Nieuw: Pak je snackgedrag planmatig aan!

02:27 - 01:28
luistertijd 02:27 - leestijd 01:28

Mensen snoepen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder wanneer zij hun slechte snackgewoontes veranderen volgens een ‘als-dan-plan’. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Aukje Verhoeven aan de Universiteit Utrecht.

Veel mensen willen wel minder snacken en zoeken naar manieren om hun snackgedrag te doorbreken. Aukje Verhoeven zag in haar onderzoek dat teveel snoepen een vorm van gewoontegedrag is en wilde weten of dit gedrag kan worden veranderd.

Aan de slag met een als-dan-plan

Dit is een plan waarbij de aanleiding van snackgedrag wordt benoemd, in combinatie met een gezonder alternatief. Als iemand bijvoorbeeld de hardnekkige gewoonte heeft om chips te eten bij het televisiekijken, dan kan hij het volgende als-dan-plan maken: “Als ik televisie kijk en ik heb trek, dan eet ik een appel.”

Verhoeven liet deelnemers aan haar promotieonderzoek zelfstandig plannen maken. Deze strategie bleek zeer effectief. Na twee maanden aten mensen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder dan daarvoor. Ook aten ze gemiddeld meer groente en fruit tussendoor dan hun mededeelnemers in de controlegroep. Dit is de groep die geen plannen maakte en diende als referentie.

Handige Mijn-Doel Tool

Het Voedingscentrum ontwikkelde op basis van de inzichten van Verhoeven een tool waarmee je zelf een persoonlijk als-dan-plan kunt maken: de Mijn-Doel Tool. Deze tool werkt als volgt… Eerst houd je drie dagen bij wat je tussendoor snackt. Telkens als je een snack invult die je tussendoor hebt gegeten, krijg je vragen over de situatie waarin je deze at. Zo krijg je inzicht in jouw belangrijkste aanleiding om te snacken.

Vervolgens stel je je plan op en besluit je wat je voortaan doet als deze aanleiding zich voordoet. De derde stap is het uitvoeren. Via Mijn-Doel kun je je voornemen bovendien monitoren en evalueren. De tool kijkt na een week hoe het gaat en geeft eventueel suggesties om je voornemen wat aan te passen.

Mijn Voedingscentrum

Om toegang te krijgen tot de Mijn-Doel Tool maak je een gratis account aan op Mijn Voedingscentrum. Je hebt dan ook beschikking over andere handige tools, zoals de Caloriechecker en Eetmeter. Handige steuntjes in de rug voor iedereen die zijn of haar snackgedrag wil aanpassen. Bekijk ook het onderstaande filmpje voor meer info.

https://www.youtube.com/watch?v=YNwql4InOYM

bron

Lees ook