Plastisch chirurg Frank Niessen geeft advies over blauwe plekken

01:54 - 01:08
luistertijd 01:54 - leestijd 01:08

Afgelopen week stelde een lezeres ons de vraag of ze met haar blauwe plekken in de zon mag. Ze had er een paar opgelopen na het plaatsen van injectables. Wat natuurlijk altijd kan gebeuren als per ongeluk ook een bloedvat wordt aangeprikt.

portret Frank Niessen 1Maar ook na valpartijen krijg je te maken met blauwe plekken, en ook dan is deze vraag heel opportuun. Plastisch chirurg dr Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam geeft antwoordt:

‘Blauwe plekken worden veroorzaakt door bloed dat buiten de bloedvaten is gelekt. De zon heeft invloed op de melanocyten waardoor je bruin wordt en door de warmte op het uitzetten van de bloedvaten.

Ik kan me voorstellen dat je net na een behandeling niet te veel in de zon gaat om de zwelling niet toe te laten nemen, maar het lijkt geen invloed te hebben op blijvende verkleuringen.

Verkleuringen kunnen wel ontstaan door het ijzer dat in bloedcellen zit (hemoglobine) buiten de bloedvaten komt en onder de huid voor een donkere kleur zorgt. Dat zie je bijvoorbeeld bij mensen met spataderen en oedeem aan de onderbenen.’

Heb jij een vraag aan de plastisch chirurg? Stel hem via het contactformulier. Je krijgt altijd antwoord.

Tip van BeautyJournaal!

Als je gevoelig bent voor zwellingen en blauwe plekken overleg dit dan met je arts, voordat je een ingreep ondergaat. Nederlandse artsen adviseren dan vaak om van te voren al Arnica tabletjes in te nemen. Op blauwe plekken waarbij de huid intact is, dus niet open is, kun je ook gel op basis van Arnica smeren, het kan de zwelling en de verkleuringstijd iets verkorten. Bestel hier al jouw Arnica producten online.

Lees ook deze tips van injectables arts Annebeth Kroeskop.

 

 

Lees ook