Hairstylist Ronald Kampmann neemt haar krullenbos onder handen

06:00 - 03:36
luistertijd 06:00 - leestijd 03:36

anjaHerken je dat? Je bent niet meer tevreden met je kapsel. Je hebt het kort daarvoor nog laten knippen maar het zit voor je gevoel voor geen meter! Tot overmaat van ramp constateert een topkapper tijdens een BeautyJournaal workshop (waarover je binnenkort meer hoort), dat je haar niet goed geknipt is. Dat er verschil in lengtes zit en dat er ook wel een ander model in zou kunnen worden geknipt! En dan gaat het kriebelen…

Ronald Kampmann

In het ontzettend leuke testteam van Beautyjournaal zít sinds kort een topkapper! Ronald Kampmann. Ronald heeft zijn opleidingen gevolgd bij Vidal Sassoon en Tony & Guy, dan weet je dat je goed zit. Maar ja, Amsterdam is voor mij niet naast de deur, net zo min als dat Noordwijkerhout naast mijn deur ligt (waar ook een topkapper zit: Piet-Jan Duivenvoorden).

Omdat ik op een ochtend tóch voor een afspraak in Amsterdam moest zijn, heb ik voor die middag bij Ronald een afspraak voor knippen geboekt! Kleuren doet Ronald niet, dat besteedt hij uit aan zijn collega en colourist Sam Sawyer, want Ronald is van de creaties.

Onder het genot van een heerlijke koffie, vertel ik Ronald dat ik niet meer tevreden ben met mijn kapsel en dat ik ook iets anders zou willen. Dat ik, daar staat hij bekend om, een eerlijk antwoord wil hebben, en geen beleefd antwoord. Wellicht een pony?

voorfoto anja bij de kapper ronald kampmann

Oops, scheef geknipt

Ronald “onderzoekt” mijn haar en constateert inderdaad dat mijn haar niet symmetrisch geknipt is! Mijn rechterkant valt bijvoorbeeld op de kaaklijn en de linkerkant valt er overheen. Ook is de bovenkant te lang en te massaal waardoor de krullen uitzakken! En een kapsel met een pony is een goed idee.

Ik neem plaats aan de wasbak waar mijn haar wordt gewassen met de Replenishing Moisture shampoo van Alterna, de shampoo is sulfaatvrij en bevat o.a. kaviaar en truffelolie. Tja, dat smeer ik nog niet eens op een toastje! Mijn hoofd krijgt een overheerlijke massage met deze “gezondheidsboost” en mijn zorgjes van de afgelopen weken verdwijnen in het afvoerputje.

Krulhaar = droog

De shampoo verbetert de kracht, elasticiteit en vitaliteit van het haar en houdt de haarkleur langer mooi! Vervolgens gaat er een Intense Hydrating conditioner/mask  in van Moroccanoil, die de elasticiteit van het haar verbetert en intensief hydrateert en conditionerend werkt. En dat is nodig bij krulhaar, aldus Ronald, ‘want krulhaar is normaliter droger dan “gewoon” haar’.

Kortere onderlaag

Mijn kapper gaat knippen. Trekt scheidingen en zet het haar vast met speldjes. Ronald legt uit dat het haar geknipt gaat worden volgens de Disconnection techniek. De onderlengte wordt korter geknipt zodat er body én volume ontstaat aan de bovenlengte. De disconnectie wordt met name boven het oor zo geknipt! Hé? Laten topkappers Piet-Jan Duitvenvoorden  en Kimm Koffijberg mijn haar ooit ook zo geknipt hebben?

Waarom doen andere kappers dit toch niet, vraag ik me af…. Ronald legt vervolgens uit dat er een soort “overhang” ontstaat. Je kunt het vergelijken met een fruitschaal waar een trosje druiven overheen valt. Kimm legde toentertijd uit dat door de kortere onderkant de bovenste krullen worden gedragen.

anja bij kapper ronald kampmann

Technieken voor krulhaar

Vervolgens wordt de pony in een “Sweep” geknipt. Dat wil zeggen, dat er een sterke basislijn wordt verkregen met iets toenemende lengte en dat deze met mijn kruin is meegeknipt! Als de coupe bijna klaar is, wordt de “Twist Cut Techniek” toegepast. Haarstrengen worden opgedraaid en vervolgens licht ingeknipt waardoor er meer structuur aan je krul wordt gegeven. Tjonge, dit deed P.J. ook!

Gladde pony

Dan moet er gestyled worden! Ronald brengt Intense Curl Cream en Moroccanoil Treatment aan en pakt de diffuser. Hij kneedt zachtjes de krullen rondom droog. Om het kapsel een ander uiterlijk te geven pakt hij de fohnborstel en polijst/fohnt hij mijn pony glad! Als hij klaar is gaat er als finishing touch, Molding Cream van Moroccanoil in. De cream wordt in de handen verwarmd en vervolgens vanaf de haaraanzet tot de uiteindes van het haar verdeeld. Een prachtig hoofd met nóg meer krullen en een gladde pony is het resultaat!

Seks in je haar

Er wordt over Ronald gezegd, dat hij “seks” in je haar knipt! Nu… Bij het naar huis gaan voelde ik me super vrouwelijk en wat voelden mijn krullen soepel en luchtig aan! Ik werd er helemaal blij van. Normaliter ga ik elke 4 a 5 weken naar de kapper maar Ronald wil me de eerste 6 weken op zeker niet zien. Hoe komt het toch, dat topkappers een soort garantie geven dat een kapsel langer mee moet gaan?

Ronald vertelt dan ook, dat niet elk model geknipt kan worden. En dat als je haar geknipt is, je het zelf ook moet bij kunnen houden en dat je niet een dag later achter de spiegel staat met je handen in je haar!

nafoto kapper Ronald Kampmann

Dit was mijn eerste knipbeurt bij Ronald, het definitieve resultaat kon nu niet behaald worden omdat er lengteverschillen in mijn haar zaten en Ronald wilde me nu niet met een té kort kapsel naar huis sturen!

Mijn volgende knipbeurt om het uiteindelijke resultaat te bereiken doe ik wéér bij mijn Beautyjournaalcollegaatje. Daar wil ik wel 130 km voor rijden… Oh ja! Ronald Kampmann knipt bij Adri Hairstyling, Willemsparkweg 170, 1071 HT te Amsterdam. Wel even bellen voor het maken van een afspraak want Ronald heeft het erg druk. Hij werkt van woensdag tot en met zaterdag. Een afspraak maken kan via telefoonnummer 020-4004361.

Lees ook