Spataderen. Als je ze hebt, is dat vervelend. Denk je dat je er niets aan kunt doen? Think again! Er is nog hoop als we vaatchirurg Mariëtta Veldman mogen geloven. Ze rekent hieronder af met de fabels rondom spataderen.
Fabel 1: Als je geen last hebt van je spataderen, hoef je er niks aan te laten doen
Spataderen verdwijnen nooit vanzelf en op den duur worden ze steeds groter. Ze zullen dus steeds meer klachten geven en op de langere termijn kunnen ze ook voor vervelende complicaties, zoals wonden, zorgen. Ook al zie je aan de buitenkant niet zoveel, dieper in het been kan al van alles aan de hand zijn met de aderen. Laten zitten wordt dus niet geadviseerd!
Fabel 2: Na een behandeling moet je van die verschrikkelijke steunkousen dragen
Nee hoor, na de meeste behandelingen zijn steunkousen helemaal niet nodig. Na een laserbehandeling bijvoorbeeld krijg je slechts twee dagen een drukverband. Een steunkous hoef je alleen maar te dragen als je dat zelf prettig vindt. Behalve bij sclerocompressietherapie, ook wel het ‘wegspuiten’ van spataderen genoemd, moet je na de behandeling echt een elastische kous dragen. Maar dan meestal slechts een tot twee weken. Dat valt dus best mee! En weet je: veel mensen vinden het best prettig om die kous als steun aan te hebben, vooral de eerste tijd na de ingreep. Zo erg is het dus ook weer niet.
Fabel 3: Opereren is de enige manier om écht van spataderen af te komen
Dat was vroeger wel zo, maar tegenwoordig hebben we een veel beter alternatief: EVLA oftewel endovasculaire laser ablatie. Daarbij brengen we een laserdraad in de lekkende ader en met behulp van warmte maken we de ader dicht. Deze ingreep is vaak binnen een half uur gepiept, daarna kun je meteen naar huis en de volgende dag kun je alweer aan het werk. En dankzij de modernste laserapparatuur is de behandeling minder pijnlijk en zijn er na de ingreep nauwelijks littekens te zien. Een enorme vooruitgang dus ten opzichte van het ouderwetse opereren of ‘strippen’ waarbij we de hele ader uit het been moesten halen.
Fabel 4: Spataderbehandelingen worden niet meer vergoed
Onlangs zijn de regels voor vergoeding aangescherpt. Maar dat betekent niet dat je altijd zelf voor een behandeling moet betalen. In veel gevallen is vergoeding nog steeds mogelijk, en bij een medische indicatie worden ook de kosten voor het eerste consult en het duplexonderzoek gewoon vergoed. Daarin is ook geen verschil tussen een ziekenhuis of een gespecialiseerde privékliniek. Je moet wel rekening houden met je verplicht eigen risico dat in 2013 €350 bedraagt. De eerste €350 die je aan zorgkosten maakt, komen altijd voor eigen rekening.
Fabel 5: Spataderen zijn erfelijk en als je ze krijgt, heb je pech
Inderdaad, de aanleg voor spataderen kan deels erfelijk bepaald zijn. Maar er spelen meerdere factoren een rol, zoals zwangerschap, hormonale factoren, een staand beroep, overgewicht of te weinig bewegen. En op die laatste factoren kun je wél invloed uitoefenen. Je kunt spataderen dus voor een deel wel voorkomen.