Eerlijke uitleg van dermatologe Aleida Dijkstra…

02:08 - 01:17
luistertijd 02:08 - leestijd 01:17

Feit of fabel: gezicht scheren houdt je huid jonger
gezicht scherenOnlangs verkondigde een vrouw in de Engelse roddelkrant DailyMail dat ze drie keer per week haar gezicht scheert omdat ze daar een mooiere teint van krijgt en een heerlijke gladde huid waardoor make-up ook beter hecht.

Dermatologen zouden dit onderstrepen en ook zeggen dat vanwege het peelende effect dat optreedt ook rimpels langer buiten de deur gehouden kunnen worden.

Wat vindt BeautyJournaal’s expert, dermatologe Aleida Dijkstra hiervan?

‘Theoretisch zou je kunnen beredeneren dat scheren leidt tot mini beschadiginkjes, dus  microtrauma’s van de huid. Dat zou theoretisch kunnen leiden tot het in werking treden van „reparatie” mechanismen  in de huid, met name het op gang brengen van doorbloeding en collageenformatie.

Verhoogde doorlaatbaarheid voor stoffenaleida dijkstra

Het is echter zo dat je met scheren vooral alleen de bovenste laag van de epidermis (stratum cormeum) weghaalt, waarbij de onderliggende huidlagen niet beïnvloed worden. Wel krijg je -en dat is aangetoond in studies-  een duidelijk verhoogde doorlaatbaarheid(permeabiliteit) voor stoffen die op een huid zonder stratum corneum worden aangebracht.

Onnodig vochtverlies

Ook is er kans op verhoogd waterverlies (TEWL), en een verhoogde gevoeligheid ( verlaagde histaminedrempel), aangetoond na verwijderen van het stratum corneum.  Dus een potentieel meer geïrriteerde en uitgedroogde huid.

De gebruikte scheerzeep heeft nog eens extra negatief effect op de aanwezige nuttige lipiden in de huid,  en een cytotoxisch effect op lipiden metalliserende enzymen. Je beïnvloedt op negatieve wijze feitelijk de barrièrefunctie van de huid.

Wil je collageen stimuleren, dan moet er iets in de dermale laag gebeuren: bijvoorbeeld bulk verwarming met radio frequentie, laserverhitting, of een mechanische invloed op fibroblasten  door bijvoorbeeld dermale injecties met hyaluronzuur.

skinnocense

Lees ook