Als lysine niet helpt, heeft dr Dijkstra nog een speciaal recept

02:20 - 01:24
luistertijd 02:20 - leestijd 01:24

Onlangs vroeg een lezeres zich af wat ze kan doen om de veel te vaak terugkomende koortslip aanvallen af te remmen. Ze slikt al lysine in doses van 1000 mg per dag, daarnaast heeft ze ook diverse weerstandsverhogende middelen geprobeerd zoals vitaminen en tea tree. Het helpt niet. Tijd voor onze dermatologe dr Aleida Dijkstra om advies te geven.

Aleida Dijkstra laat het volgende weten:

‘Het blijkt uit enkele studies dat Lysine in een dosering (minimaal 1248 g, max 3000g/dag) zie bijgevoegde studies, het aantal koortslipaanvallen verminderd (3x 1000 mg/dag, 2,4 x minder aanvallen dan placebo groep), maar de duur van de aanval als deze toch optreedt wordt niet verkort.

Veiligheidsmarge lysine

Er is ook gekeken naar veiligheid: lagere doseringen Lysine lijken veilig te zijn, hogere doseringen aleida dijkstravoor zeer lange tijd worden afgeraden. Er is 1 geval beschreven van nierfalen na langdurig gebruik van hoge doseringen (3000 mg) lysine. Ik ken deze studie zelf niet en ik weet hierbij niet of het echt toeschrijven was aan de lysine.

Het kan een idee zijn om eens een tijd een iets hogere dosis te gaan slikken, bijvoorbeeld 1300-1500 mg/dag.

Alternatief: valaciclovir

Wat als alternatief nog kan helpen is een onderhoudsbehandeling met Valaciclovir (via een dermatoloog of misschien ook huisarts op recept, als hij erachter staat). Het gaat hier dan om 1 dagelijkse dosis van 500 mg, voor een periode van 4-6 maanden, eventueel in combinatie met een corticosteroidgel/creme de eerste drie dagen mocht er toch een uitbraak komen.

De onderhoudsbehandeling met Valaciclovir tabletten zorgt er meestal al voor dat er geen tot nog nauwelijks uitbraken komen. Let wel: de dermatoloog of huisarts zal dit alleen verstrekken indien er sprake is van zeer frequente aanvallen.’

Note van BeautyJournaal: Het is absoluut raadzaam om je huisarts dan wel de dermatoloog te raadplegen, en ga nooit zonder begeleiding aan de slag met producten die gewoon in de drogist te koop zijn, in hele hoge doseringen. Het gezegde ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, gaat hier niet op.

Informeer bij je huisarts ook eens naar Lactoferrine en Fulvine.

 

 

Lees ook