hannah huidcoach Marielle Eggenkamp geeft uitleg over pigmentverschuiving en leeftijd

03:23 - 02:01
luistertijd 03:23 - leestijd 02:01

“Waarom wordt de zijkant van mijn gezicht wel bruin en mijn wangen niet?”

“Mijn wangen zijn bleek/beetje rood (couperose), maar worden niet echt bruin zoals vroeger. Toen had ik een egaal bruin gezicht. Mijn voorhoofd en de zijkanten van mijn gezicht worden wel bruin, hetzij ook met pigmentvlekken.”

Deze vraag werd door een lezeres gesteld aan onze huidexpert Marielle Eggenkamp. Hier komt haar good as ever, uitstekende antwoord!

Als we ouder worden kan de pigmentverdeling in ons gezicht veranderen, althans optisch gezien. Er zijn speciale camera’s waarbij je op de foto kan zien hoe de pigmentverdeling vlak onder de huid is.

Pigmentatie verschuiving

Deze is dus nog niet naar boven gekomen, maar is in aanleg al aanwezig onder de oppervlakte. Dan kan je zien waar je op latere leeftijd de meeste pigmentatie zult hebben. Heel vaak is dat aan de zijkant van het gezicht meer dan in het midden. Dat komt waarschijnlijk door een combinatie van factoren.

Als we ons gezicht insmeren tegen de zon doen we dat vaak vanuit het midden en smeren dat uit naar de zijkanten die dus minder bescherming krijgen. Dat zien we op latere leeftijd terug.

Full face in de zon?

Ook vinden we het niet altijd prettig om de zon midden in ons gezicht te hebben, althans niet langer dan 5 minuten, als ik naar mezelf kijk. We draaien zo dat de zon achter of naast ons staat, dus vangen daar meer direct zonlicht. Dit kunnen allemaal redenen zijn voor meer bruining op bepaalde plekken op de lange termijn.

 

Minder bruining in het midden van het gelaat is goed te verklaren. Plekken die slecht bruinen hebben vaak een slechte doorbloeding. Je geeft aan dat de huid bleek is met een beetje couperose.

Slechte doorbloeding

Couperose is op zichzelf ook een slechte doorbloeding. Er is sprake van een gestuwde doorbloeding en ook de bleekheid geeft aan dat om de verwijde haarvaten heen de doorbloeding niet optimaal is, misschien nog gecombineerd met wat verkleving van de huidlagen.

In deze situatie zie je dat bruining achter blijft, denk maar aan het witte plekje boven de billen bij mensen de onder de zonnebank gaan. Dit bruint niet mee door de druk die daar op staat en de daar door verminderde zuurstoftoevoer.

Bindweefselmassage

Ik denk dat als je je huid regelmatig laat behandelen met een bindweefselmassage en ook thuis de huid masseert en daarbij ook een paar keer per week doorbloedingsproduct voor het gezicht gebruikt (niet vlak voor het in de zon gaan maar de avond daarvoor bijvoorbeeld) zoals de Cell Active en/of uw huid een zuurstofboost geeft met Oxys Genes dat je zal zien dat de bruining weer opkomt.

***Heb jij ook een vraag aan BeautyJournaal’s huidexpert Marielle Eggenkamp? Stuur hem dan via het contactformulier. Je krijgt altijd antwoord.

 

 

 

Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt? Kijk dan hier.  hannah geeft nu ook een App, in de App store (HannahApp) of Google Play (Huidcoach) voor een adres in de buurt. In deze App staan ook vele huidvragen!

 

Lees ook