Rood is geen natuurlijk pigment in ons haar, dus dat wordt pappen en nathouden!

02:43 - 01:37
luistertijd 02:43 - leestijd 01:37

rood en zwartEen lezeres vroeg ons onlangs of ze haar zwarte haar echt felrood kan maken. Ze had het al weten om te toveren tot een ijzerachtig oranje. Haar kapper adviseert nu het haar eerst verder te ontkleuren, maar ze twijfelt over de te volgen procedures, en ook of de kleur wel lang genoeg zal houden in haar haar.

Kapper, en Hairdresser of the Year 2014, Mark van Westerop, laat zijn licht erover schijnen:

‘Ze zal haar zwarte haar inderdaad eerst verder moeten laten ontkleuren, daarna laten voorpigmenteren en dan kan de uiteindelijk gewenste roodkleur erin.

Ontkleuren is nodig om de gewenste helderheid van het rood te kunnen krijgen. Voorpigmenteren kun je vergelijken met het in de grondverf zetten van een muur, het is de basis waarop de uiteindelijke kleur het mooist tot haar recht komt en lang houdt.

Ontkleuren gaat in vier stappen

Omdat ze van nature zwart haar heeft, hoeft het niet geheel ontkleurt te worden. Haar dat ontkleurt wordt, zie je in vier gradaties van kleur veranderen: eerst wordt het rood, dan oranje, dan geel en dan ‘wit’. Het ontkleuren bij deze vrouw kan tot het stadium van rood naar oranje worden beperkt.

Weinig wassen en altijd met kleurbeschermende producten

Ze moet zich wel realiseren dat  rood, koper en violet niet de sterkste kleurpigmenten zijn mark van westeropqua houdbaarheid. Mede omdat we deze kleurschakeringen niet van nature in ons haar hebben. Dat betekent: weinig je haar wassen, alleen water al ontrekt kleur aan het gekleurde haar, en speciale kleurversterkende haarproducten gebruiken.

Bijvoorbeeld System Professional Color Save Shampoo. Deze shampoo bevat het zg. Microlight 3D complex dat vervaging en dof worden van de haarkleur afremt en het keratine in het haar beschermt tegen afbraak, als gevolg van de vrije radicalen die ontstaan tijdens het haarkleuren. De haarkleur blijft langer helder en glanzend.

Gebruik ook altijd een conditioner na het wassen om de haarschubben goed te sluiten, zo blijft de kleur ook intenser.

wella color rechargeWarmtebescherming bij stylen

Extra tip: gebruik om de wasbeurt een speciale conditioner zoals Wella Professionals Color Recharge in Red of Warm Red. En bewerk je haar voorafgaand aan het stylen met warme tool met een beschermende spray of mousse. Ook warmtetools kunnen je kleur aantasten.’

 

Lees ook