Welke stoffen zijn de boosdoeners?

01:55 - 01:09
luistertijd 01:55 - leestijd 01:09

Relatie ontdekt tussen citrus en huidkanker

Citrusvruchten zijn rijk aan zogenaamde psoralenen en furocoumarins, chemische stoffen die in de natuur voorkomen en die bij blootstelling aan licht worden omgezet in carcinogenen, ofwel kankerverwekkende stoffen. Het Journal of Clinical Oncology publiceerde onlangs een studie, waarin een mogelijke relatie wordt aangetoond tussen de consumptie van citrusfruit en een verhoogd risico op kwaadaardig melanoom, een van de meest agressieve vormen van huidkanker.

Eetpatroon van meer dan 100.000 testpersonen in kaart gebracht

Onderzoekers hebben tussen 1984 en 2010 het eetpatroon van bijna 64.000 vrouwen en meer dan 41.000 mannen iedere twee tot vier jaar verzameld en geanalyseerd. Uit deze analyse bleek dat het risico op menaloom toenam bij een toename van de citrus consumptie. Deze risicoverhoging betrof zelfs 36% onder de groep die gemiddeld genomen vaker dan 1,5 keer per dag citrusfruit at. In totaal werd bij de volledige testgroep 1.800 gevallen van melanoom geconstateerd.

Objectieve onderzoeksresultaten

In het onderzoek is rekening gehouden met de verschillen in blootstelling aan zon van de deelnemers aan het onderzoek op de diverse geografische locaties. Dit om de effecten van zon te kunnen wegstrepen en te komen tot objectieve onderzoeksresultaten.

Grapefruit

Hoewel de verhoging van het risico op melanoom vooral wordt waargenomen bij grapefruit, geven de onderzoekers aan dat dit geen reden is om je eetpatroon te veranderen, aangezien citrusfruit ook veel voordelen kent voor je algehele gezondheid. Echter, zolang de effecten van psoralenen en furocoumarins nog niet tot op de bodem zijn uitgezocht, doen liefhebbers van citrusfruit er verstandig aan zich goed te beschermen tegen de zon.

“Kwaadaardig melanoom is een levensbedreigende vorm van huidkanker,” zegt Dr. Abrar Qureshi, een van de onderzoekers. “Hoewel de medische wetenschap steeds beter wordt in het behandelen van deze aandoening, is voorkomen nog altijd beter dan genezen.”

Bron

Lees ook