Ga je gezonder eten als je weet hoe voedzaam een groentesoort is?

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

De groentewinkel Vege Marché in de Japanse hoofdstad Tokio heeft een geheel eigen kijk op groente. Je stapt er niet binnen om de producten voor een snelle roerbakschotel of een gezellige stoofschotel aan te schaffen, en je neemt er ook geen pondje trostomaten of mandarijnen mee omdat die er zo goed uitzien. Nee, hier worden groenten verkocht als ware het medicijnen.  Niet het uiterlijk, de glans of kleur, maar het nutriëntgehalte en de voedzaamheid van de groente bepaalt de prijs.

Oorspronkelijk onderzoekers

“Ons bedrijf is van oorsprong een bedrijf dat plantaardige analyses uitvoert”, legt een medewerkster uit. “We openden deze winkel drie jaar geleden. Oorspronkelijk deden we alleen onderzoek, maar we begonnen deze winkel met het oog op de verkoop van groente en fruit met gradaties in de nutriënten. De groenten zijn onderverdeeld in drie categorieën: antioxidanten, immuniteit en detox.”

Het sterrensysteem

De groente- en fruitsoorten in de winkel zijn allemaal uitputtend geanalyseerd en onderzocht en zijn voorzien van een sterrensysteem: zeer voedzame soorten hebben drie sterren, de minst voedzame soorten één ster. De groente- en fruitsoorten met drie sterren zijn uiteraard duurder dan die met één ster. “Mensen zullen daardoor een beslissing nemen op basis van de voedingswaarde”, legt de medewerkster uit.

Ook kant-en-klaar

De winkel verkoopt ook kant-en-klare gerechten, die eveneens zijn onderverdeeld in dezelfde drie categorieën. Op alle maaltijden wordt precies aangegeven welke en hoeveel voedingsstoffen de ingrediënten bevatten. Daarnaast worden er bij Vege Marché ook producten verkocht als bruine en wilde rijst, speciale soorten zout en diverse soorten olie.

Is dit een nieuwe trend?

Nu we ons steeds meer afkeren van de producten uit de kant-en-klare voedingsindustrie en we massaal onze gezondheid en ons uiterlijk proberen te beïnvloeden door hetgeen we eten, kan deze winkel wel eens het begin zijn van een nieuwe trend op voedingsgebied: voedsel kopen op basis van de in het voedsel aanwezige voedingstoffen.

Bekijk hier het volledige filmpje.

Bron: Food Inspiration.

Lees ook