Bijna twee derde van de vrouwen en mannen ouder dan vijftig jaar hebben hier elke nacht last van

02:22 - 01:25
luistertijd 02:22 - leestijd 01:25

Vaak moeten plassen

Nycturie, ook wel Nocturie genoemd, het ’s nachts één of meerdere keren moeten opstaan om te plassen, is een verschijnsel waarmee veel mensen te maken krijgen als ze de vijftig zijn gepasseerd.

Tweederde….

Bijna twee derde van de vrouwen en mannen ouder dan vijftig jaar hebben hier vrijwel elke nacht last van. Veel mensen worden ’s nachts zo’n twee keer wakker om te plassen, maar er zijn ook mensen die gedurende de nacht wel vijf of zes keer naar het toilet moeten.  Veel mensen krijgen daardoor een slaaptekort en zijn gedurende de dag vaak moe en lusteloos.

Afname productie antidiuretisch hormoon

Hoe ouder we worden, hoe meer last we krijgen va nocturie. Als we ouder worden, produceert ons lijf steeds minder van een antidiuretisch hormoon (ook wel ADH of vasopressine genoemd) dat er voor zorgt dat ons lichaam vocht kan vasthouden. Daardoor produceren we ’s nachts meer urine. Daarnaast neemt de capaciteit van onze blaas af naarmate we ouder worden en hebben oudere mensen vaker last van kwalen die de werking van de blaas beïnvloeden.

Ook andere oorzaken zijn mogelijk

Nocturie kan daarnaast tal van andere oorzaken hebben, zoals een hartkwaal, diabetes, ontstekingen van de urinewegen, een vergroot prostaat, leverfalen, multiple sclerose of slaapapneu. Ook medicijnen, zoals plaspillen, kunnen een oorzaak zijn, evenals te veel drinken in de avonduren – vooral als die drankjes cafeïne of alcohol bevatten.

Er is iets aan te doen

Er zijn drie soorten behandelingen: medische oorzaken wegnemen, gedragsverandering of medicatie. Daarbij moet uiteraard eerst de oorzaak van de nocturie worden vastgesteld. Een arts zal altijd eerst kijken of een onderliggende medische kwaal behandeld kan worden.

Overactieve blaas te stoppen

Lukt dit niet, dan wordt er gekeken naar het gedrag en krijg je het advies om ’s avonds minder te drinken, vooral minder cafeïne en alcohol. Blijf je last houden van nocturie, dan zal de arts medicatie voorschrijven die de overactieve blaas kan bijstaan, zoals desmopressin, een stof die dezelfde invloed heeft als het natuurlijk antidiuretisch hormoon. Er kunnen ook medicijnen worden gegeven die het samentrekken van de blaas afremmen.

Desmopressin is hier online te koop.

Lees ook