Krijgt Corine wittere tanden van deze nacht tandpasta?

03:47 - 02:16
luistertijd 03:47 - leestijd 02:16


Swissdent Crystal Repair & Whitening Toothcream is een regenererende tandpasta, speciaal voor de nacht. De remineralisatie-technologie versterkt het tandglazuur, de combinatie van papaïne (een natuurlijk, plantaardig enzym) en zink zorgt voor tandplak- en pigmentatievermindering. De formule schuimt niet en is vrij van parabenen en fluoride.

Tandpastatheorie

Om deze tandpasta goed te kunnen beoordelen, is het nodig om kort stil te staan bij het begrip ‘abrasieve werking’ en bij nut en noodzaak van fluoride in tandpasta. Een klein beetje tandpastatheorie dus…

De schurende werking, hoe zit dat eigelijk?

De abrasieve werking – ook wel schurende werking genoemd – van een tandpasta wordt gemeten met de Relative Dentin Abrasion (RDA) methode. Hoe hoger de RDA-waarde van een tandpasta, hoe sterker de schurende werking en groter de schade aan het tandglazuur. Een waarde tussen 0 en 70 wordt als ‘laag’ beschouwd, een waarde tussen 100 en 150 als ‘hoog’ en een waarde boven 150 zelfs als ‘gevaarlijk’. De Swissdent tandpaste bevat RDA 14, dus zeer laag. Ter vergelijking: Colgate Total bevat RDA 70, Sensodyne RDA 79 en Aquafresh Whitening RDA 113.

corine-zwart-wit

En fluoride, hoe veilig is dat?

Omtrent fluoride bestaat al jaren een hevige discussie. Aan de ene kant versterkt fluoride het glazuur van tanden en kiezen en gaat zo de vorming van gaatjes tegen. In veel landen wordt fluoride om deze reden zelfs aan het drinkwater toegevoegd. Aan de andere kant is het een giftige stof die schadelijk kan zijn voor je lichaam en gezondheidsklachten kan veroorzaken, zoals zweertjes in de mond, huiduitslag, buik- en hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen, depressies en aantasting van het zenuwstelsel.

Nooit inslikken, altijd uitspugen

In Amerika is het verplicht om op tandpasta te vermelden wat de gevaren zijn van fluoride. In Europa is dit niet nodig. Om inname van fluoride en daarmee schadelijke gevolgen te beperken, is het belangrijk om fluoridetandpasta altijd uit te spugen en goed na te spoelen met water.

Mijn eerste indruk van de tandpasta

De tandpasta van Swissdent is wat dunner dan normale tandpasta’s. Het product heet waarschijnlijk ook niet voor niets Crystal Repair & Whitening Toothcream in plaats van Toothpaste. Ik gebruik de tandpasta conform de gebruiksaanwijzing vlak voor het slapen gaan en spoel na het poetsen niet na met water, zodat de regenererende werking van de tandpasta ’s nachts zijn werk kan blijven doen. Waarschijnlijk is om deze reden geen fluoride aan het product toegevoegd.

Swissdent is eerder een crème dan een pasta.

Swissdent is eerder een crème dan een pasta.

Het is wel even wennen dat de tandpasta niet schuimt, doordat geen schuimmiddel (SLS) is toegevoegd. Je hebt hierdoor snel het gevoel dat je niet genoeg hebt gebruikt. De smaak van de tandpasta is lekker fris en na het poetsen voelen mijn tanden glad en schoon aan.

Na drie weken…

Zichtbaar witter zijn mijn tanden (nog) niet geworden, maar mijn gebit voelt schoon en gezond aan. Dat viel ook mijn mondhygiëniste op, toen ik daar afgelopen week een bezoekje aan bracht. Binnen no time stond ik weer buiten!

Het eindoordeel

De Swissdent Crystal Repair & Whitening Toothcream maakt een groot deel van zijn claims absoluut waar. Het is weliswaar een prijzig product (rond de €20), maar het resultaat mag er zijn. Doordat je de tandpasta alleen ’s avond gebruikt, gaat een tube erg lang mee. Deze tandpasta staat voorlopig nog wel even in mijn badkamerkastje. Nu nog even kijken of mijn tanden toch witter gaan worden, als je het alleen hier om koopt, zou ik nog even nadenken…

swissdent

Lees ook