Honing, wijn, de zee en koffie: deze vertrouwde geuren dreigen te verdwijnen door de opwarming van de aarde

04:13 - 02:31
luistertijd 04:13 - leestijd 02:31

De geur van versgezette koffie in de ochtend is misschien wel de lekkerste geur die er is, maar door klimaatverandering zou die geur wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren – evenals tal van andere natuurlijke en vertrouwde geuren. Zoals van honing, wijn en zelfs de zee.

The Ephermeral Marvels Perfume Store

Ontwerper Catherine Young wil aandacht vragen voor deze alarmerende ontwikkeling en maakte daarom een serie parfum, getiteld T.E. M. P.S. ( ‘The Ephermeral Marvels Perfume Store’ – oftewel ‘De parfumwinkel van de vergankelijke wonderen’). ‘Temps’ is tevens het Franse woord voor ‘tijd’.

Het gaat om een collectie parfums waarin natuurlijke geuren die dreigen te verdwijnen door veranderingen in het milieu, zijn gebotteld. Young ontwikkelde T.E.M.P.S. samen met Givaudan, een van de grootste parfumproducerende bedrijven. Het logo, met daarop een kolibrie, werd gemaakt door kunstenares Stephanie Faith Bautista.

The Ephemeral Marvels Perfume Store from Catherine Young on Vimeo.

Aandacht voor klimaatverandering

“Ik wil aandacht vragen voor de opwarming van de aarde en de dingen die we daardoor kunnen kwijtraken”, zegt Young. “We staan nauwelijks stil bij deze heerlijke geuren en denken dat ze er altijd zullen zijn. We hebben ook allemaal onze eigen herinneringen aan deze geuren. Ik hoop dat mensen door deze collectie wat meer stil staan bij de gevolgen van klimaatverandering.”

Impact op de geuren van deze planeet

“Geur is het meest diepgewortelde, instinctieve zintuig dat we hebben – en ook het meest intrigerende zintuig. Er is nog maar nauwelijks onderzocht wat klimaatverandering voor gevolgen heeft voor de geuren van deze wereld.”

Bedreigde plantensoort

Young gebruikte met opzet hele bekende geuren om zo duidelijk te maken welke schade klimaatverandering aanricht in de natuur. Zo begint koffie een bedreigde plantensoort te worden, omdat de koele berghellingen waar koffie groeit steeds warmer worden door de opwarming van de aarde. Tevens krijgen de koffieplanten door de stijgende temperatuur steeds meer last van schadelijke parasieten.

Wijngebieden onder druk

De klimaatveranderingen, en de daardoor veranderde seizoenen, hebben ook invloed op de productie van honing. Bloemen bloeien nu eerder, nog voor de bijen ontwaken uit hun winterslaap. Ook de geuren van de zee en het stand dreigen te verdwijnen – het water stijgt en daardoor dreigen de stranden te verdwijnen. Tenslotte hebben ook de wijngaarden last van de stijgende temperatuur, de oogsten worden kleiner en de kwaliteit loopt terug.

Andere geuren in de collectie zijn pinda’s, eucalyptus, hardhout en zelfs ijs. Over die laatste geur zegt Young dat dat een geur is die we pas zullen waarderen als hij is verdwenen. “Van sommige geuren zijn we ons het bestaan niet eens bewust”, zegt Young. “De geur van ijs bijvoorbeeld. Ik hoop mensen daar door middel van dit parfum attent op te maken.”

Klimaatsverandering-kunstenares

De collectie is momenteel te zien en te ruiken in het Mind Museum in Manilla. De collectie zal niet in de winkel te vinden zijn, maar is enkel bedoeld om een discussie over het milieu op gang te brengen. T.E.M.P.S. is onderdeel van ‘The Apocalypse Project’, een ontwerpproject dat verschillende aspecten van klimaatverandering wil belichten. Young maakte eerder ‘Climate Change Couture’, een collectie kleding die is bedoeld voor een oververhitte planeet.

“Ik wil met ‘The Apocalypse Project’ verschillende variaties op de toekomst onderzoeken”, zegt Young. “Sommige variaties zijn vreselijk pessimistisch, zoals T.E.M.P.S. Ik hoop dat deze toekomst nooit realiteit wordt, maar daar is wel een mentaliteitsverandering voor nodig.”

T.E.M.P.S. is een project dat veel vragen oproept over de gevaren die onze planeet momenteel bedreigen. Door de klimaatverandering kan de wereld om ons heen voorgoed veranderen. Dat uit zich iet alleen in wat we om ons heen zien, maar de geuren waar we zo van houden en zo aan gewend zijn, zouden ook wel eens voorgoed kunnen verdwijnen.

Bron

Lees ook