Vermijdt benzofenon-3 en octinoxate als zonnefilters!

01:31 - 00:54
luistertijd 01:31 - leestijd 00:54

Het gebruik van zonneproducten kan er voor zorgen dat kinderen overgevoelig worden voor licht, zo ontdekten Britse wetenschappers. Met name bepaalde synthetische zonnefilters zijn de boosdoeners en dienen maar beter vermeden te worden.

De effecten voor kinderen

Er is aardig wat bewijs dat de chemicaliën die in synthetische zonneproducten worden gebruikt bij volwassen mensen tal van allergische reacties kunnen veroorzaken. Er is echter nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van deze producten op kinderen. Wetenschappers van het Centrum voor Dermatologie, van de Universiteit van Manchester hebben dat nu onderzocht en kwamen er achter dat kinderen onder de achttien vaker overgevoelig voor licht kunnen worden door het gebruik van zonneproducten. Zelfs veel vaker dan volwassenen.

Allergische reacties

De onderzoekers deden plakproeven bij 157 kinderen tussen de 3 en 17 jaar oud met verschillende zonnefilters en zonneproducten. De huid werd na 24 en 48 uur na de blootstelling aan de zon onderzocht. Van de deelnemende kinderen bleken er 10 een allergische reactie te hebben.

De boosdoeners: benzofenon-3 en octinoxate

Uit verder onderzoek bleek dat de kinderen vooral last hadden van de bestanddelen benzofenon-3 en octinoxate, die in veel zonneproducten worden gebruikt.  Negen kinderen kregen uitslag en 16 kinderen kregen niet alleen uitslag maar werden ook overgevoelig voor licht. De onderzoekers vinden de resultaten alarmerend en stellen dat meer onderzoek nodig is.

Check de inci lijst van een zonneproduct op deze stoffen.

Bron Cosmetics Design Europe

Lees ook