor presidenten, topsporters en muzikanten. Floaten was iets voor een selecte groep mensen, de top van de top.”

Vergeet die tank, het is tegenwoordig een ruime kamer

Floaten was in de beginjaren vooral effectief en pragmatisch van aard. Rob: “Je dreef in een hele kleine tank, waar je bijna claustrofobisch van zou worden. Bovendien was de temperatuur van het water en de lucht nog lang niet zo goed regelbaar, waardoor de floatervaring niet altijd even optimaal was. Pas rond de eeuwwisseling is de FloatRoom uitgevonden, zoals we die nu kennen. Vanaf dat moment werd floaten ook toegankelijk voor een breder publiek, doordat in de grote steden zoals Londen en New York FloatCenters werden geopend. In 2006 hebben wij het concept naar Nederland gehaald.”

Sfeerbeeld FloatCenter 3

De dames van het FloatCenter: mijn masseuse Cerise (links) en Alexandra (rechts).

De rest van de dag voel ik me enorm uitgerust en energiek. Ik betrap mezelf erop dat ik ‘s avonds mijn man probeer over te halen een keer met me mee te gaan, om het ook te ervaren. Want dat is het… je moet het ervaren om het te begrijpen.

Wil jij floaten ook ervaren?

Dat kan momenteel bij een van de vier FloatCenters door heel Nederland en daar komen steeds meer bij; eind dit jaar en begint volgend jaar opent het FloatCenter op nieuwe locaties haar deuren.  Op de website van FloatCenter vind je een overzicht van de verschillende float- en massagesessies, evenals de verschillende locaties waarop je het floaten kunt ervaren.

Goed om te weten! Voor reuma- of fibromialgiepatiënten biedt het FloatCenter sessies aan tegen gereduceerd tarief, omdat floaten momenteel nog niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed (hoewel er stemmen opgaan hier in de toekomst verandering in aan te brengen). Doordat het FloatCenter overtuigd is van de effecten van floaten voor deze patiënten, maakt men op deze manier een gebaar richting patiënten die het juist vanwege hun ziekte vaak financieel moeilijker hebben.

Lees ook