De schaar erin en droog laten knippen, luidt het advies bij aangetast krulhaar.

03:27 - 02:04
luistertijd 03:27 - leestijd 02:04

 

De vrouw op deze foto is niet de vrouw uit het verhaal

De vrouw op deze foto is niet de vrouw uit het verhaal

Een lezeres stuurde ons een brandbrief waarin ze vertelde dat ze sinds ze het in haar puberteit eens kort had laat knippen, hele mooie krulletjes ervoor terug kreeg in de plaats.

Ze was er trots op. Een tijd geleden besloot ze het te willen laten kleuren van blond naar kastanje bruin, maar dat ging helemaal fout. De kleur pakte niet en vervolgens in het vier keer gekleurd waarbij er teruggegaan is naar blond.

Sindsdien is ze haar prachtige krullen grotendeels kwijt. Het haar is dun geworden en wil niet voller worden. De schaar zou erin moeten, maar ze durft het niet. Bamg, dat ze dan voor eeuwig haar krullen kwijt is.Ook heeft haar vertrouwen in de kapper een deuk op gelopen.

BeautyJournaal’s topkapper Mark van Westerop vertelt:

Deze jonge vrouw heeft topsport met haar haar beoefend, en dan druk ik me niet zacht uit hoor. Ze stuurde een foto waarop ik kon zien dat ze inderdaad krullen heeft, maar wel met een fijne structuur.

Verpietert als een mooie zijden doek

Als je dit haar vervolgens vier keer kleurt in een redelijk korte tijd, krijgt het ongelofelijk veel te verduren. Ik vergelijk het met een zijden doek die je net iets te vaak wast op een hogere temperatuur: het verpietert, terwijl een stevige katoenen handdoek daar wel tegen kan.

Laat haar zich herstellen na kleuring

Haar heeft überhaupt tijd nodig om te herstellen na een kleuring, anders beschadig je het en kost het veel tijd en moeite om het er weer gezond uit te laten zien, en fijn haar al helemaal dat ook nog krult. Als je grote transformatie van je haar verlangt, moet je echt goed voorgelicht worden.
Elke zeven jaar een andere haarstructuur-fase

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je haar elke zeven jaar in een nieuwe fase terechtkomt. Je ziet heel vaak dat rond de puberteit het haar verandert van structuur, de krullen gaan eruit, het wordt steiler. Bij deze vrouw kwam er juist krul in.

Deze krul is nu niet mooi door de vele behandelingen, maar ze hoeft niet per definitie bang te zijn dat hij verdwijnt. Juist als je nu het haar korter knipt, krijgt de krul de veerkracht terug omdat het kortere haar minder zwaar is.portret
Krullend haar droog knippen

Ik adviseer wel om dit krullende haar boetserend te knippen, en absoluut droog te knippen. Pas dan kun je zien wat er gebeurt als je het knipt, hoe het valt en weer opveert. In nat haar kun je dat echt niet goed zien.

Tot slot wil ik nog aangeven dat bij vrouwen ook hormonen een rol kunnen spelen. De puberteit, de overgang, het slikken van hormoonproducten zoals de Pil. Het kan de structuur, dikte en dichtheid van het haar veranderen. Krullend haar heeft van nature een kwetsbaardere, onrustige structuur. Oplichten van de haarkleur kan ingrijpend zijn.

Tip: Gebruik Sebastian Professional Hydre Treatment als haarmasker en spoel het niet uit. Je haar krijgt een enorme vochtboost en voelt zijdezacht aan.

Lees ook