Fijn haar Haar

Haaruitval en de schildklier, door Hans Diks

Haaruitval en de schildklier, door Hans Diks
Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Wist je dat haaruitval een indicatie kan zijn van een hormoon onbalans

Haaruitval en de schildklier, door Hans DiksDe lengte, haardikte en de kleur is veelal een goede indicatie van de gezondheid van de rest van het lichaam. Dat is speciaal waar in het geval van hormonen. De kwaliteit van het haar kan de balans aangeven van de hormoonbalans in het geheel. Daarom ook kan haaruitval een indicatie zijn van een hormoon onbalans.

Testosteron, dihydrotestosteron (DHT), en de schildklier zijn hormonen die een grote invloed hebben op het uiterlijk verschijnen van het haar. Van deze drie hormonen is de schildklier de meest voorkomende oorzaak van haaruitval en kan dit uiten in overmatige werking van de schildklier als een te langzame werking daarvan.

Testosteron, Dihydrotestosteron en de schildklier begrijpen.

Testosteron. Testosteron is algemeen bekend als een mannelijk hormoon maar ook bij vrouwen is het aanwezig. Testosteron wordt geproduceerd in de geslachtsorganen van zowel de man als de vrouw. Kleinere hoeveelheden testosteron worden ook geproduceerd in de bijnieren van beide geslachten en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van bot, spiermassa en, natuurlijk, ons haar.

Dihydrotestosteron (DHT)

DHT wordt gevormd als testosteron is gesynthetiseerd door een uniek enzym, 5a-reductase. DHT beïnvloed ook de ontwikkeling van de geslachtsorganen. Door DHT kan de haarfollikel doen krimpen wat kan leiden tot haaruitval.

De schildklier

Het schildklier hormoon wordt geproduceerd door de schildklier, een van de grootste endocriene klieren van ons lichaam (een endocrinoloog is een arts die gespecialiseerd is in hormonen). Het schildklierhormoon is een soort controleur voor een aantal vitale lichaamsfuncties.

Hypothyroid

Hypothyroid is een medische conditie waarbij de schildklier niet genoeg schildklier hormoon produceert. Het kan de oorzaak zijn van ijzertekort, te weinig klierfunctie en zelfs stress.

Hyperthyroid

Dit is een conditie waarbij de schildklier te snel werkt en daardoor het synthetiseren van het DHT vermeerderd wat weer effect heeft op de haaruitval.

De schildklier en ons haar

1.   Schildkliermedicatie kan haaruitval veroorzaken.
2.   Er zijn ook medicijnen die haaruitval kunnen voorkomen.

Vraag advies aan een arts en indien nodig vraag een verwijzing naar een endocrinoloog. Ieder groot ziekenhuis kan daarbij helpen.

Deze informatie wordt je aangeboden door Hans J.Diks, journalist en oprichter van het haarnieuwsplatform Haarproblemen.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

1 reactie

  • Daling van het oestrogeen gehalte draagt ook bij tot het uitvallen van haar. Interessant om te lezen dat de schildklier hier ook zoveel invloed op heeft.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.