Gevangen in een vicieuze cirkel van druppelen, elke dag

06:04 - 03:38
luistertijd 06:04 - leestijd 03:38

Ik weet het nog goed, de dag dat mijn allergie begon. Ik was aan het verhuizen en er kwam enorm veel stof vrij van de zolder. Ik bleef niezen, zat helemaal vol, mijn ogen traanden en had het benauwd.

Ik moest echt buiten gaan zitten op het tuinbankje. Ik begon met neusdruppels, en ik ben er nooit meer van afgekomen.

Allergie
In de jaren die volgden werd de allergie erger. Op aanraden van mijn huisarts, na heel veel middelen eerst getest te hebben, werd ik eindelijk doorverwezen naar de allergoloog. Er werd getest op zo’n beetje alles. Geconstateerd werd een boompollen, huisstofmijt -en hondenallergie.

Nu hadden wij al 2 hondjes en ik ben daarvoor ben ik ook nooit hondvrij geweest, echter het is me nooit opgevallen dat ik allergisch voor ze was. Nu blijkt dat doordat je iedere dag met je eigen hond in aanraking komt, je resistent wordt voor deze specifieke huidschilfers. Kwam ik bij de buurvrouw met haar Chowchow dan zat in ik in no-time dicht, kriebelende keel en opgezwollen slijmvliezen.

De allergoloog vond het niet nodig om me te behandelen tegen de hondenallergie, dit is gewoon het minste probleem bij mijn allergie. Thuis heb ik geen last en kom buiten nauwelijks met honden in aanraking. En, tegen hoe meer allergenen je behandeld wordt, hoe langer het duurt voordat de therapie aanslaat. En die boompollen en huisstofmijt? Aan het eerste is weinig te doen, tegen het tweede heb ik alles gedaan: schoonmaken, speciale hoezen om bedden, et ceterea.

Drie jaar prikken
Dus de allergoloog adviseerde te gaan prikken tegen de boompollen en de huisstofmijt: 3 jaar lang. We begonnen met een minimale dosis die in de loop der tijd werd opgevoerd. In het begin had ik rode bulten op de inspuitplekken op beide armen. Dit werd later minder, maar ik moest regelmatig koelen met ijsklontjes.

Je merkt na verloop van tijd dat de reacties op de prikken afnemen. Na een jaar was het zelfs gehalveerd. Maar de allergie verdween niet helemaal. Ik bleef extra middelen innemen, waaronder neusspray, omdat ik met een chronisch verstopte neus zat. Nu mag je dit natuurlijk maar max 7 dagen gebruiken. Ik verkeer in goed gezelschap, want met mij zijn er vele mensen die het jaar in jaar uit gebruiken, hun hele leven lang. Je zit in een vicieuze cirkel. Je kunt zelfs niet slapen zonder neusdruppels.

Verslaving?
Het is een noodzakelijk kwaad geworden. Ja, ik kan niet zonder, maar niet omdat ik het zo lekker vind, maar niets anders helpt. Ik heb het echt wel geprobeerd: zout water en zo. Op een gegeven moment lap je ook de bijsluiter aan je laars, je wilt gewoon kunnen ademen.

De angst dat je zo’n middel als dit niet meer zo zou kunnen kopen, is bij altijd groot. Veronderstel het op een gegeven moment alleen nog maar op recept verkrijgbaar is….

Gevaarlijk?
Er wordt beweerd dat neusdruppels gevaarlijk zijn. Het zou er juist voor zorgen dat je slijmvliezen geprikkeld blijven en dus blijven opzwellen. Tja, dat zou kunnen, maar heb je weleens met een knijper op je neus geslapen? Dat gevoel? Dat weegt niet op tegen de bijwerkingen waarover men spreekt: angstaanvallen, vertraagde of juist versnelde hartslag, verlaagde bloeddruk, duizeligheid, zweten, neusbloedingen, kortademigheid. In een extreem geval kan het zelfs tot coma leiden.

Otrivin
Het werkend bestanddeel waaruit neusdruppels zoals Otrivin bestaan is xylometazolinehydrochloride. Een heel lang woord, maar zorgt ervoor dat je weer lucht krijgt, het laat de slijmvliezen slinken. Verder zit er 85% Glycerol, zoutzuur, natriumhydroxide en gezuiverd water in. Bij zoutzuur krijg je meteen het idée bij dat de vellen aan de binnenkant zullen hangen, dit is echter niet zo.
Mijn favoriete spray is de verstuiver van Otrivin, hij heeft een fijne nevel die goed verspreidt. Geen natte, druppelende neus dus.

En nu?

Ik stop niet, er zijn geen andere middelen die het kunnen vervangen. Bij verkoudheid wordt gezegd dat je aan de zoutwateroplossing moet, een ui naast je bed moet leggen. Nou dit helpt allemaal niet bij een allergie. Bij een allergie is het eerste waar de pollen en mijten langskomen het neusslijmvlies.

Nou heb ik gehoord, dat je je neusslijmvlies kan laten verwijderen, maar dat lijkt me ook verre van goed. Je mist immers een belangrijk filter in je neus, tegen kwalijke stoffen die het lichaam willen binnen dringen.

Neusschot

Mijn neus is smal, de doorgang is bij mij gewoon smal. Die zou ik kunnen laten verbreden, misschien is dat ook wel de optie waar ik uiteindelijk voor zal kiezen. Het prikken 3 jaar lang bij de allergoloog heeft er toe geleid dat ik weer een stukje appel kan eten zonder schil. Voorheen zwol mijn tong op, kreeg bultjes aan de binnenkant en op de lippen en ging mijn keel branden. Dit geldt nog wel voor veel fruitsoorten.

Smeren, inhaleren en sprayen
Het enige wat ik nu doe en kan doen is ‘s avonds wat Calendula zalf op mijn neusschotje doen. een antihistaminepil innemen en een pufje Otrivin in ieder neusgat. Tegen de ochtend moet ik echter altijd weer een pufje nemen, want dan is het alweer verstopt. Heel soms gebruik ik Ventolin, een inhalator die de luchtpijp verwijdt.

Sinds kort gebruik ik GoX zuurstof, het helpt. Ik hoef minder te sprayen en ik heb minder last van mijn bronchiën. Ik vind dat een uitkomst, maar de Otrivn zal ik nooit kunnen laten staan. Het begon toen ik 38 was, zal ik er ooit overheen groeien? Misschien later, als ik groot ben…;-)

 

Lees ook