De vaatlaser rekent langdurig af met oudersdomsvlekjes

05:42 - 03:25
luistertijd 05:42 - leestijd 03:25

anjaJaren ben ik volop in de weer geweest met (fruitzuur)peelings, microdermabrasie, serums en andere smeersels om de pigmentvlekken in mijn gezicht te verminderen c.q. te verwijderen. En inderdaad, de kleine vlekjes (sproetjes) werden inderdaad minder heftig van kleur of verdwenen in zijn geheel.

Maar je blijft smeren en doorsmeren voor het beste en mooiste resultaat. Na mijn laatste vitamine C booster voor BeautyJournaal te hebben uitgetest (komt binnenkort online), wist ik het zeker. Mijn kleine vlekken waren, voor mij, ‘onzichtbaar’ waardoor de grote vlekken, lentigo solaris/levervlekken/ouderdomsvlekken of age spots, nog meer opvielen!

Cryotherapie of laserbehandeling?!

Om een einde te maken aan dit luxe-probleem ben ik op zoek gegaan naar een andere manier om van dit ‘probleem’ verlost te raken. Inlezen in deze materie leerde mij dat er verschillende opties zijn om van deze pigmentvlekken af te komen.

Allereerst bevriezen met stikstof, ook wel cryotherapie genoemd. Aangezien er een kleine kans op littekens of witte vlekken kan ontstaan door te lange bevriezing, en ik nogal wat plekken heb, ging mijn voorkeur hier niet naar uit. De tweede mogelijkheid is een behandeling met laser.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken eigenlijk

Deze goedaardige, gepigmenteerde vlekken ontstaan door teveel aan zon en zouden vooral voor komen bij mensen van zestig jaar en ouder. Daar zit ik gelukkig nog een aantal jaren onder. Behandeling is eigenlijk niet nodig, het gaat dus meer om het cosmetische.

80% van de mensen van 65 jaar of ouder schijnen één of meerdere plekken te hebben. Ze komen hoofdzakelijk voor op je gezicht, je armen en je handen. Deze ‘afwijking’ wordt veroorzaakt door hyperpigmentatie van de basale cellaag van je opperhuid.

Mij leek het beter om de pigmenthoudende cellen ín de opperhuid uit te schakelen.
Over de behandeling met een IPL waren de resultaten wisselend. Bij sommige mensen verbleekten de vlekken en ik wilde er eigenlijk van af. Verder speuren leerde mij dat een behandeling met een KTP-laser, ofwel een vaatlaser een uitkomst zou zijn.

Vaarwel vlekjes! Anja test Pigment Laser Hoe werkt een vaatlaser?

Een laser produceert een bundel licht die geabsorbeerd moet worden door de pigmentcellen in de huid. Vervolgens wordt deze lichtbundel in de huid omgezet in warmte waardoor de pigmentcellen worden vernietigd.

Omliggend weefsel bevat géén overtollig pigment en wordt daardoor niet aangetast. Dus op zoek naar een huidtherapeute met deze laser.

Ik ging de uitdaging aan!

In mijn woonplaats bleek zo’n laser, eens in de zoveel weken, in een praktijk te staan. Ik maakte eerst een afspraak voor een intake waarbij werd gekeken of het daadwerkelijk om goedaardige pigmentvlekken bleek te gaan.

Er werd mij gevraagd wat ik van de behandeling verwachtte en mij werd uitgelegd hoe de behandeling in zijn werk zou gaan. Ook werd verteld dat de huid niet meer blootgesteld mag worden aan zon of zonnebank en dat er ook geen zelfbruinende crèmes mochten worden gebruikt. De dag zelf mocht er ook geen crème e.d. meer op de huid worden aangebracht. Vervolgens heb ik een afspraak gemaakt.

Vaarwel vlekjes! Anja test Pigment Laser

rechts is VOOR de behandeling en links is direct NA de behandeling met nog rode plekken zichtbaar.

De behandeling

Je krijgt eerst wattenschijfjes op je ogen en vervolgens een speciale bril op om je ogen te beschermen tegen de vele lichtflitsen. Bij de KTP-laser wordt elke keer één lichtbundel geschoten wat inhoudt dat een pigmentvlek dus meerdere laserschoten krijgt.

Dit gaat overigens erg snel. Dit voelt niet aan als elastiekjes die tegen je huid worden geschoten maar het voelt branderig aan en bij meerdere schoten lijkt het alsof er een sigarettepeuk tegen de huid wordt gehouden. Het is dragelijk!

 

Ik kreeg een klein potje mee naar huis wat ik in de koelkast heb gezet en waar ik daarna mijn plekken meerder keren met de verkoelende gel mee in heb gesmeerd. Je huid voelt de eerste dag namelijk aan alsof het verbrand is!

De dagen daarna

anja na laseren

Enige tijd na het laseren van de huid. Je ziet het pigment ‘oplossen’.

Een dag later leek het alsof er blaren onder de opkomende korstjes zaten. De korstjes werden donkerder van kleur. Je mag er foundation of iets overheen smeren maar dat heb ik toch maar niet gedaan. In de loop van de week lieten de hele kleine huidschilfertjes al los.

Inmiddels ben ik anderhalve week verder en vanmorgen waren alle korstjes verdwenen. Mijn huid ziet er herboren uit. De plekjes zijn lichtroze van kleur, een nieuwe huid dus. Als ik nu in de spiegel kijk, lijkt het alsof er wat jaartjes vanaf zijn gegaan!

Anja concludeert:

Ik kan het iedereen aanbevelen. Mijn huid ziet er prachtig uit. Voor de kosten hoef je het niet te late; voor de prijs van één duur serum of van twee wat minder dure producten kun je de pigmentvlekken laten verwijderen en ben je er voorgoed van af.

Na de behandeling moet je natuurlijk goed blijven smeren. Serums e.d. om de milde pigmentplekken in toom te houden en overdag altijd een SPF. En mochten er weer nieuwe plekken komen, dan schroom ik niet om deze weer te laten behandelen. Een mens knapt hier écht van op!

anja laat pigment weg laseren

Lees ook