Neem op 22 november een kijkje achter de schermen…

01:48 - 01:05
luistertijd 01:48 - leestijd 01:05

Altijd al willen weten hoe het achter de schermen bij een plastische chirurg aan toe gaat? Pak 22 november aanstaande dan je kans tijdens de Nationale Dag van de Plastische Chirurgie (NVPC).

Op deze dag openen plastische chirurgen in ziekenhuizen en klinieken hun deuren voor het publiek. Alle plastische chirurgen staan dan paraat om al je persoonlijke vragen te beantwoorden. Want hoe gaat het er eigenlijk aan toe in de operatiekamer?

Doorsnee uiterlijk

Plastische chirurgie gaat verder dan alleen een neuscorrectie, facelift of buikwandcorrectie. Naast cosmetische chirurgie kun je ook denken aan behandelingen aan hand- en polsletsels, brandwonden, littekens en borstreconstructies na borstkanker. Doorsnee mensen dromen wellicht van een Hollywoodlook, maar mensen die door een ongeval, een (aangeboren) afwijking of door een tumoroperatie er anders uitzien, kunnen er juist van dromen om ‘doorsnee’ te lijken.

Wonder

Aan de plastische chirurg de taak om vorm en functie te herstellen. Zo kan een chirurg vetweefsel van de buik, billen of bovenarmen gebruiken om een borst te maken. Dit kan zomaar 1,5 kilo zijn.

Maar niet alleen voor afgezette borsten kan plastische chirurgie helpen, ook kan bijvoorbeeld een beenspier gebruikt worden voor mensen met een gezichtsverlamming. Het resultaat: de patiënt kan weer glimlachen. En zo worden er dagelijks wonderen verricht in de operatiekamer.

Speeddaten

Tijdens de NVPC kun je speeddaten met plastische chirurgen, presentaties en informatieve bijeenkomsten bijwonen, leren hechten onder een microscoop en zelfs live een operatie bijwonen. Op deze dag wordt ook een glossy Puntgaaf van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie gepresenteerd. Hierin vind je allerlei interessante weetjes en feiten over plastische chirurgie.

Bekijk voor meer informatie de website van de NVPC.

Lees ook