Mag creme op grote hoogten wel water bevatten?

02:20 - 01:24
luistertijd 02:20 - leestijd 01:24

Kan bij temperaturen beneden het vriespunt de waterbasis van gezichtscreme’s dus danig koud worden (of zelfs bevriezen?) dat het mogelijk schade aan je huid/ je cellen toe brengt?

Kan je om die reden wellicht beter producten met een oliebasis (of andere vetbasis) gebruiken i.p.v. producten op waterbasis, tijdens de wintersport?

We hebben deze discussie al eens gevoerd op BeautyJournaal, en in die tijd gaf (inmiddels) wijlen professor Johann Wiechers hier het volgende antwoord op:

‘ Ik heb nog nooit echt een bevroren crème meegemaakt. Deze bevriest ook bij veel lagere temperaturen dan nul graden (hetzelfde principe waarom we zout op de weg strooien in het huidige weer: vriespuntsverlaging).

Maar stel je bent in Siberië in hartje winter en je crème is inderdaad bevroren, breng ik mijn huid in de problemen door het opbrengen van die crème? Volgens mij niet, om twee redenen.

Ten eerste, kun je een bevroren crème niet opbrengen want een hard bevroren stof opbrengen lukt niet. Dus kan er geen gevaar voor huidbeschadigingen zijn. Je krijgt niets op je vinger of uit het potje.

Ten tweede, je vinger die naar ik mag aannemen niet bevroren is (anders heb je wel andere problemen aan je hoofd dan het opbrengen van een gezichtscrème) ontdooit ter plekke de crème en die breng je dan op. Die zou nog normaal moeten werken.

In het productontwikkelingsproces wordt de stabilitiet van een crème getest door een aantal malen het product in te vriezen en vervolgens weer te laten ontdooien. Het moet dan stabiel blijven. Crèmes die dat niet doen zijn minder stabiel en worden opnieuw geformuleerd om een betere stabiliteit te verkrijgen. Dus van die laatste crème die net onder je vingers smelt zou je geen last moeten hebben.

Maar om deze laatste situatie mee te moeten maken zul je toch wel richting -30 to -50 moeten gaan voordat een crème bevriest, want vergeleken met puur water (dat bevriest bij nul graden Celsius) is een crème wel een heel erg onzuiver water preparaat! Een buitengewoon laag vriespunt dus!’

 

 

Lees ook