Vergeet dure crèmes en eeltraspen

03:13 - 01:55
luistertijd 03:13 - leestijd 01:55

Hielkloven zijn een veel voorkomende  – maar pijnlijke – aandoening bij vrouwen (en mannen) die regelmatig op blote voeten lopen, veelvuldig slippers dragen of slecht passende schoenen zonder een goed voetbed.

Het eerste advies dat we kunnen geven is natuurlijk om betere schoenen aan te schaffen en niet meer blootvoets rond te lopen. Vooral het dragen van dichte schoenen met een zacht, maar stevig voetbed voorkomt eeltvorming.

Uitgedroogde keratine

Deze eeltvorming is in feite niets anders dan uitgedroogde keratine dat niet afschilfert en daardoor uithardt. Door te lopen en druk te zetten op de eeltlaag barst het keratine en beschadigt het je levende huidweefsel. Dit veroorzaakt bloedingen en pijn.

Hydratatie nodig voor afschilfering

Aangezien cholesterol sulfaat – het enzym dat benodigd is voor afschilfering – water nodig heeft om naar behoren te functioneren, zal het gebarsten keratine niet loslaten voordat het opnieuw is gehydrateerd. Dit is de reden waarom vaak ureum en melkzuur wordt toegepast bij de behandeling van eelt en eeltkloven. Deze stoffen stimuleren de vochtopname van het keratine, zodat het normale afschilferingsproces weer kan worden hervat en de voeten kunnen genezen. Ureum en melkzuur in combinatie met een moisturizer zou natuurlijk nog beter zijn, maar prikt enorm als je het aanbrengt op hielkloven.

Hoe ga je hielkloven dan wel te lijf?

De beste manier om eelt van je voeten te verwijderen, is om voor het slapen gaan je voeten een half uurtje te weken in een teil of pan met warm water en een paar druppels afwasmiddel. Wanneer het eelt weer gehydrateerd is, kan je het gemakkelijk met je vingernagels van je voeten krabben.

Indien nodig, week je je voeten nog een tweede keer voor een half uurtje en verwijder je opnieuw de zacht geworden eeltlaag met je nagels. Droog vervolgens je voeten af en breng een dun laagje salicylzuur in gelvorm aan, gevolgd door een royale laag vaseline. Wikkel tot slot je voeten in huishoudfolie (of doe ze in een boterhamzakje en trek daarna sokken aan) en laat dit de hele nacht zitten.

WAARSCHUWING! Gebruik salicylzuur wel heel dun, want als je het te dik en te vaak aanbrengt, kan de huid van je voeten blijven door schilferen, en dat proces kan weken lang doorgaan. Inmiddels wordt ook geadviseerd om deze peelingstof niet meer op je voeten te gebruiken als je diabetes hebt.

De volgende ochtend zal de resterende eeltlaag goed gehydrateerd zijn en gebruik je wederom je vingernagels om het zacht geworden eelt te verwijderen. Deze procedure kan je enkele dagen achtereen herhalen, net zolang totdat al het eelt is verdwenen.

Liever geen rasp, schaar of vijl

Bovengenoemde aanpak van eeltkloven heeft absoluut de voorkeur boven het verwijderen van eelt met een metalen rasp, schaar of vijl. Je loopt niet het risico dat je de gezonde huid onder het eelt beschadigt met een scherp object en je je voeten onnodig pijnigt. En ook mooi meegenomen… deze aanpak is bovendien spotgoedkoop!

Bron

Lees ook