Cosmetisch arts Annebeth Kroeskop verzacht de schaduw van gelaatstrekken

03:43 - 02:13
luistertijd 03:43 - leestijd 02:13

Mensen vragen mijn wel eens als ze voor injectables komen: wat zou je bij mij doen? Ik antwoord dan standaard: ‘Wat zou je willen veranderen?’

Er zijn met injectables (Botox en fillers) ontzettend veel mogelijkheden. Het is als arts de kunst om uit te vinden wat iemand wil en daar met minimale middelen zo snel mogelijk te komen. Je kunt als klant zeggen: ik wil er minder boos uitzien, er jonger uitzien, sexier of aantrekkelijker ogen, of van een specifieke rimpel af willen. Het draait natuurlijk allemaal om perceptie: hoe zie jij jezelf en wat zie je vanzelf als je naar jezelf kijkt, maar ook: wat valt anderen bij jou op?

Het gaat om gelaatstrekken, en deze zijn meestal genetisch aangelegd, of komen op onder invloed van het leven zelf. Achter die gelaatstrekken gaan emoties schuil. Aan je emoties kunnen we niets veranderen, wel kunnen we de mimiek die erbij hoort verzachten. Dat gaat zo:

‘boos’

Wat maakt dat iemand er boos uitziet? Vaak wordt dit veroorzaakt door prominente fronslijnen. Maar ook een horizontale wenkbrauwstand is van invloed. Naar beneden gekrulde mondhoeken dragen ook bij aan een norse uitdrukking.

Met Botox kan een frons verzacht worden, en de wenkbrauwen kunnen gelift worden. Met een filler (dat is per definitie geen Botox, maar bijvoorbeeld een hyaluronzuur product) kunnen deze behandelingen versterkt worden, en je kunt de mondhoeken er wat mee liften.

‘moe’

Het opfrissen van de ‘blik’ is een veelgevraagde behandeling. Horizontale wenkbrauwen, blauwe kringen onder de ogen en een doffe huid dragen bij aan een vermoeide blik. Met Botox kan een meer open blik en een wat hogere wenkbrauwstand al het nodige verschil maken. Een filler om diepe en/of blauwe kringen onder de ogen te verzachten, heeft ook een groot effect. Het egaliseren van de huid vormt het puntje op de I. Denk hierbij aan goede facials met peelings en/of laserapparatuur.

‘oud’

Heel kort geredeneerd horen bij het begrip ‘jong’ de vormen rond, egaal, hartvormig, en bij ‘oud’ begrippen als vierkant, gevouwen en piramidevormig.

Dit is niet zomaar bedacht, het is een wetenschappelijke theorie die ook grondig onderzocht is. Er is ook een naam aan gegeven: the triangle of youth versus the pyramid of age.

Nu is die ronde of vierkante vorm niet het grootste euvel. Het zijn de schaduwen die opkomen in het verouderende gezicht die mensen in een split second laten beoordelen of je er oud of jong uitziet. Schaduwen van het licht op de plooien en invallingen in het gezicht.

De impact schaduwen in het gezicht

Het oudere gezicht bevat veel meer schaduwen, terwijl het jonge gezicht heel rond en egaal is, en juist weinig schaduwwerking vertoont.

Het oudere gezicht mist ook de ‘kapstok’ waarop de huid gedragen word. Botmassa krimpt naarmate je ouder wordt, je huid komt er dus als een ruimere jas overheen te liggen. Bovendien wordt de huid zelf ook dunner als gevolg van collageen- en elastine verlies, en vetmassa. Lees ook mijn artikel over gezichtsveroudering nog eens.

In de praktijk probeer je als cosmetisch arts het verloren volume terug te geven met injectables en de huid zo weer op te spannen in zijn eerdere vorm. Zo worden schaduwen ook minder en lijkt het gezicht hierdoor optisch weer ronder.

Heb jij een vraag aan onze cosmetisch arts Annebeth Kroeskop? Stel hem via het contactformulier, je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

 

Lees ook