Wetenschappelijk onderzoek dat nu aan de gang is, moet uitwijzen of het ook écht zo is..

01:50 - 01:06
luistertijd 01:50 - leestijd 01:06

Psychologie en Biosciences studenten van de Universiteit Nottingham Malaysia Campus (UNMC) onderzochten welk effect het drinken van smoothies met carotenoïden (een grote groep van gele tot roodachtige kleurstoffen die in het lichaam omgezet kunnen worden in retinol ofwel vitamine A), dat onder andere in wortels zit.

Gezonder eten = gezonder lijf

Hoofdonderzoeker Dr. Ian Stephen liet weten dat er veel onderzoeken erop wezen dat een gezonde leefstijl voor een gezond lichaam zorgt. De studenten wilden juist de kwaliteit van de huid onderzoeken; wordt je huid écht mooier van gezonder eten?

Dr. Stephen ontdekte al eerder dat mensen die meer groente en fruit eten, een gezondere ‘gouden’ glow op hun gezicht hebben. En met zo’n gezonde gloed lijk je ook gezonder en – niet geheel onbelangrijk – aantrekkelijker. Aan de studenten de taak om dit te onderzoeken. Fabel of feit?!

Smoothies versus mineraalwater

Zo onderzoeken ze twee groepen mensen: de ene groep drinkt zes weken lang één wortelsmoothie met Maleisisch fruit per dag, de andere groep drinkt mineraalwater. Alle 80 deelnemers worden gedurende deze periode gecheckt op lichaamssamenstelling, inname van de voeding, kleur en helderheid van de huid. Belangrijk is dat de carotenoïden in de smoothies ook daadwerkelijk door het lichaam worden opgenomen. Mag dat niet het geval zijn, dan kunnen ze ook geen enkel effect op de huid hebben. Dan smaakt zo’n smoothie alleen maar lekker, maar doet het verder weinig voor je gezonde blos.

The story goes on..

Het onderzoek is nog bezig. Benieuwd wat de uitkomst is! Want met bovenstaande gedachte in het achterhoofd drink zo’n smoothie toch net iets lekkerder weg…

Bekijk onderstaande video voor meer.

Lees ook